REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jelinčič: Šarčeva vlada bi bila slabša kot otroški vrtec

Jelinčič: Šarčeva vlada bi bila slabša kot otroški vrtecZmago Jelinčič | VIR: Insajder.com

Zmaga Jelinčiča in Slovensko nacionalno stranko so mnogi že odpisali iz slovenskega političnega prostora. Toda na letošnjih volitvah smo doživeli »vrnitev odpisanih«, saj se je Zmagu Jelinčiču in njegovi SNS s štirimi poslanci znova uspelo prebiti v Državni zbor. Takoj po začetku dela novega sklica poslancev je Zmago Jelinčič, ki so se ga »vodilni« mediji celo v času volitev v širokem loku izogibali, s svojimi retoričnimi nastopi znova poskrbel za nekaj več medijske pozornosti, ki je dosegla zadnji vrhunec tudi zaradi »azarbejdžanske afere«. V Državnem zboru smo se z Zmagom Jelinčičem odkrito pogovorili o vsem tem, pa tudi o njegovi presenetljivi podpori Janezu Janši in zakulisnem dogajanju v slovenski politiki.                                                            

Kako je mogoče, da Zmago Jelinčič, ki je povedal toliko kritičnega o »ta belih«, podpre Janeza Janšo, ki je ljubitelj teh istih »belih«?

Janše nisem podprl zaradi njegovega odnosa do druge svetovne vojne, pač pa zato, ker ima edini zdrav koncept, kako rešiti našo domovino.

Toliko, kot so me po domače rečeno, ti tako imenovani »levi« j***l, toliko me 'ta desni' nikoli niso. In toliko, kot so mi namestili svinjarij tako imenovani 'levi', mi jih ta desni nikoli niso. Podprl pa nisem Janše zaradi njegovega odnosa do druge svetovne vojne, pač pa zato, ker ima edini zdrav koncept, kako rešiti to našo domovino. Države tako nimamo več, domovina pa nam še ostane. In glede na to, kakšne odnose imajo ti naši levičarji, ki niso levičarji, nikakor ne, do dogajanj v Sloveniji, lahko vidiš hitro, da niso ta pravi. Vlačijo noter migrante, Cerar naseljuje najnižje izobražene Šiptarje s Kosova, s celimi družinami, prilagajamo se Evropski uniji na vseh področjih in celo tam, kjer je EU bolj ostra, mi popuščamo. Da se lahko ženske v nekih krpah kopajo v javnih kopališčih, je res nesprejemljivo.

Ampak direktor kopališča je pojasnil, da se je kopalka v termah Vivat zmotila in da so imeli ti turisti ločene bazene?

Tu pa se je morala ženska, ki je to slikala, tisti drugi, ki se je oblečena kopala, na koncu še v arabščini opravičiti.

Lažejo. Pojdite in skočite tako oblečen v bazen na Koleziji. Takoj bosta prišla dva mojstra, vas izvlekla ven, še kazen boste plačali in tako naprej. Tu pa se je morala ženska, ki je to slikala, tisti drugi, ki se je oblečena kopala, na koncu še v arabščini opravičiti. Pa kakšna država smo to? In to Cerar tolerira. Vse, kar diši po multi-kulti ali homoseksualnosti, vse to je fino, krasno, to je treba podpirati, kar pa gre v korist slovenskih državljanov, pa je potrebno rušiti. Moje in stališče Slovenske nacionalne stranke glede 2. svetovne vojne pa je jasno. Bili smo prvi, ki smo v parlamentu podprli partizanski boj, NOB. Ne pa komunistične revolucije. V Združeni listi social demokratov ali kaj so že bili, so si o tem upali nekaj reči šele leta 1993. Pozneje pa je njihov takratni predsednik SD Igor Lukšič izjavil, da je bila TIGR zločinska organizacija. A res? Prva protifašistična organizacija, da je bila zločinska – jaz tega ne bi rekel. In to reče nekdo, ki naj bi bil levičar. Desni pa so in praznujejo boj tigrovcev proti fašistom.

