REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Sijajen primer prijateljstva!« Zaev: Severna Makedonija dobiva od Srbije 8.000 odmerkov cepiv. Slovenija pa …

»Sijajen primer prijateljstva!« Zaev: Severna Makedonija dobiva od Srbije 8.000 odmerkov cepiv. Slovenija pa …Vučić in Zaev - dogovor o cepivih. Fotomontaža: Insajder.com
Včasih presenetijo tudi pozitivni primeri sodelovanja med državami.

Počasna proizvodnja cepiv in njihova še počasnejša distribucija, predvsem v Evropi, je že sprožila veliko nezadovoljstva, pa tudi ponovno razplamtevanje boja »vseh zoper vse«, v katerem si velike in bogatejše države pogosto pridobijo večje količine cepiv.

Te zgodbe je nedavno razkrival tudi nemški Spiegel, ki je odkril, da je Nemčija uspela kupiti bistveno večje količine cepiv, kot številne, zlasti vzhodnoevropske države, med katerimi je tudi Slovenija.

Toda včasih presenetijo tudi pozitivni primeri sodelovanja med državami.

Premier Severne Makedonije Zoran Zaev je tako na primer sporočil, da v Severno Makedonijo prihaja 8.000 proizvajalca cepiv Pfizer, ki jih pošilja Srbija, poroča portal Plusinfo.

»Gre za sijajen primer pristnega prijateljstva, Srbija želi solidarno s svojo južno sosedo deliti cepiva, ki jih ima,« je zapisal Zaev.

Kot je poudaril, sta se v komunikaciji s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorila, da bo Severna Makedonija prejela 8.000 Pfizerjevih cepiv, ki jih je nabavila Srbija.

»Vučić je želel, da je to donacija, vendar sva se vseeno dogovorila, da jih plačamo po nabavni ceni,« je poudaril Zaev in dodal, da je to »zelo lepa, srečna novica« upoštevaje dejstvo, da je Skopje pošiljalo pisma s prošnjo tudi drugim državam za pomoč pri cepivih.

Zaenkrat se je odzvala le Srbija.

Zaev se je v imenu makedonskega ljudstva zahvalil Srbom in dejal, da gre za trdno prijateljstvo.

Dodal je, da se bosta o podrobnostih glede prevoza Pfizerjevega cepiva iz Srbije dogovorila ministra za zdravje Srbije in Severne Makedonije, sam pa se bo še enkrat v zvezi s tem pogovoril tudi s srbsko premierko Ano Brnabić.

V Srbijo je sicer včeraj prispelo milijon odmerkov kitajskega cepiva Sinofarm in četrt milijona ruskega cepiva Sputnik V, ob tem pa Srbija nabavlja tudi cepiva vseh evropskih in ameriških proizvajalcev.

Glede Slovenije, kjer so epidemiološke razmere slabše kot v Severni Makedoniji (in Srbiji), je Ljubljano je te dni presenetila novica, da bo ta teden prejela za 25 odstotkov manj Pfizerjevega cepiva, kot je bilo dogovorjeno in napovedano.

Ni potrditve, da je bil to razlog, da se na prošnjo iz Skopja Janševa vlada ni odzvala.

Delite članek