REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija in varde: končna odločitev v rokah Njegovega veličanstva Zmaga Jelinčiča Plemenitega

Slovenija in varde: končna odločitev v rokah Njegovega veličanstva Zmaga Jelinčiča PlemenitegaZmago Jelinčič | Vir: www.sns.si

V devetnajstem stoletju je v imperiju, v katerem sonce nikoli ni zašlo vladala Velika Britanija.

To ji ni uspelo samo zaradi moči gospodarstva, pač pa tudi zaradi pametne diplomacije. Njeni diplomati so skovali termin »splendid isolation«.

S to svojo »čudovito izolacijo« se je britanska diplomacija držala zgolj enega pravila – da ni nobenih trajnih zavezništev.

Vloga jezička na tehtnici je zelo ugodna za tistega, ki to vlogo igra.

Velika Britanija je bila zaveznik zdaj te, zdaj druge sile na kontinentu, toda vedno tako, da nihče ni mogel prevzeti položaja hegemona v Evropi, kajti to je bila za Veliko Britanijo največja nevarnost.

Lord Palmerston je to politiko izrazil v znanem izreku, da »narodi nimajo stalnih prijateljev ali sovražnikov, pač pa imajo samo stalne interese

In prav zato se zavezništva spreminjajo. Tudi v notranji politiki, kjer cilj ostaja priti na oblast ali ostati na oblasti.

In pri tem je vloga jezička na tehtnici zelo ugodna za tistega, ki to vlogo igra.

Zmago Jelinčič, državni svet in vlada

Povsem mogoče je, da si je to vlogo takoj po oblikovanju svoje manjšinske vlade želel Marjan Šarec. In nekaj časa mu je šlo kar dobro.

Del zakonodaje je uspešno sprejel s pomočjo glasov Levice, celo NSi, sedaj pa tudi z glasovi SNS. Tudi proračun bo na ta način potrjen. Toda to politično vijuganje ima tudi svoje omejitve.

Vse bolj se zdi, da je ta položaj »čudovite izolacije«, ki si ga je tako uspešno prisvojil Šarec, sedaj nenadoma pripadel – stranki SNS in Zmagu Jelinčiču.

Vse bolj se zdi, da je ta položaj »čudovite izolacije«, ki si ga je tako uspešno prisvojil Šarec, sedaj nenadoma pripadel – stranki SNS in Zmagu Jelinčiču.

Zaradi spleta naključij je postal »siva eminenca« sedanje vlade. Ni samo »Plemeniti«, postal je nekakšno Njegovo veličanstvo slovenske politike.

Še vse »ta glavne« televizije, ki ga med volilno kampanjo niso želele niti povohati, sedaj o njem in stranki poročajo spoštljivo in zadržano.

Toda to bi se lahko spremenilo. Kot smo že napovedali, se sprejemanju novih, na »dopisni seji« sprejetih sprememb zakonodaje glede omejevanja delovanja »vaških straž« obeta trnova pot v parlamentu.

Cena za izstop Levice iz vlade bo zato večja, kot se je zdelo še pred nekaj dnevi.

Desnosredinska koalicija
Desnosredinska koalicija

Matematika je neusmiljena. Koalicija ima skupaj 43 glasov, z glasovoma priznanih manjšin (2 glasova) pride do polovične podpore, zakaj več pa ji zmanjka moči. Potrebuje pomoč. Ta pa je lahko zelo draga.

Ker se je Levica - kot smo prav tako napovedali - odločila, da se bo vzdržala ob sprejemanju potrebne zakonodaje, bi vladne stranke za potrditev sprememb potrebovale vsaj podporo SNS ali pa kakšne druge opozicijske stranke.

Vendar iz te moke očitno ne bo kruha. SDS in NSi predloga vlade ne podpirata.

Obenem tudi kolegij predsednika Državnega zbora ni potrdil vladnega predloga, da bi po nujnem postopku obravnavali predlog zakonodaje za omejitev vard in vaških straž.

Zato bo DZ predloga dveh novel obravnaval po rednem postopku.

Zmago Jelinčič: Kar se tiče t.i. 'vard ali vaških straž', je njihova prepoved nesmiselna, saj se bodo na ta način umaknile v ilegalo. Namesto neumne prepovedi, bi bilo potrebno obe civilni varianti nadzora vključiti v delovanje policije.

Vodja poslancev SNS-a Zmago Jelinčič je tudi dejal, da »namesto, da bi vzgajali občutek varnosti in varde vključili v policijo ter jim dali neke naloge, boste to prepovedali. Končni rezultat tega bo, da bo imel gospod Šiško v naslednjem mandatu državnega zbora sedem do devet poslancev, potem boste imeli pa hec«.

Še bolj jasni so v SNS na svoji spletni strani.

»V prejetem predlogu je kar nekaj nedoslednosti in neumnih ter nedodelanih osnov, na katerih temelji vse skupaj. Najprej se je treba zavedati, da je varovanje državne meje v domeni vojske, medtem ko zagotavlja policija red in varnost znotraj države. V predlogu to ni upoštevano, saj vojska nima nobenih pooblastil, da bi kakorkoli varovala državne meje, kar pomeni, da se vlada ne zaveda niti funkcije, kaj šele pomena vojske.

Kar se tiče t.i. 'vard ali vaških straž', je njihova prepoved nesmiselna, saj se bodo na ta način umaknile v ilegalo. Namesto neumne prepovedi, bi bilo potrebno obe civilni varianti nadzora vključiti v delovanje policije, saj je na vsakem policijskem avtomobilu napisana številka za anonimno prijavo kršenja zakonskih predpisov, tudi tistih, ki sodijo v okvir kontrole državne meje in varovanje javnega reda in miru.

Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke predloga ne podpira, saj je skregan z logiko, zakonjem in zgodovinskimi osnovami slovenskega naroda za borbenost in neodvisnost, kakor v času 2. svetovne vojne ali kakor v času slovenske osamosvojitvene vojne,« opozarja SNS.

Varda slovenačka

Proti sprejemanju tovrstnih določil po nujnem postopku so tudi v SDS. Po oceni vodje poslancev SDS-a Danijela Krivca vlada ni navedla nobenih vsebinskih razlogov, ki bi utemeljili sprejemanje po nujnem postopku.

Določeno zaskrbljenost nad tem, da bi bile lahko predvsem nekatere določbe novele o javnem redu in miru »interpretirane drugače, kot so bile mišljene«, je izrazil tudi vodja poslancev SMC Igor Zorčič, saj da je vprašanje, kdo »vzbuja videz uradnih ali vojaških oseb«, lahko »predmet zelo raztegljive interpretacije«.

Če parafraziramo Palmerstona, velja njegov izrek tudi za notranjo politiko. Tudi stranke nimajo stalnih sovražnikov ali prijateljev, pač pa le stalne interese.

Stranka SMC se sicer z zadnjimi kadrovskimi rošadami vse bolj intenzivno pomika – v desno.

Tudi v SAB-u niso popolnoma zadovoljni z vsemi rešitvami, je dejala vodja poslanske skupine Maša Kociper.

To pa že sedaj pomeni, da bo predvsem SNS ustavil spremembo zakonodaje v parlamentu. Vlada bo tako lahko opravljala »tekoče posle«, ne bo pa mogla izvesti predlaganih sprememb.

Pri tem je prav tako pomembno vedeti, da sta Zmago Jelinčič in Andrej Šiško stara znanca. Ko sta bila skupaj obtožena v »bombaškem procesu« v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja (kjer je bil Jelinčič spoznan za nedolžnega, Šiško pa obsojen), ki je trajal več kot desetletje in pol, so se njune poti sicer razšle, vendar je pričakovanje koalicije, da bo SNS delovala zoper Šiška, ki ima podobne poglede na svet, kot večina članstva SNS – naivno.

Šiško in Jelinčič v studiju Top TV Vir:Topnews

Jelinčič je jasno nakazal, kaj bi to pomenilo zanj in za SNS – nazadovanje njegove stranke in vzpon Šiškovega gibanja in stranke.

In to kljub temu, da sta eden o drugem izrekla marsikaj negativnega in se večkrat krepko »udarila«, na primer tukaj.

Da bi sam ponovno izpadel kot podpornik vlade, ki nastopa proti »domoljubom« - tega pa seveda Jelinčič ne bo dovolil.

Če parafraziramo Palmerstona, velja njegov izrek tudi za notranjo politiko.

Tudi stranke nimajo stalnih sovražnikov ali prijateljev, pač pa le stalne interese.

Šiško in Jelinčič na sojenju v Mariboru
Šiško in Jelinčič na sojenju v Mariboru

Kakršen koli interes, ki je povezal SNS in pet vladnih strank pa je v primeru kaznovanja vard naletel na zid nasprotnega interesa SNS.

Pričakovati od SNS, da bo podpirala politiko, ki ji bi odnašala volivce, bi bilo seveda naivno.

Pričakovati od SNS, da bo podpirala politiko, ki ji bi odnašala volivce, bi bilo seveda naivno.

In zato je verjetno, da bo »antivardijska zakonodaja« poniknila v tolmunih pravnih prerekanj, dvomov in razprav.

Ter počasi izginila z dnevnega reda vlade …

Toda tudi to bi lahko imelo svojo ceno.

Tudi nesprejem zakonodaje bi lahko imel »bumerang učinek«, kajti »varde« bi lahko na podlagi dosedanjih trditev, da policija ne more ukrepati brez spremenjene zakonodaje, še intenzivirala svoje delovanje, vsako ukrepanje policije pa bi lahko razumeli kot odstop od sedanje zakonite prakse in prekoračitev policijskih pooblastil brez ustrezne zakonodaje …

Vse kaže, da bo po »veselem decembru«, ki si ga tudi v strankah ne bodo kvarili z razprtijami, zima morda še bolj politično vroča, kot je bila jesen …

Delite članek