REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iz Moderne ena dobra in ena slaba novica: dobra je, da nas bo njeno cepivo ščitilo najmanj leto dni, slaba pa ...

Iz Moderne ena dobra in ena slaba novica: dobra je, da nas bo njeno cepivo ščitilo najmanj leto dni, slaba pa ...Cepivo Moderne. Vir: Twitter

Iz farmacevtskega podjetja Moderna je te dni prišla ena dobra in ena slaba novica: dobra je, da nas bo njeno cepivo ščitilo najmanj leto dni, kar so dokazali s kliničnimi preizkusi.

Slabo je povedal Stephane Bancel, predsednik upravnega odbora podjetja, ki je naredilo drugo v Evropi registrirano cepivo zoper koronavirusno bolezen Covid-19.

Po njegovi oceni bo koronavirus SARS-CoV-2 med človeštvom krožil – večno.

To je tudi ocena večine strokovnjakov.

Pripraviti se moramo na to, da bo koronavirus med človeštvom krožil – večno.

Virus SARS-CoV-2, ki povzroča Covid-19 tako ne bo v popolnosti izginil, pač pa bo postal endemska bolezen in bo prisoten v vseh časih, vendar pa na nižjih ravneh, kot je danes.

»SARS-CoV-2 ne bo preprosto izginil«, je dejal Bancel v svojem nagovoru na zdravsteni konferenci , ki jo je organiziralo podjetje JP Morgan.

»Mi mislimo, da bomo morali večno živeti s tem virusom,« je dejal med pogovorom.

Cepivo Moderne  Vir:Twitter
Napis

Pri tem bodo strokovnjaki morali ves čas spremljati razvoj virusa in njegove mutacije, da ne bi postale nevarnejše.

V zadnjem času imamo že opraviti z dvema mutiranima sevoma virusa, ki se vse hitreje širita in sta bolj nevarna.

Že danes svet živi s štirimi endemičnimi koronavirusi – toda po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) nobeden od njih ni tako nalezljiv ali smrtno nevaren, kot je Covid-19.

Moderna bo sicer samo letos proizvedla med 600 milijoni in milijardo odmerkov cepiv, ki so namenjena starejšim od 18 let.

Samo v ZDA so jih naročili že 200 milijonov, ostale količine pa so predvidene predvsem za Evropo, Japonsko, Izrael in druge države.

Dodatna dobra novica pa je, da bi cepiva, kot je Modernino, lahko z vlaganji zgolj 4 milijard dolarjev naredili dovolj za ves svet, torej 16 milijard odmerkov.

Kar je zelo poceni, če vemo, da za boj proti tej bolezni samo Združene države Amerike vsak dan porabijo 4 milijarde dolarjev.

Popolne »zmage« nad koronairusom, ki s(m)o jo marsikje že proslavljali – v Sloveniji pa smo bil zelo hitri celo pri izdelavi mednarodnega simbola zmage – očitno v resnici sploh ne bo, pač pa nas čaka še naporen, gverilski boj z virusi.

In zato potrebujemo tudi zelo učinkovito javno zdravstvo.

In zdravstvenega ministra, ne pa v. d. Janeza Janšo.

Delite članek