REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Korak v pravo smer: Šarec z veliko gospodarsko delegacijo zaključuje uspešen obisk Rusije

Korak v pravo smer: Šarec z veliko gospodarsko delegacijo zaključuje uspešen obisk RusijeŠarec z delegacijo v Rusiji

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec, ki ga spremlja močna gospodarska delegacija, zaključuje svoj uradni obisk v Moskvi.

Po torkovem srečanju z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom je zvečer gostil še sprejem za ruske in slovenske gospodarstvenike.

Skupaj z ruskim predsednikom vlade je že v torek odkril spomenik padlim Slovencem v času obeh svetovnih vojn na območju današnje Rusije. Nato se je poklonil pred spomenikom neznanemu junaku, nato pa ga čaka vrnitev v domovino.

Šarec je ob odkritju poudaril, da sta tako Rusija kot Slovenija v obeh vojnah utrpeli velike žrtve, 'da bi danes lahko živeli v svobodi'.

Na območju današnje Rusije je v ujetništvu po taboriščih za vojne ujetnike v prvi svetovni vojni umrlo okoli 4000 slovenskih vojakov. Med drugo svetovno vojno pa je po podatkih ruskega obrambnega ministrstva v vojnem ujetništvu tedanje Sovjetske zveze umrlo okoli sto Slovencev.

Šarec je ob odkritju poudaril, da sta tako Rusija kot Slovenija v obeh vojnah utrpeli velike žrtve, »da bi danes lahko živeli v svobodi«.

Skupaj z ruskim predsednikom vlade je Šarec pozval države proti uporabi sile za reševanje konfliktov v svetu.

Slovenska delegacija v Rusiji

Zvečer je predsednik slovenske vlade skupaj z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom, zunanjim ministrom Mirom Cerarjem in ministrico za delo Ksenijo Klampfer ter ruskim ministrom za množične komunikacije Konstantinom Noskovom gostil slovenske in ruske gospodarstvenike.

Podpisanih je bilo tudi več sporazumov. Petrol je podpisal pogodbi s T plus grupo in Schneider Electric Rusija o sodelovanju na področju energetske učinkovitosti. Gre za projekta za optimizacijo daljinskega ogrevanja, ljubljanski župan Zoran Janković pa je ob prisotnosti obeh premierjev z moskovskim županom Sergejem Sobjaninom podpisal sporazum o sodelovanju obeh mest za letošnje in prihodnje leto.

Šarec je v svojem nagovoru sicer izpostavil predvsem dva največja slovenska investitorja v Rusiji, Krko in Iskratel. Gospodarsko delegacijo pa so sestavljali še Comita, Duol, Elan Inventa, Geoplin, Kolektor Group, Riko in Sij.

Šarec je poudaril, da je kljub evropskim sankcijam proti Rusiji zaradi ukrajinske krize krepitev gospodarskega sodelovanja na ruskem trgu velikega pomena za Slovenijo.

V Rusiji je s svojimi neposrednimi investicijami prisotnih 38 slovenskih podjetij, s skupnimi 357 milijoni evrov pa to predstavlja petodstotni delež slovenskih izhodnih investicij, je še pojasnil minister Počivalšek. Ruski vlagatelji so na drugi strani močni predvsem v finančni industriji, kovinski in zdraviliški.

Skupaj je v Sloveniji s posrednim lastništvom za 538 milijonov evrov ruskih investicij, je povedal.

Šarec je poudaril, da je kljub evropskim sankcijam proti Rusiji zaradi ukrajinske krize krepitev gospodarskega sodelovanja na ruskem trgu velikega pomena za Slovenijo, glede na to, da je slovensko gospodarstvo izrazito izvozno usmerjeno.

Ocenil je, da je z Rusijo veliko možnosti odprtih zlasti na področju visokih tehnologij, pa tudi v sodelovanju z ruskimi podjetji na tretjih trgih.

Marjan Šarec in slovenska delegacija v Rusiji

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v svojem nastopu dejal, da o dobrem sodelovanju med gospodarstveniki obeh držav svoje govorijo tudi številke.

Obseg blagovne menjave med državama je lani znašal 1,16 milijarde evrov, od tega slovenski izvoz 790 milijonov evrov, uvoz pa 370 milijonov evrov. V prvih šestih mesecih je izvoz dosegel že skoraj 750 milijonov evrov in kot je ocenil Počivalšek, se slovenski izvoz v Rusijo počasi že vrača na raven leta 2013 in se približuje meji milijarde evrov.

Slovenija iz Rusije uvaža predvsem nafto in plin, Rusija pa iz Slovenije farmacevtske in kemične izdelke, pa tudi telekomunikacijsko in drugo opremo. Šarec je izpostavil še turizem, kjer so ruski gosti na desetem mestu po nočitvah v Sloveniji.

Ohranjanje in krepitev stikov z Rusijo je pomembno tudi zato, ker se vpliv ZDA v svetu vse bolj zmanjšuje, k čemur je veliko prispevala tudi populistična politika sedanje ameriške administracije.

Ob tem pa je pozval ruske vlagatelje, naj okrepijo tudi svoje investicije, pozval pa jih je tudi k sodelovanju pri zadnji fazi slovenske privatizacije skupno 110 podjetij.

"Skušamo ustvarjati konkurenčno okolje za domače in tuje vlagatelje in želimo biti zeleni, kreativni in pametni," je še dejal gospodarski minister.

Cerar pa je – kljub temu da je nedavno, ob obisku v ZDA še opozarjal na nevarnost, ki jo predstavlja Rusija - izpostavil "predvsem pomen prijateljskega vzdušja, ki so ga ustvarili med obema stranema."

Ruske vlagatelje zanimajo predvsem vlaganja v slovensko infrastrukturo, med drugim v energetiko, pa tudi modernizacijo železnic, slovenske pa v nadaljevanje širjenja farmacevtske industrije "in druge tehnologije, od elektronske do kmetijske", je slovenskim novinarjem pojasnil Šarec. Z ruskim kolegom sta govorila tudi o morebitnem drugem bloku nuklearke v Krškem, je povedal.

Marjan Šarec ob obisku v Rusiji

Gospodarski odnosi so sicer oteženi zaradi sankcij, ki jih je EU uvedla proti Rusiji po osamosvojitvi Krima in uporu na ukrajinskem vzhodu, ki je sledil državnemu prevratu v Kijevu, v katerem so imeli prevratniki podporo EU in ZDA.

Šarec je dejal, da se sicer pri tovrstnih vprašanjih državi ne strinjata, a da je treba ohranjati dialog.

Glede razmer v Ukrajini pa je poudaril, da Slovenija podpira ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine ter se zavzema za uresničevanje sporazumov iz Minska.

Obisk je pokazal, da je slovenska zunanja politika uravnotežena in da kljub temu, da je Slovenija članica zveze NATO in EU ne zanemarja dolgoročnih interesov.

Kljub zelo prozornim in povsem napačnim kritikam nekaterih, zlasti desnih medijev v Sloveniji, je takšno sodelovanje dolgoročno v skladu s slovenskimi nacionalnimi interesi, tudi zaradi že več kot očitnega dejstva, da se namreč vpliv ZDA v svetu vse bolj zmanjšuje, k čemur je veliko prispevala tudi populistična politika sedanje ameriške administracije.

Delite članek