REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koliko stanejo cepiva? Evropska komisija skriva podatke, toda neprevidnost belgijske sekretarke je odkrila cenik

Koliko stanejo cepiva? Evropska komisija skriva podatke, toda neprevidnost belgijske sekretarke je odkrila cenikDe Bleekerjeva je razkrila skrivnost Evroske komisije. Montaža: Insajder.com
Iz Evropske komisije so informacije o cenah cepiv zavračali s trditvijo, da gre za »poslovne skrivnosti« in da gre za vsebino komercialnih pogodb.

Evropska komisija že več dni ne želi objaviti cene cepiv proti novemu koronavirusu Covid-19, ki jih naroča v imenu držav članic in so plačane z denarjem davčnih zavezancev.

Iz Bruslja so informacije o cenah cepiv zavračali s trditvijo, da gre za »poslovne skrivnosti« in da gre za vsebino komercialnih pogodb.

Toda cenik je vendarle »pricurljal« na plano, ko ga je Eva De Bleeker, državna sekretarka v belgijskem ministrstvu za finance pomotoma objavila na Twitterju, kar so mediji takoj opazili.

Sekretarka je takoj izbrisala tvit in za napako obtožila »team za komunikacijo«, vendar so novinarji najbolj branega belgijskega časnika HLN uspel narediti posnetek zaslona in objaviti cene cepiv.

Kot kaže cenik, bodo cepiva, ki jih v Evropi trenutno nabavljajo stala od 1,78 do 18 evrov po dozi.

Cepiva in cene

Prvo cepivo, ki se že uporablja je Pfizerjevo s ceno 12 evrov po dozi. Ker pa sta potrebni dve dozi to pomeni ceno 24 evrov na cepljenega.

Najbolj poceni je cepivo Univerze v Oxfordu in podjetja AstraZenca, ki stane 1,78 evrov po dozi.

Proizvajalci tega cepiva so se obvezali, da ne bodo služili na cepivu, ki bo zagotovo distribuirano revnim državam.

Cenik:

Oksford/AstraZeneca:  1.78 evrov

Johnson & Johnson:     8.50 dolarjev

Sanofi/GSK:                  7.56 evrov

BioTec/Pfizer:                12 evrov

CureVac:                        10 evrov

Moderna:                       18 dolarjev

Delite članek