REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cepivo zahteva posebne hladilnike. Lahko uganete, kateri bo naslednji velik in dobičkonosen »državni posel«?

Cepivo zahteva posebne hladilnike. Lahko uganete, kateri bo naslednji velik in dobičkonosen »državni posel«?Halo, Bing, kako brat? Janša, Počivalšek in naslednji državni posel - s hladilniki ... Vir: Twitter

Ob novici, da transport in shranjevanje najobetavnejšega cepiva za Covid-19, ki je sicer še v razvoju, zahteva posebne hladilnike, ki bi ohranjali ultra nizko temperaturo, se je na družbenih omrežjih razvila živahna in nič kaj optimistična razprava.

Ne gre za to, da razpravljavci tuhtajo, če bo cepivo prišlo pravočasno in koliko doz ga bo država sploh dobila, ampak – kako se bodo vladajoči tokrat lotili te operacije?

Nika Benedik je pravilno domnevala, da bo »naslednji državni posel - nakup hladilnikov za cepivo.«

Ministra Matej Tonin in Zdravko Počivalšek ob Pečečniku in ukradeni zaščitni opremi. Vir: Twitter
Ministra Matej Tonin in Zdravko Počivalšek ob Pečečniku in ukradeni zaščitni opremi. Vir: Twitter

Toda - vsi se najbrž še spomnimo izkušenj iz prvega vala epidemije Covida-19 in podjetij, ki so tedaj mastno služila, ker so bila povezana bodisi z mamo obrambnega ministra bodisi sorodniki gospodarskega ministra ali pa podjetniki kot je Joc Pečečnik, ki se ni sramoval priznati, da zaščitno opremo na Kitajskem ob pomoči kitajskih prijateljev iz sveta igralništva ni nabavil po redni poti (in cenah), ampak jo je sunil pod nosom neki drugi državi …

Ob seveda zasoljenih cenah nabave in transporta.

Se bo podobno ponovilo tudi glede nabave nujno potrebnih hladilnikov?

Niso še izzveneli spomini niti na osem milijonov evrov za nakup 220 ventilatorjev, ki niso bili ustrezni za predihavanje bolnikov, okuženih z novim koronavirusom.

Kar je bil delček denarja, ki je izpuhtel ne le za nakupe neustreznih in neuporabnih »ventilatorjev,« (ki so povečini ostali zapakirani v kleteh bolnišnicah, ki so bile prisiljene v drugem valu epidemije kupovati druge), ampak tudi za drugo zaščitno opremo, predvsem maske

Maske iz papirja

Težko je odmisliti tudi izvirne izgovore večnega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška iz aprila, proti koncu prvega vala epidemije, češ »dobavili smo 'golfe,' zdravniki so si želeli 'mercedese'« …

Bo sedaj ob naročilih hladilnikov zmožen iskati daleč stran od bližnjih in daljnih sorodnikov ministrov iz Janševe vlade ter sateliti strank SDS in SMC ter poiskati tiste, ki so sposobni po zmernih in ne zasoljenih cenah nabaviti vsaj »passate« med hladilniki in ne »golfe«?

Torej je pomembno ne le kdo bo in kje naročal hladilnike, ampak iz izkušenj vemo, da ni nepomembno niti vprašanje provizij.

Slaba tolažba, da javni denar tokrat ne bo na tnalu oziroma da bo uporabljen preudarno pa je tudi pojasnilo prof. dr. Boruta Štruklja z ljubljanske Fakultete za farmacijo, da imamo namreč v večini bolnišnic, nekaterih večjih lekarnah in v raziskovalnih enotah skrinje, ki dosežejo - 80 stopinj Celzija.

Toda vse te niso primerne za hrambo novih cepiv, saj morajo vsebovati časovni zapis temperature in dodatni varovalni sistem v primeru dviga temperature.

Vprašanje je, če se bo v primeru novih nečednosti pri javnih nabavah, kdaj sploh pojavil naslednji žvižgač, kot je bil spomladi Ivan Gale, ki je vesoljni Sloveniji razkril detajle poslovanja vladajočih in grozljivo podobo potratnih javnih naročil, ki so potekala pod taktirko Janševe vlade ter omogočile posameznikom, da se bogatijo na račun davkoplačevalcev.

V tolažbo niso niti zagotovila z ministrstva za zdravje, da »doslej v Sloveniji še nismo imeli cepiva, za katero bi bilo treba zagotoviti pogoje shranjevanja pri –80 stopinj Celzija.«

Podroben načrt distribucije cepiva, ki temelji na novi tehnologiji, ki uporablja sintetično mRNA za aktiviranje imunskega sistema proti virusu namreč kaže, da občutljivost cepiva močno omejuje kraj uporabe cepiva.

Počivalšek in Adria Airways
Minister Počivalšek ni storil prav nič za reševanje domačega letalskega prevoznika. Vir: Twitter
Na tej točki se znova vračamo na klavrne izkušnje z nabavo medicinskih sredstev in zaščitne opreme iz prvega vala.

Zato pošiljanje in distribucija cepiva iz sedeža proizvajalca (Pfizer) vključuje uporabo suhega ledu za prevoz zamrznjenih ampul s cepivom tako po zraku kot po kopnem pri priporočenih temperaturah do 10 dni. V zamrzovalniku z ultra nizko temperaturo se cepivo lahko hrani do šest mesecev, pri 2 do 8 stopinjah Celzija (in to je vrsta hladilnika, ki je običajno na voljo v domačih bolnišnicah) pa le do pet dni. Enote za shranjevanje se lahko dopolnjuje s suhim ledom do 15 dni, toda cepivo se bo pokvarilo v približno petih dneh pri normalnih hladilnih temperaturah, ki so nekoliko nad lediščem.

To nakazuje, da bomo v Sloveniji znova preizkusili slabo odločitev vlade, da dvigne roke od Adrie Airways oziroma opusti ustanovitev novega domačega letalskega prevoznika, ki bi cepivo lahko hitro in varno pripeljal iz tujine v namen oskrbe domačega prebivalstva.

In na tej točki se znova vračamo na klavrne izkušnje z nabavo medicinskih sredstev in zaščitne opreme iz prvega vala.

Kakšen pa je odnos vladajočih do zasebnega (lastnega) in javnega denarja pa nazorno kaže zgornji primer in odgovor, ki ga je Vinku Gorenaku, državnemu sekretarju v Janševem kabinetu za koordinacijo med Vlado in Državnim zborom namenil Primož Siter.

Delite članek