REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najnovejša ameriška norost: ZDA so same »uvedle sankcije OZN« proti Iranu

Najnovejša ameriška norost: ZDA so same »uvedle sankcije OZN« proti IranuNevarne ameriške 'OZN sankcije'. Vir: Twitter

V Sloveniji se sankcije, ki jih uvajajo ZDA proti nekaterim državam včasih nepravilno mešajo s sankcijami »mednarodne skupnosti.«

V primeru pranja iranskega denarja v Sloveniji se tako pogosto sankcije ameriških finančnih institucij enačijo z mednarodnimi sankcijami.

To seveda niso, toda v prihodnje bo potrebno biti pri razločevanju sankcij še nekoliko bolj pozoren.

Same ZDA iz zornega kota OZN in tudi mednarodnega prava seveda ne morejo same uvajati sankcij OZN, kajti ZDA niso že same VS OZN. 

ZDA so se namreč pravkar odločile za neko novost, namreč, da bodo že ukinjene sankcije OZN in predvsem embargo na izvoz orožja  zoper Iran ponovno uvedle – enostransko.

Skratka, ZDA ne bodo uvajale nekih svojih sankcij.

Ne, uvedle bodo sankcije OZN, ki jih v resnici same sploh nimajo pravice ponovno uvajati.

Ponovno jih lahko uvede samo Varnostni svet OZN (VS OZN).

Ta pa je to prejšnji mesec zavrnil.

New York Times se je iz te ideje že ponorčeval in v naslovu zapisal, da bi Donald Trump potreboval poduk o tem, kako mednarodne pogodbe delujejo.

ZDA namreč zato, da bi ponovno uvedle sankcije trdijo, da so še vedno podpisnica jedrskega dogovora z Iranom - iz katerega pa so leta 2018, na željo Donalda Trumpa - izstopile!

Da ne moreš biti hkrati podpisnik sporazuma in hkrati odstopiti od njega, je popolnoma jasno tudi evropskim zaveznicam ZDA, ki ameriške pobude ne podpirajo.

Samovolja: Donald Trump. Vir: Twitter

Same ZDA iz zornega kota OZN in tudi mednarodnega prava seveda tudi ne morejo same uvajati sankcij OZN, kajti ZDA niso že same VS OZN.

V tem organu sedi pet stalnih članic in deset nestalnih članic, skupaj torej petnajst članic.

In kar štiri stalne članice VS OZN so bile proti ponovnim sankcijam zoper Iran. ZDA so pobudo gladko izgubile, z rezultatom 13:2.

Toda ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ne glede na to, da ZDA pri svojem koraku nimajo nobene podpore, celo ne podpore svojih tesnih zaveznic, sedaj naredil prav to – napovedal je, da bodo sankcije OZN, seveda kar se tiče ZDA, pričele znova veljati od ponedeljka naprej.

Zanimivo bo videti, ali bo ameriške 'OZN sankcije' Slovenija spoštovala, ali pa bo sledila politiki Evropske unije?

Sankcije ZDA proti Iranu druge države seveda večinoma ne bodo izvajale, zato je njihov učinek vprašljiv, toda če jih bo dosledno izvajal Washington bo to znova lahko privedlo do konfliktov.

Zanimivo bo videti, ali bo Slovenija ameriške 'OZN sankcije' spoštovala, ali pa bo sledila politiki EU?

Sankcije OZN so bile sicer suspendirane leta 2015, po jedrskem dogovoru z Iranom.

Od njega so nato, kljub temu, da je Iran dogovor spoštoval, enostransko odstopile ZDA oziroma Donald Trump.

Nato je Iran zaradi ameriške kršitve dogovora pričel izvajati lastne, vendar omejene kršitve sporazuma, ki še vedno velja, ker ga večina drugih podpisnic spoštuje.

Zahteva ZDA, da Varnostni svet OZN ponovno uvede sankcije Iranu je žalostno propadla, zanjo prejšnji mesec ni glasovalo 13 od 15 članic VS OZN.

Sporazum z Iranom in nasprotovanje Izraela
Podpis jedrskega sporazuma z Iranom, protesti Izraela in odstop ZDA od sporazuma kljub temu, da Iran sporazuma ni kršil. Vir: Twitter

Ameriško uvajanje sankcij Iranu s ponedeljkom bo večina držav ignorirala, toda do zapletov lahko pride, če bodo ZDA poskušale kaznovati tiste, ki ne spoštujejo tako imenovane »sankcije OZN«, ki jih sedaj enostransko izvajajo le ZDA.

Elliott Abrams, ameriški posebni predstavnik za Venezuelo in Iran ter arhitekt več ameriških prevratov v Latinski Ameriki je že dejal, da se bodo sankcije zoper Iran s ponedeljkom vrnile »v celoti.«

Iran bo sicer od 18. oktobra lahko dejansko brez ovir kupoval orožje.

V skladu z mdnarodnim pravom ima do tega pravico, sankcije ZDA pa so enostranski in dejansko nezakonit ukrep, ki ne zavezuje nobene države na svetu.

Bo tudi Slovenija sedaj sledila ameriškim sankcijam, ki jih je napovedal dobri prijatelj in zaveznik Slovenije, kljub dejstvu, da so bile le-te zavrnjene ne samo v VS OZN, pač pa jih ne podpira niti EU? Vir: Twitter
Iran bo sicer od 18. oktobra lahko dejansko brez ovir kupoval orožje. V skladu z mdnarodnim pravom ima do tega pravico, sankcije ZDA pa so enostranski in dejansko nezakonit ukrep, ki ne zavezuje nobene države na svetu.

Vendar so v Washingtonu zatrdili, da so prepričani, da Teheran orožja kljub temu »ne bo dobil.«

ZDA bi lahko naredile tudi še en korak naprej in poskusile preiskovati ladje, ki bodo prevažale opremo, ki jo bo v tujini morda kupil Iran.

Lahko si predstavljamo, kaj vse bi se lahko zgodilo, če bi poskusile ustaviti – kitajske ali ruske ladje, ki bi imele svojo zaščito.

Trita Parsi, soustanoviteljica Inštiuta Quincy za odgovorno državništvo ter avtorica treh knjig o iransko-ameriških odnosih ocenjuje, da gre za doslej najbolj agresiven pristop, ki ga zagovarjajo »jastrebi« v ameriški administraciji.

Želijo namreč doseči takšne razmere, da bo jedrski sporazum iz leta 2015 nemogoče »rešiti«, četudi bi Donald Trump izgubil novembrske volitve in tekmo za mesto predsednika ZDA.

Iran pa je medtem napovedal uničujoč odgovor ZDA v primeru uvedbe sankcij, zato lahko pred novemberskimi volitvami zagotovo pričakujemo še kakšno presenečenje z Bližnjega vzhoda.

Delite članek