REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Večina Američanov si prvič želi, da Donalda Trumpa obtožijo in odstranijo s položaja

Večina Američanov si prvič želi, da Donalda Trumpa obtožijo in odstranijo s položajaDonald Trump | VIR: Pixsell

Mesec dni po razkritju pogovora med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim se že opažajo prve posledice v javnem mnenju ZDA. To je, poleg preiskave Predstavniškega doma, ki lahko vodi do ustavne obtožbe predsednika tudi morda najbolj nevarna posledica omenjenega razkritja.

Trump je še vedno prepričan, da je bil telefonski pogovor »čudovit« in »popoln« ter da v njem ni bilo nobenega izsiljevanja, Bela hiša pa je celo zavrnila sodelovanje s Predstavniškim domom glede preiskave te zadeve.

Toda ankete za usodo Donalda Trumpa, kot navaja Insider, niso dobre.

Po podatkih ankete Washington Posta in šole Schar School sedaj kar 58 odstotkov vprašanih v ZDA želi, da Predstavniški dom sproži preiskavo zoper Trumpa v okviru ustavne obtožbe.

Trump v svojih tvitih trdi, da si samo 25 odstotkov ljudi želi, da bi ga obtožili, kar je »majhna številka glede na propagando medijev Lažnih novic« in hkrati visoka glede na to, da ni naredil »ničesar narobe.«

Šlo naj bi znova za največji lov na čarovnice v zgodovini ZDA.

Toda po podatkih ankete Washington Posta in šole Schar School sedaj kar 58 odstotkov vprašanih v ZDA želi, da Predstavniški dom sproži preiskavo zoper Trumpa v okviru ustavne obtožbe.

Ob tem pa se 49 odstotkov vprašanih strinja, da bi bilo predsednika ZDA potrebno obtožiti in odstraniti s položaja.

Pri tem je 80 odstotkov demokratov podprlo preiskavo, enako pa je storilo le 30 odstotkov republikancev.

Trump - izbran od Boga
Število tistih, ki menijo, da je Donalda Trumpa zato, da vodi ZDA izbral sam Bog - se očitno zmanjšuje.

To z drugimi besedami pomeni, da se je podpora preiskavi zoper Trumpa povečala med demokrati za 25 odstotkov, med republikanci za 21 odstotkov in neodvisnimi za 20 odstotkov, kar pomeni, da vse več Američanov meni, da predsednik ZDA funkcijo predsednika uporablja v lastno korist.

Podobni so rezultati anket Fox Newsa, ki sicer večinoma podpira Donalda Trumpa.

V anketi, izvedeni med šestim in osmim oktobrom je 51 odstotkov vprašanih ocenilo, da bi bilo potrebno ameriškega predsednika obtožiti in odstraniti s položaja, 4 odstotki vprašanih pa so bili zato, da ga obtožijo in hkrati ne odstranijo.

Štirideset odstotkov vprašanih pa je bilo proti ustavni obtožbi nasploh. Možnost napake je bila 3-odstotna.

V anketi univerze Quinnipiac samo mesec dni pred tem, ki je bila objavljena 25. septembra, je bilo ugotovljeno, da je samo 37 odstotkov Američanov podpiralo obtožbo predsednika in njegovo odstranitev s položaja. Samo pet dni pozneje pa je ta številka že poskočila za 10 odstotkov, na 47 odstotkov, kar je res precejšnja sprememba.

Za kako velike spremembe gre, kažejo podatki neke druge ankete.

V anketi univerze Quinnipiac samo mesec dni pred tem, ki je bila objavljena 25. septembra, je bilo ugotovljeno, da je samo 37 odstotkov Američanov podpiralo obtožbo predsednika in njegovo odstranitev s položaja.

Samo pet dni pozneje pa je ta številka že poskočila za 10 odstotkov, na 47 odstotkov, kar je res precejšnja sprememba.

V tem trenutku 30 demokratskih članov Predstavniškega doma že zahteva »impeachment«, 197 pa jih ta korak podpira.

Še vedno ni zagotovljene dvotretjinske podpore republikancev v senatu za ta korak, toda dan za dnem se podpora Donaldu Trumpu – tudi zaradi takšnih potez, kot je na primer »zelena luč« za vpad Turčije na sever Sirije – zmanjšuje.

V senatu, drugem domu ameriškega »parlamenta« Donalda Trumpa podpira 39 republikancev, 14 pa jih ima določena »vprašanja« in so »zaskrbljeni.«

Večina republikancev torej še vedno meni, da bo obtožbe zoper sebe predsednik ZDA obrnil v lastno korist in znova zmagal na volitvah – kar ni izključeno.

Vendar bi se ob tako hitrih spremembah javnega mnenja javnost, pa tudi senartorji lahko zelo hitro opredelili tudi drugače.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek