REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

SNS vrnitev v parlament omogočili volivci z vzhoda in protimigrantska retorika

SNS vrnitev v parlament omogočili volivci z vzhoda in protimigrantska retorikaZmago Jelinčič | VIR: www.sns.si

Vrnitev SNS v DZ so omogočili predvsem glasovi volivcev iz volilnih enot vzhodno od Ljubljane in stranki prinesli po enega poslanca iz enot Maribor, Ptuj, Novo mesto in Celje. Po mnenju komentatorjev je Jelinčiču parlamentarni prag glede na to, da je na obzorju nova migrantska situacija, pomagala prestopiti bolj ostra protimigrantska retorika.

Kandidate SNS je po za zdaj preštetih glasovnicah, ki predstavljajo delne neuradne izide, obkrožilo približno 36.900 oziroma 4,2 odstotka volivcev. V volilnih enotah s sedežem v Kranju in Postojni ter obeh ljubljanskih enotah je stranka prejela manj kot štiriodstoten delež glasov in se v državni zbor ne bi prebila. Ji je pa toliko višji delež glasov pripadel v preostalih štirih volilnih enotah, v katerih so mejo štirih odstotkov presegli tudi v večini vseh posameznih volilnih okrajev.

 Jelinčič je med vsemi kandidati SNS v državi prejel tudi največje število glasov, in sicer 1456 oziroma 8,67 odstotka glasov, oddanih v volilnih okrajih Slovenske Konjice in Ruše.

V mariborski enoti, v kateri je bil po zdajšnjih podatkih izvoljen tudi predsednik stranke Zmago Jelinčič, je SNS prejela 6,28 odstotka glasov. Jelinčič je med vsemi kandidati SNS v državi prejel tudi največje število glasov, in sicer 1456 oziroma 8,67 odstotka glasov, oddanih v volilnih okrajih Slovenske Konjice in Ruše.

Po deležu glasov je sicer Jelinčiča prehitel novoizvoljeni poslanec Jani Ivanuša, ki je s prejetimi 732 glasovi zabeležil 9,77-odstotno podporo v okraju Ormož v ptujski volilni enoti. V tej enoti je SNS sicer beležila 5,21-odstotno podporo.

Iz novomeške volilne enote, v kateri je SNS podprlo 7,86 odstotka volivcev, je bil v okraju Krško za poslanca izvoljen Dušan Šiško. V celjski volilni enoti pa je za SNS glasovalo 5,09 odstotka glasov, kar je stranki prav tako prineslo enega poslanca, in sicer bo to Lidija Ivanuša, ki je kandidirala v Šentjurju pri Celju.

Poslanska skupina SNS bo tako v prihodnjem sklicu štela štiri poslance, kar je eden manj, kot so jih pridobili na zadnjih volitvah, ko se jim je uspelo uvrstiti v DZ, torej leta 2008. Jelinčič, sicer magister farmacije in dolgoletni poslanec, se bo na poslansko funkcijo pri 70 letih vrnil iz upokojitve. Za kandidaturo se je odločil, ker je videl, "da Slovenijo namerno uničujejo, da jo prodajajo tujcem, da jo prodajajo migrantom", je za STA dejal Jelinčič.

Kot je razvidno s seznama kandidatov, ki ga je objavila Državna volilna komisija, je 49-letni Šiško po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir logistike, Ivanuša je kmetijski tehnik, Ivanuševa pa frizerka. 50-letni Ivanuša in 39-letna Ivanuševa sicer nista v sorodu in sta se spoznala v nedeljo ob pričakovanju volilnih izidov, je še pojasnil Jelinčič.

Vsi trije preostali bodoči poslanci SNS imajo po Jelinčičevih besedah svoje podjetje, člani stranke pa so že vrsto let. Kot je razvidno s seznama kandidatov, ki ga je objavila Državna volilna komisija, je 49-letni Šiško po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir logistike, Ivanuša je kmetijski tehnik, Ivanuševa pa frizerka. 50-letni Ivanuša in 39-letna Ivanuševa sicer nista v sorodu in sta se spoznala v nedeljo ob pričakovanju volilnih izidov, je še pojasnil Jelinčič.

To, da so bili vsi poslanci izvoljeni v vzhodni polovici države, Jelinčič, kot pravi, težko komentira, zavzema pa se, da bi se volilni okraji znotraj volilnih enot ukinili. Glede morebitnega vstopa v vlado je po Jelinčičevih besedah za zdaj še prezgodaj govoriti. Zatrdil pa je, da ga glede koalicijskega povezovanja ni še nihče poklical in da tudi sam ni klical nikogar, dodal pa je, da bi bil v vlado pripravljen vstopiti.

Urednik portala Domovina Rok Čakš meni, da Jelinčičeva vrnitev ni presenetljiva v razmerah, ko ima dostop do osrednjih, predvsem še vedno zelo vplivnih televizijskih medijev in je na obzorju nova migrantska situacija. "Izkušnje kažejo, da je zanj dovolj, da se enkrat ali dvakrat v osrednjem terminu pojavi na televiziji, pa mu rejtingi v anketah poskočijo za nekaj odstotkov. Tokrat je to priložnost dobil in jo tudi izkoristil," je ocenil za STA.

Urednica na Radiu Slovenija Tanja Starič pa nasprotno meni, da je vrnitev SNS, ki je bila ustanovljena leta 1992 in tisto leto dobila 12 poslancev, presenečenje, in sicer predvsem za to, "ker je bil občutek, da se stranka niti ni posebej trudila z neko zelo odmevno kampanjo". Prav tako Jelinčiča že dva mandata ni v parlamentu, svojo bazo je seveda imel zagotovljeno, ampak to pred časom, je dejala za STA.

Po njenih besedah smo si Jelinčiča sicer zapomnili predvsem po njegovem "specifičnem načinu politične komunikacije, se pravi, da je neposreden, da polemizira". Glede na to, da je zmagala SDS, ki ima prav tako ostrejši odnos do migrantov in varnosti, Staričeva meni, da se je volilno telo v Sloveniji spremenilo tako, da mu ustreza bolj ostra protimigrantska retorika. "Očitno je bil to pravi recept in je pomagal Jelinčiču, da je tokrat prestopil parlamentarni prag," je dejala.