REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nadškof Hočevar v nagovoru: človek ni Bog, cepiva iz celic fetusov nam dolgoročno prinašajo novi Covid

Nadškof Hočevar v nagovoru: človek ni Bog, cepiva iz celic fetusov nam dolgoročno prinašajo novi CovidStanislav Hočevar, Slovenec v Beogradu. Vir: Twitter

Slovenec Stanislav Hočevar, beograjski nadškof, je v svoji božični poslanici katoliškim vernikom položil na dušo nekaj zelo spornih ocen, ki so sprožile precej kritičnih odzivov v javnosti, opozarja televizija N1.

Kot poroča N1 je Hočevar namreč zatrdil, da, če nam sedaj zdravniki dajejo cepiva, ki so sestavljena iz izmanipuliranih celic človeškega bitja, iz človeških fetusov in nam govorijo, da nam dajejo zdravilo, potem nam pravzaprav dolgoročno »dajejo novi Covid.«

Hočevar je v svoji božični poslanici iz poslopja beograjske stolnice verujočim sporočil, da je koronavirusna bolezen Covid-19 »najbolj nevaren upor našega neusklajenega odnosa med življenjem in Življenjem.«

Objavil/a Beogradska nadbiskupija i metropolija dne Sreda, 23. december 2020
'Če nam sedaj zdravniki dajejo cepiva, ki so sestavljena iz izmanipuliranih celic človeškega bitja, iz človeških fetusov in nam govorijo, da nam dajejo zdravilo, potem nam pravzaprav dolgoročno dajejo novi Covid,' trdi Hočevar.

»Jezus ne pristaja na to, da bi živeli v strahu in negotovosti. Njegova volja ni, da bi bili zaprti, izolirani, oddaljeni eden od drugega, kaj šele, da bi bila njegova volja, da živimo z maskami na licih. Vse to ni po volji Njegovi. Vse to pa smo, žal, zavestno ali nezavedno izbrali sami. Mislili smo, da lahko zamenjamo našo lastno identiteto in da sebe razglasimo za 'ustvarjalce', za 'bogove.' In to ne samo z dvigom veličastnega stolpa v Parizu in ne toliko v ateističnih in antiteističnih ideologijah in režimih, kot v našem praktičnem ateizmu, kjer mi zavestno preganjamo Boga, odstranjujemo izvor Življenja, s tem pa tudi zdravja,« je vzneseno dejal Hočevar.

Za pandemijo virusa SARS-CoV-2, za katero nekateri trdijo, da »je pošast«, s katero se nekateri ukvarjajo »samo enostransko in enosmerno«, tretji pa se je »zgolj bojijo, bežijo in čakajo cepljenje« pa je dejal, da bi lahko za vse ljudi postala »resnična prerokbena sila.«

Premierka Srbije Ana Brnabić med cepljenjem s Pfizerjevim cepivom. Vir: Twitter
Hočevarjeve izjave se, ob tem, da so neznanstvene in netočne, zdijo precej v nasprotju tudi s stališči uradnega Vatikana, ki je v ponedeljek katolikom sporočil, da je moralno uporabljati cepivo proti Covidu-19 celo, če so bile za njihovo proizvodnjo izkoriščene celice iz tkiva zavrženih fetusov.

»Človek je sposoben odpuščati, čeprav to redko počne. Toda narava nikoli ne odpušča. Narava namreč niti ne more odpuščati. Ne more, ker deluje od po Bogu danih zakonih, ali pa sama nujno postane upor, bolezen, nosilec smrti … Ne more sebična človeška roka, ki zahteva denar in slavo, prinesti zdravje. To lahko stori samo brezpogojna ljubezen, sklenjena v neločljivi zakonski zaobljubi, ki brezplačno daje, živi in rojeva življenje v krilu matere,« je dodal Hočevar in vernike pozdravil s »Mir božji, Kristus se je rodil – res se je rodil.«

Hočevarjeve izjave se, ob tem, da so neznanstvene in netočne, zdijo precej v nasprotju tudi s stališči uradnega Vatikana, ki je v ponedeljek katolikom sporočil, da je moralno uporabljati cepivo proti Covidu-19 celo, če so bile za njihovo proizvodnjo izkoriščene celice iz tkiva zavrženih fetusov.

Po tolmačenju Kongregacije za znanost vere je takšno cepivo dopustno, vse dokler ne obstaja alternativa.

Hočevarjevo sporočilo v resnici sledi nekaterim starejšim pogledom Svetega sedeža na omenjene probleme: na dejanja človeka gleda kot na »grešna«, v znanstvenih poskusih vidi poskuse, da človek stopi na mesto Boga, bolezen pa je seveda nujno kazen, ker ljudje ne verujejo dovolj in preveč zaupajo znanosti.

Rešitev pa je vrnitev k tradicionalnim vrednotam in nauku Cerkve.

KAKO MOLITVA ZA UBOJICU OBLIKUJE ČOVJEKA? "Sigurno me najviše obilježilo to što nikada nisam upoznao svoga oca, jer je...

Objavil/a Hrvatski katolički radio dne Sreda, 11. november 2020

Hočevarju, ki je privekal na svet pred 75 leti v Jelendolu (občina Škocjan), so slovenski salezijanci nedavno voščili tudi za 20-letnico škofovskega posvečenja in se mu še posebej zahvalili za napore pri vodenju slovenske salezijanske inšpektorije od leta 1988 do 2000.

Hočevar je bil nato 25. marca 2000 imenovan za beograjskega nadškofa koadjutorja, v škofa pa je bil posvečen v Ljubljani na Rakovniku 24. maja 2000, kjer je v mladih letih študiral in bil dolga leta tudi predstojnik slovenskih salezijancev, ki delujejo doma in po svetu: v Sloveniji, zamejstvu, diaspori (Srbija in Črna gora) in tudi v misijonih.

Leta 2001 je kot tretji Slovenec prevzel beograjsko nadškofijo.

Papež in migranti Vir: Pixell
Priljubljeni papež Frančišek med srečanjem z migranti. Vir: Twitter

Medtem je tudi Škofovska konferenca Združenih držav Amerike sporočila, da sta cepivi, ki ju proizvajata Pfizer in Moderna res povezani s celicami tkiv fetusov, ki so bili zavrženi že v prejšnjem stoletju.

Gre za tkiva, ki so bila zavržena že sama po sebi zaradi medicinskih in drugih razlogov in bi zato zagotovo propadla.

Pri izdelavi cepiv zato ne gre za uničevanje nečesa živega, pač pa za reševanje delčka tistega, kar je bilo že obsojeno na propad.

Proslava 75 godina života i 20 godina biskupske službe mons. Stanislava Hočevara, nadbiskupa i metropolita beogradskog –...

Objavil/a Beogradska nadbiskupija i metropolija dne Četrtek, 12. november 2020
Pri izdelavi cepiv zato ne gre za uničevanje nečesa živega, pač pa za reševanje delčka tistega, kar je bilo že obsojeno na propad.

Aktivna sestavina cepiva so namreč vrhovi virusnega genetskega materiala oziroma informacijske RNK, ki telesu služi kot »vreča za udarjanje«, da bi se preko nje naš organizem naučil, kako mora postopati proti proteinom, ki pomagajo koronavirusu, da prodre v naše celice.

Ob tem mešanica sladkorjev, masti in soli služi za blažitev učinkov cepiva in da telesu omogočijo sprejem cepiva s pomočjo intramuskulatorne injekcije.

Beograjski nadškof in nekdanji salezijanski inšpektor msgr. Stanislav Hočevar obhaja 75-letnico življenja in 20-letnico...

Objavil/a Don Bosko Slovenija dne Torek, 10. november 2020

Izjave in sporočila visokega predstavnika Katoliške cerkve v Srbiji, ki očitno nasprotujejo celo uradnim stališčem Vatikana, pa bi lahko še dodatno krepile privržence »proticepilnih« oziroma »antivakserskih« skupin, ki nasprotujejo cepljenju, kar bi lahko, če bi bili takšni poskusi uspešni tudi v svetovnem merilu, v veliki meri vplivalo tudi na (ne)uspešnost boja človeštva proti Covidu-19.

Delite članek