REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zadnja, rešilna slamica za Donalda Trumpa? Pompeo in ameriška Peta flota že kuhata vojno v Perzijskem zalivu

Zadnja, rešilna slamica za Donalda Trumpa? Pompeo in ameriška Peta flota že kuhata vojno v Perzijskem zalivuTomahawk: 'Mokre sanje' Donalda Trumpa o naslednjem predsedniškem mandatu zadevajo tudi Iran. Vir: Twitter

Ameriška Peta flota je sporočila, da je njena udarna skupina, ki jo vodi letalonosilka USS Nimitz, vplula v Hormuško ožino, skupaj z raketnimi križarkami USS Princeton in USS Philippine Sea ter z raketnim rušilcem USS Sterett.

To pomeni, da je po 10 mesecih odsotnosti iz tega dela sveta ameriška letalonosilka s spremljajočimi ladjami znova vstopila v strateško pomembno Hormuško ožino, skozi katero teče skoraj polovica svetovne nafte.

Vse to bi po oceni nekaterih strokovnjakov lahko pomenilo uvod v novo zaostritev Washingtona s Teheranom.

Parsi kot organizatorja te spletke in 'načrta B' vidi zunanjega ministra ZDA Mika Pompea.

Ameriški analitiki pred vsakimi predsedniškimi volitvami čakajo na »oktobrska presenečenja« in nekaj podobnega se lahko zgodi tudi tokrat.

Trita Parsi, voditelj Inštituta Quincy za odgovorno državništvo, eden najboljših poznavalcev politike ZDA do Irana, je že 16. septembra ocenil, da bi lahko prišlo do prvega spopada z Iranom kadarkoli, že od 21. septembra naprej.

Njegova ocena je, da bo predsednik Donald Trump, v kolikor mu bodo ankete glede predsedniških volitev še naprej kazale slabo, poskusil s še kakšnimi triki, zaradi katerih bo dobil dodatno pozornost medijev, hkrati pa bi se lahko ljudstvu predstavil kot odločen voditelj, okoli katerega bi se Američani znova zbrali.

Brezpilotna letala Iranske revolucionarne garde so ob tem že letela v bližini ameriške udarne skupine, Iran pa je objavil njihove posnetke.

Iran je v tem pogledu, ko gre za ameriško načrtovanje nove vojne precej pripravna tarča, diplomacija ZDA pa Iran za to vlogo pripravlja že dalj časa.

V zadnjih dnevih na primer tako, da so se ZDA same odločile do uvedbe tako imenovanih »sankcij OZN« proti Iranu.

Protisatelitske rakete in letalonosilke

Te sankcije v resnici niso uvedene, embargo na prepoved prodaje orožja Iranu pa bo iztekel 18. oktobra.

Ne glede na to pa so ZDA same napovedale, da od včeraj uvajajo tako imenovane, torej dejansko lažne »sankcije OZN«.

Absurdna poteza ZDA bi lahko vodila do tega, da bodo ameriške ladje pričele na morju ustavljati in preiskovati iranske ladje, ali morda ne prevažajo prepovedanega materiala, orožja in podobno.

Tej norosti se ne smejijo samo evropski diplomati, iz nje se je norčeval celo 'jastreb' John Bolton, nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost.

Povsem mogoče je, da bodo ZDA kakšno iransko ladjo poskusile tudi zapleniti.

To bi lahko bilo dovolj za reakcijo Teherana, ki jo je že napovedal.

In tako bi Donald Trump lahko dobil povod za kakšno akcijo proti Iranu, s pomočjo katere bi morda nato lahko celo zmagal na novembrskih volitvah.

»Zato bi Trumpov načrt B lahko bil, da organizira vojaški konflikt v neki obliki, ki bi v času, ki je še preostal do volitev 3. novembra vključil Iran,« ocenjuje nekdanji indijski diplomat in analitik MK Bhadrakumar v Asia Times-u.

Pri tem Parsi kot organizatorja te spletke in zavržnega Trumpovega »načrta B« vidi zunanjega ministra ZDA Mika Pompea.

Pompeo je znova razočaran nad odločitvijo VS OZN

Njegova namera je očitno na nek način izzvati Iran, da uporabi silo, kar bi za ZDA predstavljalo alibi za »povračilne« napade.

ZDA zato mrzlično iščejo razloge za zaostritev ali vojno z Iranom.

Parsi ima visoko reputacijo, vstop Pete flote v Perzijski zaliv pa od prejšnjega petka naprej njegovim ocenam daje še dodatno težo.

Posebna bizarnost sedanje situacije je v tem, da bodo ZDA poskusile izvajati »sankcije OZN«, ki sploh ne obstajajo.

Sicer pa so podobne scenarije napovedovali že posamezni ameriški senatorji, le da so kot tarčo videli Kitajsko.

Posebna bizarnost sedanje situacije je v tem, da bodo ZDA poskusile samovoljno izvajati »sankcije OZN«, ki sploh ne obstajajo.

Uvedbo teh sankcij je namreč zavrnil VS OZN (član tega organa so tudi ZDA), obenem pa so ZDA že leta 2018 izstopile iz jedrskega sporazuma z Iranom, na podlagi katerega bi v primeru kršenja omenjenega sporazuma s strani Irana lahko druge države podpisnice uvajale povračilne ukrepe.

ZDA tako želijo uvesti sankcije na podlagi pogodbe, od katere so same odstopile.

Tej norosti se ne smejijo samo evropski diplomati, iz nje se je norčeval celo »jastreb« John Bolton, nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost.

ZDA pa so ob tem sedaj še dodatno okrepljene tudi zaradi medsebojnega priznanja Izraela ter Združenih arabskih emiratov, Bahrajna in Omana.

Iranski general opozarja ZDA
Iranski general opozarja ZDA. Vir: Twitter

S tem je tudi Izrael dobil tri točke, iz katerih lahko neposredno spremlja dogajanje pred iranskimi obalami.

Ob tem tudi Iran nima veliko izbire.

Najbolje bi bilo, da se na provokacije ne odziva, toda če bodo ZDA začele nezakonito pleniti njihove ladje, bo skoraj zagotovo prisiljen v odziv.

Zgodovinsko gledano je situacija res podobna letu 1964, ko je incident v zalivu Tonking pripeljal do množične bombniške kampanje ZDA in pričetka kopenskih operacij v Vietnamu. Kar pa se je za ZDA na koncu končalo s katastrofo.

V tem primeru bi bilo edino presenečenje, ki bi Trumpu lahko pokvarilo načrte nekaj, kar bi ameriški mornarici prizadejalo velike izgube.

Zgodovinsko gledano je situacija res podobna letu 1964, ko je incident v zalivu Tonking pripeljal do množične bombniške kampanje ZDA in pričetka kopenskih operacij v Vietnamu.

Kar pa se je za ZDA na koncu končalo s katastrofo.

Se bo zgodovina ponovila?

Skratka, opazujte dogajanje na Bližnjem vzhodu.

In pričakujte »iransko kršitev«, na katero bo nato hitro in odločno odgovoril velik zaveznik in prijatelj Slovenije iz Bele hiše oziroma – Združene države Amerike.

Pri tem pa prav tako ne smemo pozabiti, da je celo sam Donald Trump v preteklosti že obtoževal predsednika Baracka Obamo, da je le-ta pripravljen začeti vojno z Iranom, samo da bi si pridobil še en mandat v Ovalni pisarni in ostal na oblasti.

O tem je tudi tvitnil.

Ta logika žal Trumpu torej ni tuja.

V prihodnjih dnevih bomo videli, ali bo tako tudi res ravnal ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek