REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cigler iskreno vesel: ministrstvo dalo 130.000 € njegovemu zavodu, ki propagira nasprotovanje cepljenju in splavu

Cigler iskreno vesel: ministrstvo dalo 130.000 € njegovemu zavodu, ki propagira nasprotovanje cepljenju in splavuCigler Kralj se iskreno veseli evrov iz svojega ministrstva, dodeljenih njegovemu zavodu. Fotomontaža: Insajder.com
Zavod, ki ranljivost žensk s svojim delom zgolj še povečuje in nasprotuje cepljenju bi moral bit zadnja, ne pa ena od prvih izbir ministrstva.

Celo če je res »vse po zakonu« je zadeva skrajno neprimerna in diši po korupciji in konfliktu interesov, predvsem pa gre za še eno očitno zlorabo sredstev, namenjenih odpravljanju posledic Covida-19.

Nekako tako bi se glasil skupen sklep številnih odzivov komentatorjev na družbenih omrežjih dan po razkritju, da je zavod »Iskreni« dobil izjemno visoka sredstva na podlagi javnega razpisa, v katerem je bilo s strani ministrstva za delo, ki mu »kraljuje« minister Cigler Kralj razdeljenih dva milijona evrov namenenjenih za pomoč ranljivim skupinam.

Pri tem naj bi zavod, ki se hvali s »krščanskimi vrednotami«, na razpisu prejel 130.200 evrov.

Strokovna komisija pod vodstvom Mateje Softić, članice kabineta ministra, je sicer dva milijona evrov evropskih sredstev razdelila med 17 organizacij, ki so izpolnjevale pogoje.

Toda ob tem bode v oči zlasti dejstvo, da je eden od ustanoviteljev zavoda »Iskreni« ravno minister za delo iz kvote NSi Janez Cigler Kralj.

Minister Cigler Kralj skupaj s soprogo v omenjenem zavodu vodi e-priprave na zakon.

Na ministrstvu sicer trdijo, da Cigler Kralj na delovanje spornega zavoda, v katerem opravlja le prostovoljno delo, nima nobenega vpliva.

Da najbrž gre za zlorabo javnih sredstev pa kaže tudi dejstvo, da je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z omenjenim projektom lani poleti objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalstva zaradi epidemije Covida-19.

Ob tem so v omenjenem zavodu zbrani tudi avtorji, ki nasprotujejo cepljenju.

To pa vsekakor niso ženske, ki se odločajo o splavu, še posebej pa njihovo težko odločitev ne bo izboljšalo to, kar propagirajo »Iskreni« na svoji spletni strani –, da je splav v vsakem primeru »greh« in nekaj povsem nedopustnega.

Ob tem so v omenjenem zavodu zbrani tudi avtorji, ki nasprotujejo cepljenju.

Na razpis se je prijavilo kar 135 organizacij, v ožji izbor pa se je med drugim uvrstil zavod Iskreni, katerega ustanovitelj je tudi minister iz NSi. Sedem jih je prejelo najvišje zneske.

Denar bo Zavod pod taktirko Cigler Kralja porabil za sofinaciranje dela zakonskih in družinskih terapevtov, pripravo delavnic in različnih vsebin, poroča portal Necenzurirano.

V skladu z razpisom bi morale biti ciljne skupine žrtve nasilja, starejši, invalidi, osebe s težavami v duševnem zdravju, otroci in mladostniki ter drugi, ki se srečujejo z visoko stopnjo socialne izključenosti.

Tudi objave na spletni strani spornega zavoda potrjujejo, da gre za ideološko, nestrokovno združenje, ki enostransko propagira zgolj uraden katoliški pogled na svet, povrhu pa še tistega najbolj konservativnega.

Toda to sploh ni delovno področje omenjenega zavoda.

Zavod Cigler Kralja namreč zagovarja krščanske vrednote ter poglede katoliške Cerkve in je večino svojega dosedanjega dela posvetil nasprotovanju splavu.

Tudi objave na spletni strani zavoda »Iskreni« potrjujejo, da gre za ideološko, nestrokovno združenje, ki enostransko propagira zgolj uraden katoliški pogled na svet, povrhu pa še tistega najbolj konservativnega, skratka srednjeveškega, ki s pogledi sedanjega papeža Frančiška - nima veliko zveze.

Kako je to videti v Sloveniji, pa zahvaljujoč prevodu novice (spodaj) sedaj vedo tudi v svetu ...

Ob tem se bo z denarjem »Iskrenih« lahko okoristil tudi minister Janez Cigler Kralj skupaj s soprogo, saj je Cigler Kralj iz zavoda izstopil le tri dni pred prevzemom funkcije ministra, danes pa tam deluje kot prostovoljec — in skupaj s soprogo sta voditelja e-priprav na zakon, ki jih organizira Zavod.

Tudi če res ne bi prejel nobenega honorarja za svoje delo, bi donacija lahko dolgoročno pomagala preživeti zavodu, v katerem bi minister Cigler Kralj lahko delal tudi po odhodu z ministrske funkcije.

Predvsem pa ni jasno, kako lahko nek zavod, ki izvaja neko povsem ideološko agendo, povezano z omejevanjem in teptanjem pravic žensk, sploh dobi sredstva na razpisu, katerega namen je pomoč ranljivim skupinam v družbi.

Zavod, ki ranljivost žensk s svojim delom zgolj še povečuje in v isti sapi nasprotuje tudi cepljenju bi moral biti zadnja, ne pa ena od prvih izbir pristojnega ministrstva.

Cigler Kralj je s tem dodal tudi svoj prispevek k dejstvu, da je nekaj zelo gnilega v deželi, ki ni Danska.

Delite članek