REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pompeo kritiziral Severni tok in "premajhna" vlaganja v obrambo, vendar Nemčija ostaja zvesta sodelovanju z Rusijo

Pompeo kritiziral Severni tok in Mike Pompeo, vir: Pixsell

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je začel petdnevno evropsko turnejo z obiskom Berlina, kjer bo, kot je napovedal, postavil vprašanje o nezadostni nemški vojaški porabi, sodelovanju s kitajskim tehnološkim gigantom Huawei in sodelovanju Nemčije v ruskem plinovodu Severni tok.

Pompo je dejal, da bo Huawei, ki ga Washington šteje za varnostno grožnjo Natu, predmet vsake njegove postaje v Evropi.

Washington zahteva od zaveznikov, naj ne uporabljajo Huawei 5G tehnologije z nedokazano trditvijo, da bo Kitajski omogočila vohunjenje.

Washington zahteva od zaveznikov, naj ne uporabljajo Huawei 5G tehnologije z nedokazano trditvijo, da bo Kitajski omogočila vohunjenje.

Pompeo bo prav tako opozoril na ameriške rzerve do Severnega toka, ki bo Rusiji omogočil, da obide Ukrajino pri prenosu plina v Evropo.

Trump je zahodna podjetja opozoril, da z investicijami v ta projekt tvegajo ameriške sankcije.

Donald Trump in Mike Pompeo Vir: Pixell

Nemčija je vlaganja v obrambo že povečala, drugemu toku in sodelovanju z Rusijo pa Nemčija ostaja zvesta, odgovarjajo v Nemčiji na očitke ameriškega obrambnega ministra. 

Pompeo se bo med svojim poldnevnim obiskom v Nemčiji srečal z zunanjim ministrom Heikom Maasom in nemško kanclerko Angelo Merkel.

V Berlinu bi moral prispeti v začetku meseca, vendar je bil obisk odpovedan zaradi naraščajoče napetosti v zvezi z Iranom, še enim vprašanjem, v katerem ZDA in Nemčija nimata enakega pogleda.

'Predsednik ni zadovoljen,' je dejal Pompeo v zvezi s premajhnimi vlaganji Nemčije v obrambni sektor.

Pompeo bo obiskal tudi Švico, Nizozemsko in Britanijo. Pred odhodom v Nemčijo je Pompeo novinarjem povedal, da mora Nemčija storiti več, da bi dosegla vojaške izdatke v višini dveh odstotkov proračuna, dogovorjenega v okviru Nata.

“Predsednik ni zadovoljen,” je dejal Pompeo za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se večkrat pritožuje, da Nemčija in druge članice Nata ne porabijo dovolj denarja za vojaške izdatke.

“Da bi to dosegli, morajo narediti načrt. Morajo okrepiti svoja prizadevanja,” je dejal Pompeo. “Oni so pomembno, veliko gospodarstvo znotraj Evropske unije in morajo se v celoti aktivirati in izdvojiti ustrezna sredstva za zaščito Evrope”.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je sicer že lani na Münchenski varnostni konference ostro kritizirala politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa in mu očitala, da dela enostranske vojaške poteze. "Tudi naši ameriški prijatelji imajo še druge pomembne odgovornosti, ne le vojaške," je dejala.

Kritizirala je predvsem Trumpovo odločitev, da zmanjša finančno pomoč Združenim narodom, pa tudi da zmanjša sredstva za State Department in po drugi strani močno okrepi finančna sredstva za vojsko. Izrazila je zaskrbljenost, "ko se pri nekaterih partnerjih vedno znova zmanjšujejo sredstva za diplomacijo in razvojno sodelovanje ali Združene narode".

Z orožjem se vse pogosteje grozi, ker sila reda, svetovni policist, kakršnega smo imeli dolga leta, ne obstaja več.

Do Trumpa in njegove zunanje politike je bil kritičen tudi vodja konference Wolfgang Ischinger. "Vse pogosteje, vsaj tak je moj vtis, se poskuša ne le groziti z orožjem, ampak dejansko izvajati posredovanje z orožjem, da bi dosegli svoje interese. Zakaj je temu to?" se je vprašal Ischinger.

"Temu je tako, ker sila reda, svetovni policist, kakršnega smo imeli dolga leta, ne obstaja več," je odgovoril. "ZDA so se na očiten način od te prejšnje vloge potegnile nazaj, še posebej na Bližnjem vzhodu," je menil.

 

Delite članek