REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je Bela hiša ponaredila prepis pogovora Trump - Zelenski, da bi prikrila predsednikove kršitve?

Je Bela hiša ponaredila prepis pogovora Trump - Zelenski, da bi prikrila predsednikove kršitve?Zelenski in Trump

Pred kongresnim odborom, ki preiskuje predsednika ZDA zaradi morebitne ustavne obtožbe, se je pojavila zelo neprijetna priča s precej obremenilnimi navedbami.

Po navedbah polkovnika Aleksandra Vindmana namreč v »prepisu julijskega pogovora med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom manjka nekaj ključnih besed in fraz.«

Polkovnik Vindman je namreč kot strokovnjak za Ukrajino ta pogovor lahko poslušal, ko je potekal.

Po navedbah polkovnika Aleksandra Vindmana namreč v »prepisu julijskega pogovora med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim manjka nekaj ključnih besed in fraz.«

Kot član Sveta za nacionalno varnost je bil 25. julija eden od tistih, ki so po službeni dolžnosti poslušali Trumpov telefonski pogovor s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim.

Prepis pogovora, ki ga je objavil Trump, kaže, da je predsednik ZDA prosil predsednika Ukrajine, da naj Ukrajina uvede preiskavo zoper Hunterja Bidna in preišče navedbe o ukrajinskem vpletanju v ameriške volitve 2016.

Ameriški predsednik je prepis pogovora sicer razkril javnosti, istočasno pa mu ta prepis služi kot dokaz, da ni menda neposredno zahteval preiskave zoper nekdanjega podpredsednika ZDA Joea Bidna in njegovega sina Hunterja v Ukrajini v zameno za ameriško vojaško pomoč.

Toda, kot ugotavljajo ameriški mediji na podlagi pričevanja Vindmana, je Bela hiša očitno cenzurirala nekaj pomembnih mest pogovora.

Prepis pogovora sicer ni povsem avtentičen magnetogram resničnega pogovora, pač pa gre za nekakšen stenogram, kar je sicer prvi problem.

V tem zapisu pa sedaj manjkajo navedbe Donalda Trumpa, da obstajajo avdio posnetki Josepha R. Bidna, ki razpravlja o korupciji v Ukrajini in eksplicitno omenjanje podjetja Burisma Holdings s strani ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Gre pa za podjetje, v katerem je delal Bidnov sin Hunter.

POokovnik Vindman je opazil cenzuro
Polkovnik Vindman je opozoril na cenzuro.

Sedanji predsednik ZDA trdi, da so v Ukrajini pod pritiskom takratnega vodstva ZDA prekinili preiskave nepravilnosti in s položaja odstavili tožilca, ki je preiskoval tudi Bidnovega sina, Joe Biden pa trdi, da to ni res.

V tem zapisu manjkajo navedbe Donalda Trumpa, da obstajajo avdio posnetki Josepha R. Bidna, ki razpravlja o korupciji v Ukrajini in eksplicitno omenjanje podjetja Burisma Holdings s strani ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Vindman je ob tem poudaril, da je osebje Bele hiše opomnil na nedoslednosti v zabeležki pogovora. Imel je namreč možnost, da na dokument poda pripombe.

Nekatere njegove pripombe so upoštevali, drugih pa ne in omenjena dva popravka sta izginila iz zapisa, je opozoril Vindman.

Konkretno se namesto podjetja »Burisma Holdings« omenja le »podjetje.«

Zelenski v pogovoru namreč zatem zatrdi, da se zaveda, da je to vprašanje od velikega pomena za predsednika ZDA, mu zagotavlja, da bo naslednji tožilec »njegov človek« in da bodo v Ukrajini »pogledali to situacijo, še posebej glede podjetja, ki ste ga omenili.«

Ob tem, da je Bela hiša ta pogovor pospravila tudi v poseben računalniški sistem, mnogi v ZDA vidijo kot poskus prikrivanja tega, kar se je res zgodilo.

»Ni se mi zdelo primerno, da se od tuje vlade zahteva preiskava ameriškega državljana in skrbele so me posledice za ameriško podporo Ukrajini,« je dejal 44-letni Vindman, ki je prišel v ZDA star tri leta kot judovski begunec iz tedanje sovjetske Ukrajine.

Joe in Hunter Biden ter Donald Trump
Joe in Hunter Biden ter Donald Trump

»Sem domoljub in moja sveta dolžnost je, da spoštujem, napredujem in branim našo državo, ne glede na stranko ali politiko. Več kot 20 let sem služil kot vojak in diplomat. Služil sem ne glede na stranko in z največjim spoštovanjem za republikanske in demokratske vlade,« je v svoji izjavi zapisal Vindman.

Ni se mi zdelo primerno, da se od tuje vlade zahteva preiskava ameriškega državljana in skrbele so me posledice za ameriško podporo Ukrajini," je dejal 44-letni Vindman.

Vindman je prvič svoje skrbi zaradi tega, kar se dogaja glede Ukrajine, izrazil 10. julija, ko je od veleposlanika ZDA pri EU Gordona Sondlanda slišal, da je zelo pomembno, da Ukrajina preišče volitve 2016 in podjetje, v katerem je služboval Hunter Biden, torej podjetje Burisma.

Podpolkovnik Vindman naj bi nato Sondlandu odgovoril, da je njegova izjava neprimerna, ker preiskava Bidna in demokratov nima nič z nacionalno varnostjo ZDA in svet za nacionalno varnost se v to ne bo vpletal.

Sondland je sicer Trumpov podpornik in nameščenec, ki si je veleposlaniški položaj kupil oziroma »prislužil« z donacijo milijona dolarjev za predsednikovo inavguracijo.

Sondland je potem pripetljaju z Vindmanom v kongresu pričal, da mu nihče iz sveta za nacionalno varnost nikoli ni izrazil nobenih pomislekov.

Trumpovi podporniki v odzivu na Vindmanove izjave že širijo po medijih, da gre za teorijo zarote in da je Vindman v bistvu vohun, ki dela za Ukrajino, kar pa ni posebej prepričljivo glede na to, da gre za vojaškega veterana.

Obenem pa si demokrati želijo na klopi za priče nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki ga je Trump letos odpustil.

Prav Bolton bi morda lahko postal naslednje ključna priča, saj ve zelo veliko, s Trumpom pa se je sprl, ko ga je ta nenadoma in kar s sporočilom preko Twitterja – odpustil.

Delite članek