To že, toda v SDS-u so precej lepih stvari povedali tudi o tistih, ki so se borili proti partizanom in v službi okupatorja. Ali ste na to v SNS-u kar pozabili ali kako?

Moje stališče je jasno in to je, da naj se s temi zadevami ukvarjajo zgodovinarji. Na žalost pa zdaj največ delajo tako imenovani »desni« zgodovinarji. Ta »levi« zgodovinarji pa, namesto da bi se ukvarjali z zgodovino, se ukvarjajo s pisanjem slavospevom nekaterim političnim veljakom. To je prekleto žalostno.

Mislite na Repeta?

Mislim na Repeta, da. Raziskujejo se razna grobišča, ampak kdo raziskuje partizanska grobišča? Nihče. To bi morali delati ti tipi, ne pa da nekaterim bivšim ali sedanjim politikom postavljajo knjižne spomenike.

Poglejmo sedaj malce na politično dogajanje. Ali odločitev NSi-ja, da se umakne iz pogajanj o vladi 5+1 pomeni, da se je spremenila celotna politična klima in obstaja večja verjetnost za oblikovanje Janševe vlade?   

Ne vem, kaj bi rekli glede tega, sem pa pričakoval, da se bo to zgodilo.

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič | VIR: Insajder.com

Zakaj?

Ljudmila je seveda zaradi užaljenosti skočila v naročje, rekel bi, kar Foruma 21.

Zaradi stališč, ki jih ima Tonin do vsega skupaj. In še nekaj – Tonin izredno dobro vodi seje. Bil sem presenečen. Tudi na posvetih je natančen, prepričljiv, koncizen, naredil je že marsikakšen premik, ki ga prej niso uspeli narediti 10 ali 15 let. O njem lahko rečem zgolj kaj pozitivnega. Ljudmila je seveda zaradi užaljenosti skočila v naročje, rekel bi, kar Foruma 21. Bila je tako vehementno proti, da je to zdaj že kar malo solzavo-smešno. Tonin pa je tukaj ostal in namerava tudi ostati. Povedal bi še eno zanimivost. Prejšnji teden sem imel sestanek z zanimivimi ljudmi, ki so me klicali. 'Zmago, nekaj ti moramo povedat' so rekli. Niso želeli po telefonu, so pa prišli in povedali, da so bili na kosilu s političnimi veljaki iz tujine, da sta bila tam tudi dva svetovalca Macrona in en svetovalec Merklove in da so začeli govoriti tudi o slovenski vladi. Rečeno naj bi bilo, da naj bi slovensko vlado sestavili Janša, Tonin in Jelinčič, kar me je zelo presenetilo. In da so ocenjevali, da bi potrebovali še nekoga in da bi se taki vladi še najbolje prilegal Šarec, ker ni iz tiste skupine nekdanjih strank, ki so vodile prejšnjo vlado. In da je to za Slovenijo najboljša možnost. Malo sem bil presenečen, deloma pa ne. Ker to res ni niti tako zelo presenetljiva ideja, ker sam razmišljam zelo podobno.

Bi lahko prevladale tudi osebne ambicije? Miro Cerar si na primer zelo želi biti predsednik parlamenta, Alenka Bratušek pa verjetno ne bi imela nič proti, če bi bila nadministrica ali celo evropska komisarka? Pri imenovanju komisarja končno nekoga čaka 'največji plen' plača v višini dveh milijonov evrov?

V tej vladi, ki jo sestavlja Šarec, je velik problem tudi v tem, ker so vsi skregani z vsemi.

