REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Načrt cepljenja: v Sloveniji nepotizem in kaos, drugje red, jasna pravila in brez preskakovanja vrst

Načrt cepljenja: v Sloveniji nepotizem in kaos, drugje red, jasna pravila in brez preskakovanja vrstVladni Trotterji: Kacin, Janša in Krek. Infografika: Insajder.com

Slovenska vlada še vedno očitno ne ve, kako organizirati cepljenje proti Covidu-19, čeprav cepljenje - že poteka.

Množičnega cepljenja še vedno ni, saj je bilo do tega trenutka cepljenih le okoli 44.000 oseb.

Slovenija je obsojena le na čakanje cepiva, razdeljenega preko Evropske komisije, ki ga dobiva po kapljicah.

Drugih cepiv ne more kupiti, ker v EU pač še niso registrirana, za dodatne količine cepiv pa se Janševa vlada, kot je poročal Spiegel, sploh ni prijavila.

Na cepilnih mestih so tri »cone« - rdeča, kjer se opravi pogovor z zdravnikom, roza, kjer se opravi cepljenje in zelena, kjer so cepljeni na 15-minutnem opazovanju.

Svoj načrt cepljenja je vlada sicer predstavila že pred tednom dni, toda namesto jasnih odgovorov na vprašanja, kdaj, kje in kako se bodo ljudje cepil, kakšen bo sistem – je vse skupaj izzvenelo le kot seznam želja.

Ob tem prihaja v Sloveniji tudi do neetičnega in nemoralnega cepljenja družinskih članov zdravnikov, visokih pripadnikov Cerkve, do nepotizma in preskakovanja vrst.

Temu pa so se v drugih državah, ki so najbolj uspešne pri zagotavljanju cepiv in organizaciji cepljenja uspeli izogniti z jasnim in poštenim sistemom.

Tako je na primer v Izraelu, kar bomo pojasnili v nadaljevanju.

Kako je videti sistem uspešnega boja proti koronavirusu in cepljenja, se lahko slovenska vlada nauči tudi iz primera Hrvaške, kjer so z ukrepi dosegli hitro padanje okužb in bližnje Srbije, kjer je danes objavljeno, kako bo vse skupaj organizirano glede množičnega cepljenja prebivalstva.

Ana Brnabić med cepljenjem s Sputnikom V  Vir: V.Novosti
Srbska premierka Ana Brnabić med cepljenjem s Pfizerjevim cepivom. Vir: Twitter, Novosti

Na skupni seji državnega vrha in operativnega tima za cepljenje so predstavili naslednji načrt oziroma protokol.

Državljani se za cepljenje v Srbiji najprej prijavljajo preko informacijskega sistema, preko spleta ali telefonov.

Nato so obveščeni o terminu cepljenja s sporočilom SMS ali elektronsko pošto. V sporočilu sta navedena čas in kraj cepljenja.

Lokacija cepljenja je ali zdravstveni dom v občini, ki je bila navedena kot željena ali eno od zdravstvenih cepilnih mest, kot je na primer na beograjskem Sejmu (razstavišču).

Na točkah za vakcinacijo državljani dobijo QR kode, ki bodo skenirane, da bi se vodila natančna evidenca vseh, ki so dobili cepivo in koliko odmerkov je bilo porabljenih.

Pred cepljenjem se izpolnijo formularji, nato se vsem izmeri telesna temperatura.

Prebivalci lahko izbirajo med petimi cepivi, količine se bodo dopolnjevale glede na porabo.

Na cepilnih mestih so tri »cone« - rdeča, kjer se opravi pogovor z zdravnikom, roza, kjer se opravi cepljenje in zelena, kjer so cepljeni na 15-minutnem opazovanju po cepljenju.

Prebivalci lahko izbirajo med petimi cepivi, količine se bodo dopolnjevale glede na porabo.

Drug primer je Izrael, kjer so že cepili več kot 20 odstotkov prebivalcev. Dnevno jih cepijo tudi več kot 150.000.

Pri tem prav tako pazijo, da ne gre v nič noben odmerek cepiva.

Cepljenje v Izraelu
Cepljenje v Izraelu. Vir: Twitter

Izrael ima digitaliziran zdravstveni sistem, zato jim ni bilo težko najti na primer vse starejše od 60 let in jih hitro uvrstiti v prvo skupino cepljenih.

Tudi v Izraelu dobijo državljani natančno navodilo z uro in minuto, kdaj se morajo oglasiti na cepilnem mestu.

Sporočila dobijo preko SMS-ov, starejši pa imajo na voljo zastonj telefonske številke.

Že ob prvem cepljenju sistem avtomatsko določi termin drugega cepljenja, običajno v roku 21 dni.

