REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pečečnik bi kupil Adrio, da ne bi »bili cigani«: bo vlada zaradi pomanjkljivih ponudb ustanovila Air Slovenio?

Pečečnik bi kupil Adrio, da ne bi »bili cigani«: bo vlada zaradi pomanjkljivih ponudb ustanovila Air Slovenio?Joc Pečečnik je že od nekdaj sanjal o svoji letalski družbi: fotomontaža Insajder.com
Joc Pečečnik: 'Za to smo se odločili, ker bi radi naredili uspešno podjetje in ker bi radi, da iz Ljubljane spet lahko letimo v evropska mesta, da nismo kot cigani, ki hodimo na sosednja letališča po tri, štiri ure pred letom, da bi ujeli svoje destinacije ...'

Po stečaju Adrie Airways se za nakup poslovne celote ali delov podjetja zanima pet ponudnikov.

To je potrdil tudi stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik.

Ponudbo je oddal eden izmed najbogatejših Slovencev, proizvajalec igralnih aparatov Joc Pečečnik, ki ga zanima vse, kar je na prodaj, kralj banan Izet Rastoder bi rad kupil spričevalo za komercialne polete, Ivo Boscarol pa bi rad nadaljeval z delom Adrijine letalske šole ...

Peta ponudba se nanaša zgolj na simulator letenja.

»Za to smo se odločili, ker bi radi naredili uspešno podjetje in ker bi radi, da iz Ljubljane spet lahko letimo v evropska mesta, da nismo kot cigani, ki hodimo na sosednja letališča po tri, štiri ure pred letom, da bi ujeli svoje destinacije, ki so po navadi dolge do ene ure leta, in ker verjamemo, da bi s pomočjo močnega tujega partnerja, ki ima svoj pedigre v letalstvu, lahko to uspešno vzpostavili,« je dejal v Odmevih.

Toda Pečečnik obenem ni želel razkriti, kdo je tuji partner, povedal je le, da gre za poznavalce letalske industrije.

Pečečnik, Rastoder, Boscarol - kupili bi Adrio
Pečečnik, Rastoder, Boscarol - v naskok na ostanke Adrie Airways

Razkril je le, da se tuj partner ukvarja z majhnimi letalskimi agencijami.

Pečečnik naj bi po navedbah Financ sodeloval tudi z nekdanjim vodjo Adrie Markom Anžurjem.

Pečečnik je že pri prvih korakih glede nakupa s svojo primitivno in šovinistično pripombo o tem, da ne želi, da bi bili v Sloveniji 'cigani' pokazal, da ni primeren za ta posel.

Vendar je že pri prvih korakih glede nakupa s svojo šovinistično pripombo o tem, da ne želi, da bi bili v Sloveniji »cigani« pokazal, da ni primeren za ta posel. V letalskem poslu, ki povezuje vse narode sveta, namreč ni mesta za manjvrednostne žaljivke.

Tudi če bi poznal vsaj osnove slovenske ustave, bi Pečečnik moral vedeti, da pri uporabi oznake »cigani« gre za žaljivko, s katero se ponižujejo Romi, ki so v Sloveniji priznana manjšina, hkrati pa da se ime naroda ne sme nikoli uporabljati v slabšalnem pomenu.

Mimogrede, prav nedavno so slovenski mediji poročali o tem, kako uspešno podjetnico romskih korenin in njenega sina še danes bolijo pripombe o »ciganih«, ki jih je v šoli slišal njen sin - potem pa nekaj podobnega za slovenske medije izjavi eden od najbolj znanih sovenskih poslovnežev, ne da bi kdorkoli sploh opazil, da je bilo s tem nekaj hudo narobe.

Joc Pečečnik bi bil rad slovenski Niki Lauda in sanja o sviji letalski družbi: fotomontaža Insajder.com  

Vendar pa ni veliko verjetnosti, da bo Adria Airways na koncu res odkupljena.

Vse kaže, da vlada svojih načrtov ne želi razkriti vsaj pred koncem prvega dela stečajnega postopka, torej zbiranja ponudb in dogovorov o razprodaji imovine, temveč samo čaka, da se stečaj Adrie v tem delu konča in nato nadaljuje z vzpostavitvijo nove, manjše letalske družbe – najverjetneje Air Slovenia, kot smo o tem že poročali.

Počivalšek in Adria Airways
Minister Zdravko Počivalšek

Tudi v primeru, kadar nacionalna letalska družba prinaša neko izgubo je namreč res, da je učinek takšne povezave na nacionalno gospodarstvo zelo pozitiven, ker omogoča lažji uvoz in izvoz izdelkov ter prihode tujih turistov. Zato se te izgube večkratno povrnejo v obliki višjega bruto nacionalnega dohodka države.

Zdravko Počivalšek: Globoko sem prepričan, da bomo brez novega letalskega prevoznika slabše povezani s svetom.

Minister Zdravko Počivalšek je zato dejal, da se je pokazalo, da je pomembno, da je država povezana s svetom tudi z letalskimi povezavami.

»Imamo dve možnosti, da nam trg uredi te zadeve ali da pri tej zadevi poskušamo dejavno sodelovati tudi sami. Pozdravljam vse iniciative, ki gredo v tej smeri, da nekaj naredimo, da smo bolje povezani. Globoko sem prepričan, da bomo brez novega letalskega prevoznika slabše povezani s svetom,« je dejal in dodal, da se posledice slabših povezav že kažejo.

Na ministrstvih za finance in za gospodarstvo sedaj čakajo na izračune Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) o načrtnosti morebitne ustanovitve novega letalskega prevoznika, kar je že v sklepni fazi.

»V prihodnjem obdobju, sicer pozneje, kot smo sprva napovedovali, bomo prišli do končnega dogovora oz. odločitve, po kateri poti bomo šli naprej z letalskimi povezavami,« je sklenil Počivalšek.

Po nekaterih virih bi pri ustanovitvi novega podjetja lahko sodelovala tudi irska letalska družba Cityjet.

Delite članek