Res je. V tej vladi, ki jo sestavlja Šarec, je velik problem tudi v tem, ker so vsi skregani z vsemi. Tam sta po dva pretendenta na ministrski stolček, včasih celo trije. In zato Šarec sedaj že oblikuje nova ministrska mesta, ki jih doslej še ni bilo. Govorilo se je celo o ministrstvu za malo obrt in nekih podobnih…To so nebuloze. In še tako je, da se sedaj predsednik ene stranke prepira s predsednikom druge stranke. Saj smo vsi lepo videli, kako sta se udarila Cerar in Židan. To je otroški vrtec. Ne, ne – to je še slabše od otroškega vrtca. Tu ni nobene resnosti pri delu, ampak se samo razmišlja, kdo se bo usedel na kakšno pozicijo, da bo lahko naprej fural utečeno 'špuro' in kje bodo s te špure razni obvodi, ki bodo napajali enega, drugega, tretjega ali desetega…

Ampak Tonin je vse to, da so med voditelji strank spori, verjetno vedel že prej, predno se je šel sploh pogajat z njimi, torej je ta njegov argument za izstop iz pogajanj malce trhel. Zakaj je potem sploh šel v to igro, zaradi utrjevanja boljše javne podobe, 'imidža', ugleda ali česa podobnega?

Seveda, malo gre za iskanje boljšega 'imidža', deloma pa za to, da se pridobijo informacije 'od znotraj.' Zato se je smiselno pogovarjati s komerkoli. Tega vsi naši politiki 'še niso vzeli', ampak v politiki je tako, da se moraš pogovarjati z vsakim. Tudi če se ne dogovoriš o kakšni skupni zadevi, vsaj veš, kako in o čem razmišlja. Mislim pa, da Cerar ne bo šel v Janševo vlado. Kajti če ne bi šel na mesto predsednika Državnega zbora, ki ga je zasedel Tonin, ki verjetno ne bo želel odstopiti, potem bi Cerar moral pristati na vlogo ministra. Za to pa je nesposoben. 

Kaj pa, če bi postal evropski komisar?

Kot evropski komisar pa si seveda lahko popolnoma nesposoben, pa si lahko komisar.

Kot evropski komisar pa si seveda lahko popolnoma nesposoben, pa si lahko komisar. To vidimo pri naši komisarki Bulčevi, ki ni naredila niti ene pametne, dobre stvari za Slovenijo, ukvarja pa se z vinjetami za tujce v Nemčiji. To je njena glavna preokupacija. Mislim, da so bivši komunisti oziroma SD bolj pragmatični. In če bi se oni dogovorili z Janšo, potem bi ta vlada delovala štiri leta. V to sploh ne dvomim. So pa ob tem odprta vprašanja, kdo bi to podprl in kdo ne. Tu so pa zadaj ne samo osebni interesi, ampak – dolgovi na osnovi osebnih preferenc in pozicij.

Če pa bi se zaradi nesposobnosti, da se doseže dogovor – kar se verjetno ne bo zgodilo – zgodile ponovne volitve, kaj to pomeni? Na primer za vašo stranko je bilo veliko komentarjev v smislu, da bi bil 'Jelinčič veliko bolj srečen, če bi dobil samo na primer 3,3 ali 3,9 odstotka glasov', ker si v resnici sploh menda niste želeli v parlament?

Take izjave so neumne. Jaz sem seveda računal, da bomo dobili še več glasov. In bi jih tudi dobili več, če v zadnjih trenutkih  gospodje, ki so želeli, da ne pridem v parlament, ne bi zarezali v naš medijski prostor. Mene na zadnjem soočenju na POP TV sploh ni bilo, so pa vzeli Bratuškovo. Bratuškova je prav zato prišla v parlament, sicer bi padla ven, jaz pa bi imel enega ali dva poslanca več, če bi me povabili. Pa me niso. 

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič | VIR: SNS

Ampak prave kampanje vaša stranka tudi ni imela. Ker ste ocenili, da bo dovolj, če se pojavite v 'glavnih' medijih ali kako?

Ne, jaz sploh nisem imel kampanje v medijih. Morda sem bil vsega skupaj trikrat na soočenjih, kjer so me zaradi lepšega vtisa pač povabili. V Delu, Dnevniku, Večeru ali nacionalnem radiju in televiziji – me nikjer ni bilo. Na POP TV – me ni bilo. Na Planet TV – me ni bilo. Nikjer me ni bilo. Ena sam prispevek o meni je bil na 24Nova TV. Ampak to je bilo že veliko pred volitvami. Pred tem pa je bilo še sedem let praznine. Nekateri pač zato sedaj spuščajo v zrak takšne dezinformacije tudi zaradi tega, ker jih boli, da smo noter.  

