REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada potrdila, da ne bo ustanovila nove nacionalne letalske družbe

Vlada potrdila, da ne bo ustanovila nove nacionalne letalske družbeVir: Twitter

Makedonska vlada je namreč deset let po propadu MAT-a (Macedonian Airlines) ponovno potrdila, da ne načrtuje vzpostavitve nove nacionalne letalske družbe.

Vlada je že pred začetkom svojega mandata pred nekaj leti preučila možnost ustanovitve novega prevoznika, vendar se je odločila proti, poroča ex-yuaviation.

Namesto tega je januarja letos z Wizz Air sklenil nov triletni sporazum o subvenciji za uvedbo novih poti.

Namesto ustanovitve nove družbe je vlada letos z Wizz Air sklenila nov triletni sporazum o subvenciji za uvedbo novih poti.

Finančna podpora vključuje enkratno plačilo v višini 40.000 evrov za vsak nov ciljni kraj in devet evrov na potnike za vsako novo pot iz Skopja za prvo leto, osem evrov v drugem letu in sedem v tretjem letu.

Na drugi strani prevoznik v prvem letu poslovanja za vsako novo destinacijo iz Ohrida prejema trinajst evrov na potnika, dvanajst med drugim in enajst evrov na potnika v tretjem letu.

MAT - letalo

Vodja Agencije za civilno letalstvo Severne Makedonije Tomislav Tuntev je dejal, da bi bila ustanovitev nove nacionalne letalske družbe neprimerna.

»Ponovno moram potrditi svoje osebno mnenje, da za razvoj tako zastarele zasnove trenutno ni ekonomsko izvedljive utemeljitve. Naše strokovne raziskave, analize in študije izvedljivosti ter primerjalne izkušnje držav v regiji so pokazale, da bi se taka letalska družba znašla v operativnih težavah, predstavljala finančno breme za državo in povzročila pomanjkanje konkurenčnosti na letalskem trgu zaradi nujnosti stalnega intervencijskega delovanja države, kljub obstoječim politikam Evropske unije za podporo pošteni konkurenci.«

Naše strokovne raziskave, analize in študije izvedljivosti ter primerjalne izkušnje držav v regiji so pokazale, da bi se taka letalska družba znašla v operativnih težavah, predstavljala finančno breme za državo in povzročila pomanjkanje konkurenčnosti na letalskem trgu.

Tuntev je tudi poudaril, da bo agencija zagotovila podporo, če bi bil zasebni vlagatelj zainteresiran za registracijo zrakoplovov v Makedoniji ali ustanovitev letalske družbe v obliki javno-zasebnega partnerstva, če bi država videla gospodarski interes za takšen podvig.

Od devetdesetih let prejšnjega stoletja je imela Makedonija dva nacionalna prevoznika, oba pa sta pozneje razglasila bankrot.

Palair Macedonian Airlines je bila ustanovljena leta 1991 kot državna nacionalna letalska družba, vendar jo je lokalna konkurenca prizadela z ustanovitvijo MAT - Macedonian Airlines leta 1994.

Posledično je leta 1996 prenehala s poleti.

MAT je bil ustanovljen v sodelovanju JAT - takratne Jugoslovanske letalske družbe in lokalnih gospodarstvenikov.

Macedonia & Bosnia Airlines

Leta 2000 je makedonska vlada MAT razglasila za nacionalnega prevoznika države, ki je v lasti dveh zasebnih zainteresiranih strani.

Vendar je zaradi dolga in političnih preglavic MAT prenehal delovati septembra 2009.

Kritiki očitajo makedonskim vladam, da so povzročile nameren propad MAT-a, ki je dobro posloval in za katerega nobena vlada ni dala niti evra in to tako, da mu niso obnovile licence, polete pa so nato prevzeli nizkocenovniki, ki pa sedaj – predvsem Wizz Air – zaradi mnopolnega položaja dvigujejo cene.

Bankrotu MAT-a je sledil poskus ponovnega zagona letalske družbe kot Mat Airways nekaj let pozneje, vendar tudi to ni uspelo.

Air Serbia ima na podlagi zadnjega finančnega poročila 100-odstotni delež družbe, registrirane v Makedoniji, imenovane AeroMak, vendar je trenutno nedejavna.

Njegov predhodnik Jat Airways je načrtoval ustanovitev letalske družbe pod tem imenom konec leta 2009, a jih je nekaj mesecev pozneje prav tako preložil za pozneje. JAT se je pozneje preimenoval v Air Serbio, v kateri ima skoraj polovičen delež tudi Etihad, letalska družba iz UAE.

Kljub temu so mnenja o novi letalski družbi tudi v Severni Makedoniji deljena.

Kritiki očitajo makedonskim vladam, da so povzročile nameren propad MAT-a, ki je dobro posloval in za katerega nobena vlada ni dala niti evra in to tako, da mu niso obnovile licence, polete pa so nato prevzeli nizkocenovniki, ki pa sedaj – predvsem Wizz Air – zaradi mnopolnega položaja veselo dvigujejo cene.

Delite članek