REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smola: v domu za starejše delavci po nesreči dobili petkratni odmerek Pfizerjevega cepiva zoper Covid-19

Smola: v domu za starejše delavci po nesreči dobili petkratni odmerek Pfizerjevega cepiva zoper Covid-19Odmerek cepiva mora biti pravi ... Vir: Twitter

V številnih državah Evropske unije se je že pričelo cepljenje zoper koronavirusno bolezen Covid-19.

Čeprav cepljenja večinoma potekajo brez težav se včasih zgodijo tudi nepričakovane napake, tako kot na primer v Nemčiji.

Delavci, zaposleni v enem od domov za starejše v mestu Stralsund so namreč dobili kar petkrat večji odmerek cepiva, kot pa je bil predpisan.

Štiri so takoj potem, ko so dobili simptome, podobne gripi, poslali v bolnišnice.

Tri so nato odpustili domov, eden pa je še vedno v bolnišnici.

Cepivo v stekleničkah je sicer potrebno razblažiti s petimi deli fiziološke tekočine, toda nekdo očitno ni dobro prebral navodil …

Delavci so stari med 38 in 54 let, dobili pa so petkratni odmerek cepiva, ki sta ga izdelali podjetji BioNTech in Pfizer in se že uporablja tudi v Sloveniji.

Skupaj je preveliki odmerek dobilo sedem moških in ena ženska.

»Globoko obžalujem ta incident. Ta posamezen dogodek je rezultat napak posameznikov. Upam, da tisti, ki se jim je to zgodilo ne bodo imeli nobenih resnih stranskih učinkov«, je dejal Stefan Kerth, predsednik okrožja Vorpommern-Rügen, kjer se je nesrečen primer zgodil.

Poudarili so tudi, da so v podjetju BioNtech že pred tem sporočili, da med preizkusi tudi ob povečanih odmerkih niso ugotovili resnih posledic.

Bo pa vsekakor tudi ta primer eden od tistih, ki bodo pokazali, kako učinkovito in varno je novo cepivo.

Evropska komisija je v imenu EU naročila še novih 100 milijonov doz prav tega cepiva.

Delite članek