Je torej ta vaša azarbejdžanska afera skupaj z obtožbami v Svetu Evrope – 'sproducirana'?

Ta zadeva je bila pripravljena že precej pred volitvami.

Seveda. Ta zadeva je bila pripravljena že precej pred volitvami. Potem pa so gospodje rekli, 'saj ne bo prišel noter, nima smisla, da s tem užgemo,' no, potem pa so videli, da sem prišel v parlament in so seveda rekli, 'bomo pa zdaj.' In so zato zahtevali spremembo poročila v Svetu Evrope. Še konec aprila je pisalo v poročilu, da ostajam v Svetu Evrope, potem pa so to zaostrili v to prepoved. Imam oba dokumenta. To so spremenili v zadnjem trenutku, seveda pod vplivom slovenskih gospodov in gospa. Vedeti je treba, da je bil Zoran Klemenčič svetovalec pri Svetu Evrope, da je Drago Kos tudi sodeloval z njimi, da je gospa Marta Kos sestra Draga Kosa in je tudi preko svojega novega partnerja posredovala v Svetu Evrope – tako so mi vsaj od zunaj povedali - in tako ni čudno, da je takšne odločitve proti meni nato sprejela ta čudna organizacija, ki je brez repa in brez glave in zasleduje določene interese. Takšne, ki jih ima tudi Soros.

Ampak Svet Evrope je vendarle največja in najpomembnejša organizacija za zaščito človekovih pravic v Evropi, skratka, njihovo poročilo torej le ne more biti nepomembno?

Ne mi govoriti o varstvu človekovih pravic, če podlegajo nekim neosnovanim trditvam iz Armenije.

Dobro, gremo k bistvenemu vprašanju - ali ta prevod Ukane sploh obstaja – ali je bila to vaša 'ukana'?

Obstaja, obstaja. 

Dali ste nekomu, da knjigo prevede?

Ja, seveda sem dal, da se prevede. Prevod takšne knjige mora biti narejen na ustrezen način. Nekje imam doma na ploščkih še del tega prevoda, ker je bil narejen na treh CD-jih. Še srednji del imam nekje. Ampak to je že toliko časa nazaj, da se s tem nisem ukvarjal. Tudi KPK kaže popolno pravno neznanje. In so že dobili dopis mojega odvetnika, da naj se nehajo zafrkavat, ker je ta zadeva že bila raziskana, obenem pa je celo že zastarala in nimajo nobene pravice, da bi jo ponovno odpirali.

No, nenavadno je res to, da če bi šlo za korupcijo, o tem niso odločali pristojni organi pregona, pač pa nekakšne komisije in organizacija, katere edina sankcija je prepoved vstopa v to institucijo?

Nekje imam doma na ploščkih še del tega prevoda, ker je bil narejen na treh CD-jih

Kakšna korupcija? Organizacija, ki je začela to zadevo, je bila novinarska organizacija. Začela sta jo dva novinarja. Meni sta pisala v zvezi s tem in jaz sem jima na njuna prva vprašanja najprej odgovoril. Ko pa sta začela z žaljivimi vprašanji v smislu, 'kaj pa vi mislite o človekovih pravicah v Azarbejdžanu', in 'kaj mislim o vladi v Azerbejdžanu', pa na to seveda nisem želel odgovarjati. Ker kakšno zvezo pa je to imelo z začetnim vprašanjem? Kaj njih briga, kaj si jaz mislim. Jaz imam kot politik in kot oseba pravico si misliti karkoli o čemerkoli.

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič | VIR: Insajder.com

Ampak tam ste bili kot opazovalec volitev, torej je bila vaša naloga zgolj ocenjevanje volitev in ničesar drugega?

Povedal sem in napisal tako, kot sem videl.

