REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin v Moskvi gostil slovensko delegacijo

Putin v Moskvi gostil slovensko delegacijoVladimir Putin / Vir:STAfoto

Delegacija iz Slovenije se je v Moskvi v torek udeležila tradicionalne vojaške parade ob dnevu zmage. Na dvodnevni obisk jo je povabil ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je zahvalil za ohranjanje spomina na ruske vojake v Sloveniji, je danes za STA pojasnil član delegacije, predsednik društva Slovenija Rusija Saša Geržina.

Po paradi je se je okoli 70-članska slovenska delegacija udeležila državniškega sprejema v Kremlju, namenjenega visokim predstavnikom ruske politike, kulture, gospodarstva in veteranom.

Po sprejemu se je s slovensko delegacijo Putin sešel še posebej ter se zahvalil za vso pozornost, ki jo v Sloveniji namenjajo spomenikom ruskim vojnim ujetnikom ter vsem padlim v prvi in drugi svetovni vojni. Zahvalil se je tudi za topel sprejem, ki ga je bil deležen na lanski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, je povedal Geržina.

Slovenska delegacija se je srečala tudi z ruskimi veterani, med katerimi so se številni že udeležili slovesnosti pod Vršičem. Ob častni četi in z državniškim protokolom so člani delegacije skupaj s slovenskim veleposlanikom v Moskvi Primožem Šeligom tudi položili venec na grob neznanemu junaku na kremeljskem obzidju.

Posebno osebno Putinovo vabilo na parado je po Geržinovih besedah prejela Zveza borcev, pa tudi člani društva Slovenija Rusija, ki vrsto let sodelujejo pri organizaciji spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.

Delegacijo je vodil Janez Dolgan iz Zveze borcev, v njej pa sta bila tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan kot častni član društva Slovenija Rusija ter udeleženec vseh dosedanjih slovesnosti pod Vršičem in Geržina kot predsednik društva Slovenija Rusija. V delegaciji je bilo še nekaj drugih članov društva.

Putin je po delegacijo poslal posebno državno letalo, njegov kabinet pa je prevzel tudi vse stroške, povezane z obiskom, je pojasnil Geržina. Dejal je še, da takšno povabilo ni nekaj običajnega, temveč gre za Putinovo zahvalo za topel sprejem ob lanskem obisku pri Ruski kapelici in spomeniku na Žalah.

Delite članek