REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

New York Times: Trump se je znova samoobtožil

New York Times: Trump se je znova samoobtožilTrump, ponosen na svoj podpis Vir: Pixsell

Potem, ko so predsednika ZDA v Predstavniškem domu pričeli preiskovati zaradi pritiskov na Ukrajino in iskanju »umazanije« o svojem tekmecu na naslednjih predsedniških volitvah Joeju Bidnu, je Donald Trump še zaostril retoriko.

Izjavil je, da bi morala ob Ukrajini tudi Kitajska preiskovati družino njegovega političnega tekmeca Josepha Bidna.

Ena odkrita predsednikova laž je, ko je enkrat razkrita, škandal. Tisoč takšnih laži je statistika … In zato, če Trump pozove čim več držav, da naj naredijo isto stvar, bo to postalo nova normalnost.

»Menim, da če so iskreni glede tega, bodo začeli veliko preiskavo Bidnovih,« je novinarjem pred Belo hišo izjavil Trump.

»Rekel bi, predsednik (Volodimir) Zelenski, če bi bil jaz, bi priporočil začetek preiskave o Bidnovih. Podobno bi tudi Kitajska morala začeti preiskavo Bidnovih, kajti kar se je zgodilo na Kitajskem je enako hudo kot to, kar se je zgodilo v Ukrajini,« je pristavil Trump in pri tem obtožil Bidna in njegovega sina Hunterja, ne da bi omenil kakršne koli konkretne dokaze.

»Morda boste ugotovili, da obstaja veliko drugih držav, ki sta jih prevarala,« je še dejal predsednik ZDA.

Wall Street Journal je tudi poročal, da je Trump s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom 18. junija govoril po telefonu tudi o njegovih demokratskih nasprotnikih in mu med drugim obljubil, da se ne bo oglašal glede protestov v Hongkongu.

Podrobnosti niso znane, saj je prepis pogovora zaklenjen v zaupen trezor, kot je bil prepis pogovora z Zelenskim, dokler ga Trump ni dovolil objaviti.

NYT - Trump in Biden

O vsem tem je svoje mnenje podal tudi ameriški New York Times, v uvodniku, ki ga je podpisala vsa redakcija.

»Zvezni zakon jasno določa, da je nezakonito za osebo, da nagovarja, pristane ali sprejme kakršnokoli vrednost s strani tujega državljana v povezavi z volitvami v ZDA. Ampak tu je v četrtek pred Belo hišo stal predsednik, ki je odkrito nagovarjal tujo vlado, da naj mu pomaga pri ponovni izvolitvi tako, da je zbranim medijem dejal, da bi 'Kitajska morala začeti preiskavo Bidnovih.' In to je naredil že potem, ko je Trump že postal predmet ustavne preiskave, ko se je razkril v tistem dogajanju, ko je iskal tujo pomoč v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim … To bi lahko bilo samouničujoče – in celo samoobtožujoče. Da predsednik ZDA tujo vlado poziva k preiskavi njegovega političnega rivala, se zdi kot flagrantna kršitev zakona, ki je v nasprotju tudi z ameriškimi vrednotami poštene igre in spodobnosti,« so zapisali v uredništvu NYT.

»Toda ta predsednik je mojster tega, kar je senator Daniel Patrick Moynihan imenoval 'zmanjševanje deviantnosti.' Ena odkrita predsednikova laž je, ko je enkrat razkrita, škandal. Tisoč takšnih laži pa je statistika … In zato, če Trump pozove čim več držav, da naj naredijo isto stvar, bo to postalo nova normalnost … Cinična tržna kalkulacija – Trumpova priljubljena vrsta matematike – je usmerjena v to, da bodo podobno kot s prejšnjimi škandali mediji postajali vse bolj utrujeni, javnost vse bolj zmedena, demokratični preiskovalci pa se bodo zdeli neučinkoviti.

Istočasno poskuša Trump na svojo raven povleči tudi Bidna in njegovega sina in ga obtožiti za isto ravnanje, za katero so obtoženi on (Trump) in njegova družina. To bi lahko delovalo. Morda pa tudi ne. Ni zgodovinskega presedana in primera ameriškega predsednika, ki bi tujo vlado prosil, da naj preišče političnega tekmeca. Če bi imel Trump dokaze o korupciji v tujini, bi jih njegovi pomočniki morali predati FBI-ju, da skupaj s tujimi preiskovalnimi organi opravijo svoje delo …

Namesto tega je Trump v telefonskem pogovoru z Zelenskim le-tega pritiskal, da naj Trumpu naredi 'uslugo' in se posvetuje z Rudyem Giulianijem, ki je deloval kot Trumpov osebni odvetnik in neuradni odposlanec in z pravosodnim ministrom Williamom Barrom, da bi poiskal umazanijo o Bidnih.

Istočasno je predsednik ZDA ukazal zamrznitev 400 milijonov dolarjev vredne vojaške pomoči Ukrajini, ki jo je kongres odobril Ukrajini, kot pomoč pred ruskim pritiskom na njihovih vzhodnih mejah … Zdi se, da Trump deluje v skladu s predpostavko, da bolj kot bo njegov napad na demokratične norme in zakone brezsramen, večje so možnosti, da mu bo na koncu uspelo. Vendar to ni v skladu s tem, kako sistem deluje, ne glede na to, kako zelo si Trumpovi republikanski zagovorniki to želijo,« ocenjuje današnji uvodnik New York Timesa.

Delite članek