Niste pa si ogledali zaporov ali ocenjevali stanja človekovih pravic v Azerjbedžanu?

Dostopov za invalide v Azerjbedžanu ni bilo nikjer. In to sem tudi napisal v poročilu.

Mene so odpeljali na volišča in tam sem si moral ogledati, ali imajo kamere, ali si štempljajo prstke, ker si je moral prste vsak, ki je volil, obarvati z vijoličasto barvo, pogledati sem moral tudi, ali imajo ustrezne dokumente, da ni bilo vojske ali policije na voliščih ali v njihovi bližini, da ni bilo nikogar, ki bi volivce nadzoroval s kamerami ali na podoben način in ali je bil na voliščih dostop za invalide. In teh dostopov za invalide ni bilo nikjer. In to sem tudi napisal v poročilu. Ostalih napak pa nisem videl. Ampak če ni dostopa za invalide nekje v Azerbejdžanu, kjer je okoli samo kamenje, lepo vas prosim! Da je to huda napaka, da je 'težko priti gor' in da so 'slabe ceste', to so se samo neke švedske babe pritoževale. Ja, pa kaj? Je pač takšna država. 

Hočete reči, da to poročilo in njegova vsebina sploh nista bila vredna podkupnine?

Kakšna podkupnina neki! In zakaj? Jaz sem dobil prevod knjige plačan, povsem legalno, davki so bili plačani, vse je šlo čez odvetniško pisarno. Pozneje so trdili, da se firma, ki je nakazala denar ukvarja »s podkupovanjem«. Imam pa spisek kakšnih desetih slovenskih gospodarskih podjetij, ki so preko te firme prav tako dobile plačilo, ene za les ali pa za izvoz kakšnih drugih zadev. Šlo je za isti naslov. 

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič | VIR: Insajder.com

Mogoče pa so bili tudi oni podkupljeni?

Ha, ha, kaj pa vem, mogoče so bili za kaj podkupljeni, jaz vsekakor nisem bil. To so res kretenizmi.

In naprej – ste sedaj v preiskavi, ste že imeli obisk policije?

Ne, tudi v policiji in na tožilstvu niso neumni. KPK mi je poslala neki dopis, na katerega jim je moj odvetnik že odgovoril. Vse skupaj je brez pomena.

Toda sedaj ste podpredsednik odbora za zunanjo politiko. Bi ta afera na to lahko imela kakšne posledice? Na primer, da se zaradi te afere zahteva vaša zamenjava z mesta podpredsednika komisije, povsem mogoče je, da bodo to sprožili?

Takšne butaste sestave parlamenta, kot je sedaj, je še ni bilo.

Sprožili bodo marsikaj, pa naj sprožijo! Jaz pričakujem, da bodo sprožili, da je dovoljeno v burkah hoditi tudi v parlament. Tudi to pričakujem. Ker takšne butaste sestave parlamenta, kot je sedaj, je še ni bilo. In je vedno slabše.

In kaj bi vi konkretno naredili, da bi se v Sloveniji zadeve spremenile na boljše?

V prvi vrsti bi morali spremeniti volilni sistem tako, da bi ukinili volilne okraje in bi imeli samo volilne enote, znotraj njih pa uvesti liste s preferenčnim glasom. Na ta način bi se naredilo marsikaj. Na zunanji politiki bi bilo treba presejati Ministrstvo za zunanje zadeve in vse nesposobneže nagnati, da delajo kaj koristnega, kajti tam v veliki večini sedijo in se čohajo po mednožjih – po navadi eden drugemu…ne eden drugi. In ne delajo nič. Če pa že kaj delajo, potem delajo veliko škodo. In zato se bojim, da nekateri delajo ne samo v škodo Slovenije, pač pa tudi v korist Hrvaške.

Pri arbitraži še vedno podpirate odstop od pogodbe in zavrnitev razsodbe arbitražnega sodišča?

