REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada po »košarici« Lufthanse ni obupala: za solastništvo Air Slovenie se dogovarja z »regionalnim prevoznikom«

Vlada po »košarici« Lufthanse ni obupala: za solastništvo Air Slovenie se dogovarja z  »regionalnim prevoznikom«Počivalšek in Adria Airways

Kljub temu, da je nemška Lufthansa dala slovenski vladi (in posredno SDH) »košarico« pri ponudbi, da skupaj ustanovijo novo letalsko družbo, Air Slovenio, možnosti za vznik novega, slovenskega nacionalnega prevoznika še niso pokopane.

Na to in tudi na najverjetnejše novo ime nove družbe – Air Slovenia – smo prvi opozorili prav v Insajderju.

Morebitni partner, s katerim bi država po stečaju Adrie Airways ustanovila novega letalskega prevoznika, je regionalni letalski prevoznik, pa je razkril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kdo je ta družba, ni razkril. Odločitev, ali bo država šla v to, bo sicer odvisna od izračunov, ki pa še niso končani.

Zdravko Počivalšek

 »Pogovori s tem partnerjem so že precej daleč, podjetja, ki je regionalni letalski prevoznik, pa za zdaj ne morem imenovati,« je povedal v intervjuju za Mladino minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Pogovori s tem partnerjem so že precej daleč, podjetja, ki je regionalni letalski prevoznik, pa za zdaj ne morem imenovati.

Koliko bi morala država letno nameniti za letalsko povezanost s svetom, še ni znano. »To šele izračunavamo. Za zdaj smo se prepričali, da to je mogoče in da lahko na zakonsko dovoljen način po evropskih pravilih takšnemu podjetju pomagamo z vložki v promocijo,« je dejal in dodal, da so v vladi prepričani, da je treba letalskemu prometu pomagati iz istih razlogov, iz katerih že zdaj pomagajo javnemu potniškemu prometu.

Napovedal je, da se bo vlada odločila »v razmeroma kratkem času«.

Zanikal je, da so se pozno odzvali na stanje v edinem domačem prevozniku.

»Mi smo se z vprašanjem Adrie začeli ukvarjati že v prejšnjem mandatu, že tedaj smo analizirali položaj,« je poudaril.

Na vprašanje, ali je nemški sklad 4K Adrio Airways, dosedanji lastnik propadlega podjetja, Adrio izčrpaval, je minister odgovoril, da »rezultati poslovanja Adrie seveda kar kličejo, da bi si kdo to pobliže pogledal«.

Lastniki so ga, ko so se spomladi ob začetku zaostrovanja stanja začeli bolj resno pogovarjati, razočarali - zagotovila, ki so jih dali ob nakupu, niso bila izpolnjena, prošnji za dodatno državno pomoč pa niso priložili načrta prestrukturiranja.

Na vprašanje, ali je nemški sklad 4K Adrio Airways, dosedanji lastnik propadlega podjetja, Adrio izčrpaval, je odgovoril, da »rezultati poslovanja Adrie seveda kar kličejo, da bi si kdo to pobliže pogledal«.

Vse kaže, da je Insajder.com prvi točno razkril načrte za ustanovitev novega državnega letalskega prevoznika.

O tem, da se o tem za zaprtimi vrati pogovarja slovenski politični vrh, so medtem potrdili tudi drugi mediji.

Po tragičnem propadu Adrie Airways, ki smo ga prav tako že pred časom pravilno napovedali, je sedaj očitno čas za strateški razmislek, kako naprej.

K tej rešitvi se nagiba tudi večina naših anketirancev in bralcev.

Iz pogorišča bankrotirane Adrie pa naj bi po zanesljivih informacijah vstal feniks »Air Slovenia«, kot smo poročali že pred nekaj dnevi.

Takšno ime se pojavlja tudi v gradivih vlade.

V igri naj bi bilo sicer tudi več drugih imen, na primer »Slovenian Airlines« ali »Slovenia Airways«, toda Air Slovenia ima po oceni poznavalcev največ možnosti za uspeh pri izbiri imena novega letalskega prevoznika.

Air Slovenia

Nova slovenska letalska družba naj bi imela – povsem pravilno – tudi podporo novega predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Najela naj bi deset ali dvanajst letal in vzpostavila 15 najbolj potrebnih linij.

Tudi če vse ne bodo prinašale dobička, je namreč potrebno računati tudi na to, da te linije lahko prinašajo prilive slovenskemu gospodarstvu v celoti.

Nova družba naj bi najela deset ali dvanajst letal in vzpostavila 15 najbolj potrebnih linij.

V okoliških državah, naslednicah SFRJ praviloma imajo svoje nacionalne letalske prevoznike, medtem ko bo Slovenija, ki je bila v nekdanji Jugoslaviji sedež edinega drugega nacionalnega letalskega prevoznika poleg JAT-a (in danes zelo uspešne Air Srbije) ostala brez nacionalne letalske družbe.

Adria Airways je Slovenijo povezovala s svetom.

Brez Adrie Slovenija ne bi bila več povezana z letališči ostalih držav v regiji »Zahodnega Balkana« (Sarajevo, Skopje, Priština, Podgorica, Tirana), ker druga podjetja teh povezav ne bodo prevzela, to pa bo zelo škodljivo tudi za slovensko gospodarstvo.

Zato je na prvi pogled »neracionalen« letalski prevoznik v bistvu racionalna izbira številnih držav, na kar smo opozarjali tudi v naših člankih.

Sicer pa je prav na to že pred leti opozorila SDH.

SDH je že pred leti opozarjal, da Adria posredno generira 150 milijonov evrov.

V Slovenijo pa je pripeljala ogromno turistov, ki bi sicer odšli kam drugam.

Adria Airways, ponudba, zgodovina in težave

Tudi v primeru, da bo nova letalska družba letno povzročila od pet do 10 milijonov evrov »minusa«, bi to lahko pomenilo nove prihodke za vso državo v celoti.

Komercialni lastniki sledijo samo interesu dobička, za celotno nacionalno gospodarstvo pa so za državo pomembne tudi povezave, kjer se zasluži manj.

Zato je z vidika turizma in gospodarstva ter podjetništva je ključno, da se čim prej vzpostavijo nove povezave Slovenije.

SDH je že pred leti opozarjal, da Adria posredno generira 150 milijonov evrov.

Adria je namreč v Slovenijo pripeljala več kot pol milijona potnikov, brez nje pa se bo število zmanjšalo za tretjino ali celo polovico.

Slovenija bo prav tako več povezav potrebovala do leta 2021, ko bo predsedovala EU.

Po nekaterih napovedih naj bi Air Slovenio dobili že do konca februarja leta 2020.

Pri tem pa se je potrebno zavedati, da bo slovenski letalski prevoznik še naprej nekakšen »privesek« in »feeder« nemške Lufthanse.

Ne glede na to pa se je ob tem potrebno, kot smo že opozarjali, zavedati tudi tega, da bo Slovenija zaradi nove »Air Slovenie« vsekakor imela možnost, da se ime Slovenije ponese v svet.

In ne le »Adrie« oziroma Jadrana, katerega le majhen košček obale dejansko poseduje Slovenija.

K tej rešitvi se nagiba tudi večina naših anketirancev in bralcev, kot kaže spodnja anketa.

In kakšno je vaše mnenje?

Ali naj država ustanovi novega civilnega letalskega prevoznika - Air Slovenio?

Delite članek