REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdaj bo padel Donald Trump?

Kdaj bo padel Donald Trump?Donald Trump Vir:Pixell

Potem, ko je preživel Muellerjevo preiskavo, sedanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu sedaj grozi »impeachment« zaradi pritiskov na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Ne glede na to mu celo analize prihodnjega volilnega uspeha za zdaj kažejo dobro. Kljub temu pa bi se to lahko dokaj hitro tudi spremenilo. Toda kdaj in zakaj?

Anthony Scaramucci, ki je kljub temu, da je bil na položaju komunikacijskega direktorja Bele hiše samo deset dni, ostal dolgo časa zelo zvest ameriškemu predsedniku – vse do lani - je poskusil napovedati trenutek, ko bi Trump lahko »padel.«

Scaramucci: 'Ko bo podpora za odpoklic narasla na šestdeset odstotkov in še nekaj, bodo ti fantje odšli.'

To bi se lahko zgodilo tudi zaradi zaslišanj, ki bodo razkrila, kako je nezakonito izsiljeval ukrajinskega predsednika ob iskanju »umazanije« o demokratskem tekmecu Joeu Bidnu in njegovemu sinu Hunterju.

Scaramuci opozarja, da Trumpa za sedaj rešujejo njegovi zavezniki, republikanski senatorji.

Če namreč dve tretjini senatorjev v Senatu, v katerem imajo republikanci večino, ne bo glasovalo za »impeachment«, bo Donald Trump znova rešen.

Trump in Melania

Toda mogoče je, da ga bodo kmalu zapustili, je ocenil v Huffington Postu.

O tem bodo odločale številke – številke javnomnenjske podpore.

Scaramucci predvideva, da bodo senatorji zapustili Trumpa, če bo podpora za »impeachment« in njegovo odstranitev s položaja presegla 60 odstotkov.

»Predpostavimo, da ima voditelj senatne večine Mitch McConnell še en mandat kot senator. Ne verjamem, da bi želel biti v manjšini. Mislim da bodo zapustili Trumpa v trenutku, ko se bodo te številke pojavile. In te številke se že približujejo, zratsle so že za 6 odstotkov samo v zadnjem mesecu. In mislim, da za predsednika slabe novice šele prihajajo. Ko bo podpora za odpoklic narasla na šestdeset odstotkov in še nekaj, bodo ti fantje odšli.« je prepričan Scaramucci.

Nekaj podobnega ugotavljajo tudi drugi komentatorji.

Kery Elleveld navaja razmišljanja republikancev ob zadnjem dogajanju in ocenjuje, da se iz njihovega zornega kota »to ne bi smelo zgoditi tako, kot se je.«

Namreč, ko so demokrati začeli s postopkom preiskave zaradi odpoklica so republikanci menili, da bodo lahko samo kričali »lov na čarovnice«, »socialisti« in »Sovjeti« ter s temi žaljivkami učinkovito obtoževali in razorožili demokrate, volivci pa bodo kar drli k volilnim skrinjicam, da jih porazijo. Torej - glasujejo za Trumpa.

Trump za republikance torej že postaja – breme.

Toda na zadnjih volitvah za guvernerje v Virginiji in Kenntuckyju so republikanci doživeli poraze, medem ko so demokrati dosegali uspehe - in to kljub besedni pomoči Donalda Trumpa.

Ali pa – prav zato.

Trump, ki je nekoč veljal za »srebrni naboj«, ki lahko spremeni rezultate v korist republikancev, za republikanske senatorje sedaj že postaja težava in nebodigatreba.

»Z drugimi besedami, ne samo, da Trump več ni 'srebrni naboj' republikancev, z ustavno obtožbo ali brez nje je Trump postal naboj, ki se mu bodo morali izogniti, če želijo zmagati na volitvah v letu 2020,« sklepa Kery Elleveld.

Trump za republikance torej že postaja – breme.

Delite članek