Že ob prvem cepljenju sistem v Izraelu avtomatsko določi termin drugega cepljenja, običajno v roku 21 dni.

Ob tem so mesta za cepljenje naredili v velikih, danes praznih parkih.

Rešili so tudi problem »viška cepiv«, ki jih je potrebno porabiti zaradi nuje po hladnem skladiščenju Pfizerjevega cepiva.

Pred cepilnimi centri se lahko vsi, ki se želijo cepiti s »preostanki« cepiva, postavijo v vrsto. Nekateri čakajo nekaj ur, toda običajno dobijo takšen »višek« cepiva.

Ne da bi bilo potrebno klicati »prijatelje«, kot v Sloveniji.

Ni popolno, toda vsekakor bolj pošteno kot cepljenje »po zvezah«, ki se dogaja v Sloveniji.

V Sloveniji je medtem drugače še marsikaj drugega.

Cepljenje v Izraelu
Cepljenje v Izraelu. Vir: Twitter
Pred cepilnimi centri se lahko vsi, ki se želijo cepiti s »preostanki« cepiva, postavijo v vrsto. Nekateri čakajo nekaj ur, toda običajno dobijo takšen »višek« cepiva.

Pred tednom dni je direktor NIJZ Milan Krek poudaril, da bo vsak družinski zdravnik dobil 10 enot cepiva, kasneje pa bo z vsako novo pošiljko, ki jo bo Slovenija prejela, dobil nove odmerke, s katerimi bomo »počasi cepili vso populacijo, starejšo od 60 let.«

»Želimo si vsaj 70 % precepljenost«, je tedaj poudaril šef NIJZ Milan Krek.

Toda to, kar si NIJZ ali vlada želita, v resnici nikogar ne zanima.

Vse pa zanima, učinkovito in čim prejšnje cepljenje.

O tem pa ne NIJZ ne vlada nista povedali - nič.

Slovenja dobiva cepiva po kapalkah, osebni zdravniki pa dobivajo cepivo samo za najstarejše, sistema na terenu pa preprosto - ni.

Samo dan predno je vlada predstavila svoj »načrt cepljenja«, smo 11. januarja letos na ministrstvo na zdravstvo, ki ga vodi Janez Janša, predsednik vlade kot v. d. ministra, poslali več vprašanj.

Zastavili smo naslednja vprašanja:

  • Koliko cepiv in katerih proizvajalcev ima Slovenija zagotovljenih v naslednjih mesecih in letos do tega trenutka?
  • Koliko pogodb o tem je podpisanih?
  • Kakšna je dinamika dostave teh cepiv v Slovenijo po mesecih - januarja, februarja, marca, aprila, maja in tako naprej?
  • Kakšna naj bi bila cena cepiv po posameznem odmerku?
  • Ali je Slovenija zahtevala dodatna cepiva v okviru nabav cepiva Moderne ali ne - kot je poročal Spiegel?
  • Kdaj konkretno je Slovenija zahtevala dodatne količine cepiva, kdo je to zahteval in kakšne količine so bile zahtevane ter kdaj naj bi prišle v Slovenijo?
  • Kakšen je načrt za cepljenje po skupinah prebivalstva in časovna dinamika cepljenja posamičnih skupin prebivalstva?

Ministrstvo za zdravstvo na vsa ta vprašanja ni podalo prav nobenega odgovora.

Ker očitno ne znajo, ne vedo, ali pa preprosto ignorirajo medije in ob tem seveda kršijo tudi Zakon o medijih, saj bi odgovore morali podati v treh in najpozneje osmih dnevih.

Ampak nič hudega – sedaj bo cepljenje, namesto da bi ga organizirali epidemiologi in tisti, ki se res spoznajo na zdravstveno logistiko – organiziral vladni »govorec« in propagandist Jelko Kacin, ki je s svojim abotnim in arogantnim govorništvom, ki ga večina državljanov sploh ni prenašala, očitno postal »strokovnjak« tudi za organizacijo cepljenja.

Vlada se je torej znova požvižgala na strokovnost in ključno področje boja proti epidemiji prepustila nekdanjemu politiku in večni Janševi oprodi.

Vlada se je torej znova požvižgala na strokovnost in ključno področje boja proti epidemiji prepustila nekdanjemu politiku in večni Janševi oprodi.

Vse skupaj nima zveze z delovanjem kakšne resne vlade, pač pa vse bolj spominja na mešetarjenje Del Boya in kompanjonov v znani, kultni nadaljevanki Samo bedaki in konji.

To, kako se v Sloveniji nabavljajo cepiva, hitri testi, zaščitna oprema in kako se organizira cepljenje, se zdi kakor prepisano iz scenarija omenjene nadaljevanke.

Res, le kaj bi še lahko šlo narobe?

Delite članek