REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Mariboru bodo z rusko pomočjo odpirali teme, ki bodo najbrž v nasprotju z uradnim zgodovinopisjem

V Mariboru bodo z rusko pomočjo odpirali teme, ki bodo najbrž v nasprotju z uradnim zgodovinopisjemFoto: Marko Klinc / Društvo Slovenija Rusija

Dogovori, potrjeni ob nedavnem obisku predsednika slovenske vlade Marjana Šarca z delegacijo v Rusiji se že uresničujejo.

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne (MRC) je pričel delovati pred dvema letoma, s tem, ko mu je ruska vlada odobrila sofinanciranje, pa se bodo dela na njegovem področju pričela nekoliko lažje.

Po besedah direktorja Janeza Ujčiča imajo namen v nekdanjem taborišču Stalag XVIII D v Mariboru prihodnje leto urediti osnovne pogoje za obiskovalce in postaviti stalno razstavo.

Med drugo svetovno vojno je bil kompleks opuščenega skladišča v Melju del nemškega nacističnega ujetniškega taborišča, v katerem je bilo med septembrom 1941 in marcem 1942 v nehumanih razmerah nameščenih več tisoč ruskih vojnih ujetnikov. Večina jih je zaradi izčrpanosti, podhranjenosti ali bolezni tam umrla.

Z današnjo konferenco naj bi Rusija začela nakazovati denar za ta projekt.

Objekt je zdaj prazen, s podporo Rusije pa bi se lahko kmalu spremenil v muzej.

Na slovesnosti julija 2014, ki se je je udeležil tudi vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov, so predstavili virtualno podobo bodočega muzeja arhitektov Tomaža Kanclerja in Mateje Katrašnik, do uresničitve pa zaenkrat ni prišlo.

Z današnjo konferenco naj bi Moskva začela nakazovati denar za ta projekt.

Janez Ujčič o konkretnem znesku ni želel govoriti, naj pa ne bi bilo dovolj za celotno obnovo objekta, ki je ocenjena na dobra dva milijona evrov.

"Ker je to pogodba med Rusko federacijo in njihovim zasebnim zavodom, o številkah ne morem govoriti. Gre pa za devetletno pogodbo, ki omogoča financiranje dejavnosti centra in stroškov zaposlenih brez večjih investicij," je dejal Ujčič.

Nemški (levo) in ruski (desno) tanki v drugi svetovni vojni
Nemški in ruski tankisti na vzhodni fronti v drugi svetovni vojni.

MRC je vsebinsko začel delovati pred dvema letoma, za prostorsko ureditev muzeja pa doslej ni bilo denarja.

MRC je organizator šeste mednarodne konference, na kateri bodo strokovnjaki iz desetih držav razpravljali o vlogi partizanskega gibanja pri porazu nacizma.

V prostorih nekdanjega nacističnega taborišča v Melju, kjer je med drugo svetovno vojno umrlo več tisoč sovjetskih vojakov, so s pomočjo partnerjev iz Rusije uredili le sejno sobo, kjer so doslej gostili več strokovnih konferenc.

Danes bodo v teh prostorih organizirali šesto mednarodno konferenco, na njej pa bodo strokovnjaki iz desetih držav razpravljali o vlogi partizanskega gibanja pri porazu nacizma.

"Namen raziskovalnega centra in bodočega muzeja sovjetskih vojnih ujetnikov je ohranjati zgodovinsko resnico in ob tem odpirati teme, ki vedno morda ne bodo popolnoma sozvočne z mnenji posameznih držav," je pojasnil Ujčič ta teden ob predstavitvi teka Vranov let.

Maribor

Slovenija daje projektu le politično podporo, je pa mariborska občina v skladu z dogovorom med državama pred dvema letoma odkupila objekt od zasebnega lastnika in očistila okolico.

"Z občino bomo v kratkem podpisali dolgoročno najemno pogodbo za neko simbolično ceno, imamo pa tudi podpisano pogodbo o poslovnem sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor, ki je pomembna inštitucija za naše delo," je pojasnil Ujčič.

V MRC, ki je zaenkrat brez zaposlenih, naj bi še letos zaposlili tri strokovnjake, čez dve leti pa naj bi bilo tu sedem do osem zaposlenih.

V središču njihovega raziskovanja je identifikacija oseb, ki so umrle v tem taborišču.

Zaenkrat so jih izsledili okoli 2000, ocenjujejo pa, da jih je bilo še okoli 3000 več.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek