REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški veleposlanik Trumpu: »Ukrajinski predsednik ima rad vašo rit in bo za vas naredil vse, kar boste zahtevali«

Ameriški veleposlanik Trumpu: »Ukrajinski predsednik ima rad vašo rit in bo za vas naredil vse, kar boste zahtevali«Zelenski ima »rad Trumpovo rit«

Zaslišanja v okviru preiskave o »impeachmentu« (ustavni obtožbi) zoper predsednika ZDA Donalda Trumpa so razkrila nekaj novih, sočnih podrobnosti pritiskov in izsiljevanja ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Ameriški veleposlanik Gordon Sondland je namreč Donaldu Trumpu med pogovorom, ki sta ga vodila po mobilnem telefonu, medtem ko je bil Sondland v restavraciji v Kijevu z drugim ameriškim diplomatom dejal, da ima ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski »rad vašo rit« ter da bo Ukrajina začela s preiskavo zoper Joea Bidna in njegovega suna Hunterja zaradi domnevnih nepravilnosti iz preteklega dela Hunterja, ki je bil nekoč zaposlen v vodstvu ukrajinskega plinskega podjetja.

Prepis sicer zaupnega zaslišanja je prvi objavil CNN.

Predsednikov glas je bil glasen in lahko prepoznaven, veleposlanik Sondland pa je telefon nekaj časa držal vstran od glave, verjetno zato, ker je bil nastavljen na glasno.

Diplomat David Holmes je namreč dobro slišal pogovor veleposlanika Gordona Sondlanda, saj je sedel nasproti Sondlanda, sicer veleposlanika ZDA pri Evropski Uniji.

O tem je pod prisego pričal na zahtevo ameriškega Predstavniškega doma Kongresa.

Sondland je dejal, da bo »ukrajinski predsednik naredil, karkoli boste zahtevali od njega.«

Potrdil je tudi, da bodo Ukrajinci začeli s preiskavami zoper Bidna. S tem je Holmes le potrdil pričevanje Taylorja, ki mu je Holmes pozneje povedal, kaj je slišal.

Sondland, Trump, Zelenski
»Zarotniki«: Sondland, Trump, Zelenski

»Sondland je dejal Trumpu, da ima Zelenski rad vašo rit. Potem sem slišal, kako je Trump vprašal, 'ali to pomeni, da bo začel s preiskavo?'. Veleposlanik Sondland je odgovoril, 'da, naredil jo bo' in dodal, da bo predsednik Zelenski 'naredil vse, kar boste zahtevali od njega,'« je na zaprtem zaslišanju pričal diplomat.

Holmes je zatrdil, da je dobro slišal klic oziroma pogovor, čeprav ni bil vklopljen zunanji mikrofon Sondlandovega mobilnega telefona.

To pa zato, ker je bilo glasno na terasi, kjer sta večerjala s še dvema osebama in je imel veleposlanik Sondland zvočnik nastavljen na zelo glasno.

»Ambasador Sondland je odgovoril, 'da, naredil jo bo' in dodal, da bo predsednik Zelenski 'naredil vse, kar boste zahtevali od njega,'« je na zaprtem zaslišanju pričal diplomat.

»Čeprav ni bil vklopljen zunanji mikrofon telefona veleposlanika Sondlanda, sem lahko slišal glas predsednika skozi notranji zvočnik telefona. Predsednikov glas je bil glasen in lahko prepoznaven, veleposlanik Sondland pa je telefon nekaj časa držal vstran od glave, verjetno zato, ker je bil nastavljen na glasno«, je dejal Holmes.

Nato sta se oba pogovarjala tudi o ameriškem raperju A$AP Rockyju, ki so ga aretirali na Švedskem. Sondland je Trumpu dejal, da bi ga Švedska lahko pustila »na Trumpovo besedo« in da bi Trump lahko nato »Kardashianom rekel, da je vsaj poskusil.«

Sondland bo pred preiskovalno komisijo pričal naslednji teden.

Vse skupaj je pomembno zaradi preiskave o izsiljevanju Ukrajine s strani predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Ukrajina Lugansk
Ukrajina, Lugansk - ruski separatisti

Donald Trump je namreč od novega predsednika Ukrajine zahteval, da naj proti Joeu Bidnu, njegovemu protikandidatu na volitvah leta 2020, ter Bidnovem sinu Hunterju, Ukrajina sproži kazensko preiskavo.

To bi moral Zelenski povedati tudi javno, v intervjuju za CNN.

Če tega ne bi storil, Ukrajina ne bi dobila 400 milijonov dolarjev vredne vojaške pomoči, ki jo potrebuje zaradi upora ruskih separatistov na vzhodu države.

Če pomoč ne bi bila izkoriščena do konca leta, bi zapadla – za novo pomoč pa bi potrebovali novo odločitev ameriškega Kongresa.

Pritisk na predsednika Ukrajine je bil zato hud.

Kot je poročal New York Times, naj bi svetovalci Volodimirja Zelenskega že pristali na to, da Zelenski med intervjujem javno napove preiskavo zoper oba Bidna.

Kot je poročal New York Times, naj bi svetovalci Volodimirja Zelenskega že pristali na to, da Zelenski med intervjujem javno napove preiskavo zoper oba Bidna.

Toda nato je celotna zadeva glede izsiljevanja najprej izbruhnila v ameriškem Kongresu.

Predsednik ZDA Donald Trump je nato vojaško pomoč Ukrajini sprostil ne glede na to, da Zelenski še ni javno napovedal začetka preiskave.

Zelenski pa je takoj zatem odpovedal intervju za CNN.

Ali bi to, kar je od njega zahteval ameriški predsednik res storil ali ne, je tako ostalo nejasno.

Predsednikovi svetovalci trdijo, da je samo Zelenski vedel, kako se bo odzval in kaj bo povedal v načrtovanem intervjuju. Tega pa nikoli ni bilo, ker je Zelenskega rešilo - srečno naključje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek