REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pri Ruski kapelici pod Vršičem danes tradicionalna spominska slovesnost

Pri Ruski kapelici pod Vršičem danes tradicionalna spominska slovesnostFoto: Marko Klinc / Društvo Slovenija Rusija

V letu, ko svet obeležuje stoto obletnico konca prve svetovne vojne, bo danes pri Ruski kapelici pod Vršičem spominska slovesnost ob 102. obletnici postavitve kapelice. Slovesnosti se bodo udeležile uradne delegacije Rusije, ruske pravoslavne cerkve in mesta Sankt Peterburg. Letošnja slovesnost sovpada z dnevi Sankt Peterburga v Sloveniji.

Častni pokrovitelj slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne in govorec na slovesnosti bo predsednik republike Borut Pahor, ki bo h grobnici pri Ruski kapelici tudi položil venec.

Poleg njega bo zbrane na spominski slovesnosti letos nagovoril tudi vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov.

Poleg njega bo zbrane na spominski slovesnosti letos nagovoril tudi vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov.

Prireditelji tako kot vsako leto pričakujejo, da se bo slovesnosti, ki se bo začela ob 10. uri, udeležilo več kot tisoč ljudi, zaradi česar bo od Kranjske Gore do Ruske kapelice med slovesnostjo delna zapora ceste in bo za vse, ki se bodo slovesnosti udeležili, v Kranjski Gori organiziran brezplačni avtobusni prevoz.

Rusko kapelico pod Vršičem so pred 102 letoma, leta 1916, zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. V spomin na umrle v plazu so ruski ujetniki v gozdu pod Vršičem sami postavili leseno kapelico v pravoslavnem slogu.

Delite članek