REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izraelski kibernetski napadi povzročili ogenj v jedrskem objektu v Iranu, s F-35 napadli raketno oporišče

Izraelski kibernetski napadi povzročili ogenj v jedrskem objektu v Iranu, s F-35 napadli raketno oporiščeF-35. Vir: Pixsell
Izrael naj bi bil odgovoren kar za dva napada na Iran v enem tednu.

Kuvajtski časnik Al-Jareeda, ki ga povzema izraelski Times of Izrael poroča o kibernetskem napadu, ki je povzročil požar v iranskem jedrskem objektu v Natanzu in o napadu na raketno oporišče v Iranu.

Raketno oporišče naj bi napadli za radarje »nevidni« izraelski lovci ameriške izdelave F-35.

Tako naj bi bil Izrael odgovoren kar za dva napada na Iran v enem tednu.

Časnik Al-Jareeda se ob tem sklicuje na višjega uradnika, ki naj bi potrdil, da je izraelski napad povzročil ogenj in eksplozijo v večinoma podzemeljskem bunkerju.

Po navedbah kuvajtskih virov naj bi eksplozija in ogenj zaustavila iranski program bogatitve urana za okoli dva meseca.

Izraelski lovci F-35 naj bi istočasno bombardirali tudi raketno oporišče blizu iranskega Parchina v notranjosti države, kjer naj bi bila večja tovarna za izdelovanje raket, zaradi katerih so v Izraelu še posebej zaskrbljeni.

Jedrski objekt v Natanzu
Jedrski objekt v Natanzu. Vir: Twitter
Dogodka kažeta na nevarno raven napadov, ki se med državama odvijajo kljub temu, da 'uradno' nista v vojni.

Vse več vse bolj izpopolnjenih raket, ki se izdelujejo v Iranu, prihaja namreč v roke Hezbolaha in drugih organizacij, ki delujejo ob podpori Irana.

V Izraelu te novice sicer niso želeli potrditi, vendar je v skladu s svojo dolgoletno politiko niso niti zanikali.

Omenjena dva napada naj bi bila menda povračilni akciji za poskus iranskega kibernetskega napada na jezove v Izraelu maja letos, ki bi lahko bistveno dvignil raven klora v vodi in prekinili dotok vode skozi državo.

Vendar naj bi ta napad povzročil le malo škode.

Iranske cantrifuge za bogatenje urana - Vir:Times of Izrael

Mednarodna organizacija IAEA je pomen ognja v jedrskem kompleksu v Iranu poskusila zmanjšati z navedbo, da je požar nastal samo v industrijskem objektu, ki se šele gradi.

Zanimivo pa je, da so se takoj po ognju in eksploziji na tem mestu pojavili najpomembnejši iranski jedrski strokovnjaki.

Glede napada na tovarno raket pa je iranska agencija Fars zapisala, da gre za »eksplozijo tanka z industrijskim plinom«, čeprav satelitske slike kažejo na precej veliko škodo na objektih, ki jih takšna eksplozija ne bi mogla povzročiti.

To kaže na to, da si tudi Iran ne želi povečanja ravni eskalacije.

Istočasno pa vse skupaj razkriva povišano in nevarno raven napadov, ki se med državama odvijajo kljub temu, da »uradno« nista v vojni.

Delite članek