Pri nas so razsodbo pozdravili, ker imamo nesposobne ljudi, ki ne poznajo internacionalnega prava

Tako je. In o tem sva z Andrejem Lenarčičem napisala tudi knjigo. Pri nas so razsodbo pozdravili, ker imamo nesposobne ljudi, ki ne poznajo internacionalnega prava. Ne poznajo niti zgodovine, dejstev in dokumentacije. Da nekdo napiše, da niso dosegljivi zemljevidi o slovenskih deželah je nepojmljivo. To lahko napiše samo nekdo, ki je popoln ignorant ali nekdo, ki dela za Hrvaško. Kajti na osebno pismo predsedniku avstrijske države nam je osebno odgovoril, da so vsi ti zemljevidi dosegljivi v državnem arhivu na Dunaju. Z Lenarčičem pa sva nekatere dobila tudi iz državnega arhiva v Budimpešti. Pri nas pa so visoki državni uradniki trdili, da se teh zemljevidov ne da dobiti. Razsodba arbitražnega sodišča pa je neveljavna zato, ker temelji na napačno ugotovljenem dejanskem stanju. Osnovna napaka je predpostavka, da sta se Slovenija in Hrvaška osamosvojili na isti dan. Kar ni res. Mi smo se 25. oziroma 26.6 1991, Hrvaška pa 8.10.1991. V vmesnem času smo imeli Brionsko konferenco, ki je dokazala, da Hrvaške ni bilo, kajti brionska konferenca je bila tripartitna, poleg Slovenije in Evropske skupnosti je bil naš sogovornik ostanek SFRJ. 

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič | VIR: Insajder.com

Kje pa je bila potem Hrvaška?

Mi bi morali izstopiti iz te »dokončne sodbe«, ki je v resnici »največja nagrada« za Hrvaško

V tem ostanku SFRJ pa so bili tudi Hrvatje, ki so imel takrat tudi vodilne funkcije, od predsednika predsedstva SFRJ do vodilnih funkcij v vojski, policiji, obveščevalni službi, diplomaciji, povsod so bili Hrvatje, ki so nas dejansko napadli. Bili so agresor na Slovenijo. Peti člen sporazuma o arbitraži pa lepo določa, da vsi pravni akti, ki so  bili sprejeti po 25.6.1991 ne morejo biti v veljavi. Hrvaški ukrepi glede meje torej niso veljavni in Hrvaška na tej podlagi ne more biti stranka v postopku. Mednarodno pravo pa jasno govori o tem, katere meje je treba upoštevati. To pa so tiste, po katerih imajo slovenske dežele še vedno status držav z mejami, ki nikoli niso bile ukinjene. In tega naši vrli pravniki ne vedo. In zato je ljubljanska pravna fakulteta še vedno ekspozitura univerze Edvarda Kardelja. Od časov 'bratstva in enotnosti' niso naredili niti enega koraka naprej. In ti profesorji še naprej vztrajajo pri svojih napakah. In ne vem, koliko časa še bodo.

Mislite, da bi to svojo politiko lažje izpeljali v vladi Janeza Janše, kot pa v vladi Marjana Šarca?

Absolutno. Tudi Janša zagovarja stališče, da v primeru, če so od arbitraže odstopili Hrvatje, bi morali tudi mi in v tem primeru bi mi na mizo lahko dali prave elemente. Glede na to, kar se je pokazalo, da je tudi Cerar zanič pravnik, je evidentno, da taki politiki sploh ne razumejo in ne poznajo zadeve. Na to kaže že to, da je Cerar vložil tožbo tudi v hrvaškem jeziku. Mi bi morali izstopiti iz tega »final awarda« torej »dokončne sodbe«, ki je v resnici »final reward' oziroma 'največja nagrada' za Hrvaško. In potem bomo na mizo lahko dali nove, relevantne elemente.

Pa je bila tožba, kot je napovedal Milan Brglez, prevedena v slovenščino in ste jo poslanci sploh dobili?

Ne, nismo je dobili. Kolikor vem, je šla v hrvaščini naprej in vse to je videti, kot da gre za neko privatno zadevo Cerarja, ne pa za resno tožbo. 

 

Delite članek