REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nepotizem ob prvem cepljenju, hkrati pa 2000 doz Pfizerjevega cepiva za Slovenijo lahko konča - v smeteh!

Nepotizem ob prvem cepljenju, hkrati pa 2000 doz Pfizerjevega cepiva za Slovenijo lahko konča - v smeteh!Kdo bo prvi, kdo bo prvi? Nekdanji mariborski nadškof Franc Kramberger. Vir: Screenshot, Twitter
Cepljenje nadškofa Franca Krambergerja Slovenijo uvršča v krog avtokratskih držav, kjer so se najprej cepili pripadniki politične ali družbene elite, v katero v Sloveniji očitno spadajo tudi visoki predstavniki RKC.

V Slovenijo so vendarle prispeli prvi odmerki Pfizerjevega cepiva zoper Covid-19.

Sicer s tovornjaki in nekoliko bolj počasi kot v nekaterih drugih državah, kjer so jih dopremili z letali, pa vendar.

Po prvih 9750 odmerkih cepiva proti novemu koronavirusu, ki je v Slovenijo prispelo v soboto, bo sledila še pošiljka s 6825 odmerki. 

Vendar nekateri opozarjajo na bistveno nelogičnost pri navodilih, kako uporabiti odmerke Pfizerjevega cepiva, ki jih je dobila Slovenija.

Ker je potrebno cepivo v steklenička razblažiti, je v eni steklenički v resnici šest in ne pet doz cepiva.

Šesta, ki je »rezerva« zaradi morebitnih izgub pri polnjenju injekcij se mora po uradnih navodilih zavreči, saj je ni dovoljeno transportirati z motornimi vozili na druga cepilna mesta.

Vse je torej odvisno od tega, koliko cepiva še ostane v steklenički oziroma v igli in brizgalki.

Šesta, ki je »rezerva« zaradi morebitnih izgub pri polnjenju injekcij se mora po uradnih navodilih zavreči, saj je ni dovoljeno transportirati z motornimi vozili na druga cepilna mesta.

Z drugimi besedami – zdravniki bi z natančnim delom lahko cepili celo 2000 prebivalcev več, če bo takšna navodila potrdil tudi NIJZ.

Igor Muženič je na to nelogičnost prvi opozoril in pristojne pozval, da naj izdajo takšna navodila, da bo mogoče uporabiti vse doze, ki so prišle v Slovenijo, da se 2000 doz zaradi nekoliko birokratsko napisanih zahtev proizvajalca - ne bi znašlo v smeteh.

V soboto je sicer v zgodnjih jutranjih urah tudi v Slovenijo prispela prva pošiljka cepiva proti Covidu-19.

Prevzeli so jo v UKC Ljubljana, danes ob 8.30 uri pa se je cepljenje začelo tudi v Sloveniji.

Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko, je sporočila Janševa vlada.

Pomenljivo je tudi dejstvo, da je Janševa vlada tudi za priložnostni video spot v cilju promoviranja cepljenja med sodržavljani izbrala prav trenutek, ko je bil kot eden prvih na Slovenskem cepljen visoki predstavnik Rimokatoliške cerkve (RKC), nadškof Franc Kramberger.

Novica, da je v Sloveniji med prvimi za cepljenje določen nadškof (sicer upokojeni) RKC je odmevala tudi na tujem ...

Izbira je sicer tudi tokrat nenavadna - v državah EU so najprej cepili navadne upokojence ali zdravstvene delavce.

V Sloveniji pa so najprej cepili visokega cerkvenega odličnika, nekoč že obsojenega kot očeta afer Zvon 1 in Zvon 2 ter nato oproščenega zaradi sicer ugotovljenih poneverb.

Vsekakor pa v primeru nadškofa Franca Krambergerja ne gre za navadnega občana, kar Slovenijo uvršča v krog avtokratskih držav, kjer so se najprej cepili pripadniki politične ali družbene elite, v katero v Sloveniji očitno spadajo visoki predstavniki RKC.

Med njimi pa prav nadškof Kramberger, sicer sorodnik visokega člana vladajoče SDS, kot se je Franc Breznik davi pohvalil sam ...

Prvi trije so bili cepljeni v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini, saj bodo v Sloveniji s cepivom najprej cepili stanovalce domov za starejše, ki Covida-19 še niso preboleli.

Predsednik vlade Janez Janša je ob dogodku, ki mu je bil navzoč v Mariboru velikodušno izjavil, da se bo tudi sam cepil toda ne takoj, ampak ko bo na vrsti, ker je na tej točki cepljenje še velik privilegij.

Kot je v današnji izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, so domovi za starejše dobili toliko cepiva, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu.

Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev.

Starejši od 80 let, ki so doma, bi lahko na vrsto za cepljenje sicer prišli šele proti koncu januarja.

Država tako načrtuje, da bo do konca leta cepila le dobrih 16.000 ljudi.

Včeraj je torej poseben tovornjak v policijskem spremstvu pripeljal prvo skromno pošiljko, ki šteje 1950 stekleničk cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Če se bodo odločevalci priklonili navodilom proizvajalca, bi to pomenio, da bo vsaj 1950 doz cepiva, ki bi ga lahko prejelo še 1950 ljudi, šlo rakom žvižgat.

Naslednjo pošiljko je pričakovati že prihodnji teden.

Delite članek