REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Presenetljivo: večina anketiranih podpira ustanovitev nove letalske družbe – Air Slovenie

Presenetljivo: večina anketiranih podpira ustanovitev nove letalske družbe – Air SlovenieAdria Airways in Air Slocenia - anketa

Potem ko smo prvi razkrili, da vlada resno razmišlja o ustanovitvi »Air Slovenie«, o čemer se že od torka za zaprtimi vrati pogovarja slovenski politični vrh, so to informacijo potrdili tudi drugi mediji.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi po stečaju Adrie Airways vlada morala ukrepati hitro tudi zato, da bi lahko zaposlila vsaj del pilotov in osebja v novem podjetju, predno si le-ti najdejo službe kjerkoli drugje.

Po stečaju Adrie Airways bi vlada morala ukrepati hitro tudi zato, da bi lahko zaposlila vsaj del pilotov in osebja v novem podjetju, predno si le-ti najdejo službe kjerkoli drugje.

V igri naj bi bilo sicer tudi več drugih imen novega podjetju, na primer »Slovenian Airlines« ali »Slovenia Airways«, toda Air Slovenia ima po oceni poznavalcev največ možnosti za uspeh pri izbiri imena novega letalskega prevoznika.

Vlada je sicer sprejela predlog novele zakona o letalstvu, ki izjemoma omogoča vzpostavitev gospodarske javne službe za opravljanje posameznih letalskih linij.

To bi lahko država vzpostavila, če bi zaradi nezanimanja letalskih prevoznikov Slovenija izgubila pomembne letalske povezave.

Toda to je le eden od scenarijev, ki jih je začela preučevati vlada. Drugi je ustanovitev nove letalske družbe.

Povezave Slovenije preko Adrie Airways s svetom

Že površen pogled na zasedenost sedežev pri neposrednih povezavah s Slovenijo pa kaže, da Slovenijo dobro »pokrivajo« prevozniki iz Velike Britanije, Nemčije in Francije, Srbije, Turčije ter Rusije, velik del ostale Evrope pa bi bil iz Slovenije ostal nedostopen z direktnimi poleti.

Večino teh povezav je 100-odtotno pokrivala Adria Airways (na zemljevidu oranžno, modro kaže več tujih prevoznikov)

In to velja tako za sever kot jug Evrope in tudi za Bližnji vzhod in sever Afrike.

Slovensko gospodarstvo in turizem bi zato bili deležni resnega udarca.

Zanimivo je tudi, da kljub stečaju Adrie Airways, ki jo je na koncu klavrno zavozil nemški finančni sklad 4K, brez izkušenj v letalskem prevozništvu, večina javnosti podpira ustanovitev nove družbe.

V naši anketi je ta podpora okoli 70 odstotkov - še vedno pa lahko oddate tudi svoj glas, v kolikor še niste glasovali.

Ali naj država ustanovi novega civilnega letalskega prevoznika - Air Slovenio?

Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami. Te so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja.

Odgovori na našo anketo kažejo da večina naših bralcev podpira ustanovitev novega podjetja. To bi vsekakor moralo poslovati drugače kot Adria Airways.

Kako bi bila videti letala novega slovenskega letalskega prevoznika, je eden od uporabnikov Reddita, na podlagi transformacije JAT-a v Air Serbio že naslikal - leta 2015. 

Slika je seveda samo simbolična - poiskati bo potrebno tudi novo grafično podobo Air Slovenie.

Večino povezav severno in južno od Slovenije je 100-odtotno pokrivala Adria Airways. 

Vendar pa kljub slabi izkušnji z Adrio Airways prevladuje ocena, da bi bile splošne koristi od takšnega prevoznika, celo če bi imel manjšo izgubo pozitivne za nacionalno gospodarstvo.

Da so ti razlogi odločilni, kaže tudi dejstvo, da imajo številne, s svetom sicer slabše povezane države v jugovzhodni Evropi lastne letalske prevoznike. Na teh trgih namreč samo delovanje trga ne zagotavlja primernega razvoja.

Velik zagovornik ustanovitve nove letalske družbe je tudi gospodarski minister in predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

Počivalšek in Adria Airways

Medtem je stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik že začel delo.

Pri vodenju postopka mu bodo po potrebi pomagali razpoložljivi strokovnjaki Adrie, če bo potrebno, pa tudi ostali zunanji strokovnjaki.

Pogodbe za najeta letala Adrie Airways naj bi bile medtem že odpovedane.

V sredo popoldne je po oklicu začetka stečajnega postopka s sodelavci opravil prve sestanke z zaposlenimi na sedežu družbe. Poleg tega pripravlja vse za ureditev odpovedi zaposlenim. Njegov cilj je odpovedi pogodb o zaposlitvi začeti vročati v ponedeljek.

Pogodbe za najeta letala Adrie Airways naj bi bile medtem že odpovedane. »V kolikor bi se izkazala realna možnost za nadaljevanje poslovanja morebitnega kakšnega dobičkonosnega dela, kar bi lahko povečalo stečajno maso, bomo predlog in možnosti ustrezno preučili in postopali skladno z določili zakona,« je dejal o možnostih za nadaljevanje opravljanja dejavnosti v Adrii Airways.

Delite članek