REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Škandal na Poljskem: vplivneže cepijo prek vrste, prve odmerke prigrabili znani igralci in nekdanji premier

Škandal na Poljskem: vplivneže cepijo prek vrste, prve odmerke prigrabili znani igralci in nekdanji premierNa Poljskem so se do cepiva med prvimi prigrebali vplivneži. Vir: Twitter

Poljsko ministrstvo za zdravje je sprožilo preiskavo, potem ko se je sprva v javnosti šušljalo, nato pa je bilo tudi ugotovljeno, da je več znanih oseb iz sveta filmske industrije in visoke politike preskočilo vrsto in že prejelo cepivo proti koronavirusu SARS-CoV-2.

V javnosti se je glede tega oglasil tudi zdravstveni minister Adam Niedzielski, ki pravi, da mu zaradi omenjenega dogajanja gre na bruhanje in se mu vse skupaj gnusi.

Poljska je s cepljenjem začela 27. decembra, prvi na seznamu prioritet pa so zdravstveni delavci.

Vendar je bilo po tem razkrito, da je 18 zvezdnikov industrije zabave, med njimi več igralcev in celo nekdanji poljski premier Leszek Miller, cepivo prejelo v bolnišnici v Varšavi s »skokom čez vrsto«, poroča britanski Guardian.

Nekateri med cepljenimi se izgovarjajo, češ da so jim cepivo »ponudili«, da bi bili kasneje lahko del promocijske kampanje za cepljenje prebivalstva, toda nato se je izkazalo, da je večina igralcev, ki so prejeli prvi odmerek cepiva - v šestdesetih in sedemdesetih letih starosti.

Nekdanji premier Leszek Miller, ki je bil na zadnjih evropskih volitvah izvoljen za poljskega evroposlanca pa je še bolj zabredel z izjavo, da bi bilo »cepivo, če sam ne bi prejel odmerka – zapravljeno«.

Zraven je na svojem Twitter računu objavil tudi svoj cepilni kartonček in – glede na okoliščine – cinično sporočilo, da je bil to »najboljši način za rešitev dileme: 'cepiti se ali ne'

Zaradi vsega tega je završalo med zdravstvenimi delavci, med katerimi mnogi niso bili cepljeni.

Zdravstveni minister Adam Niedzielski izbruh jeze ob plazu ogorčenih kritik ni ravno pomiril z izjavo, da je tudi sam »zgrožen nad škandalom«.

Bolnišnici pa je bilo medtem odrejeno, da mora po nareku ministrstva za zdravje sprožiti interno preiskavo.

Delite članek