REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova nevarnost za Izrael: iranski »dodatek«, ki nevodene rakete spreminja v natančno vodene izstrelke

Nova nevarnost za Izrael: iranski »dodatek«, ki nevodene rakete spreminja v natančno vodene izstrelkeDodatek za rakete

Izraelu je po treh volitvah, ki niso prinesle bistvenih sprememb med razmerji strank naposled uspelo prebroditi vladno krizo z vlado narodne enotnosti.

Vodja največje opozicijske stranke Benny Gantz je pristal na to, da bo leto in pol predsednik parlamenta, nato pa se bosta z Benjaminom Netanjahujem zamenjala na položajih.

Na ta način si je izraelski predsednik vlade Netanjahu, ki se nahaja v več postopkih zaradi korupcije, zagotovil še tri leta miru pred pregonom.

Izraelu je po treh volitvah, ki niso prinesle bistvenih sprememb med razmerji strank uspelo prebroditi vladno krizo z vlado narodne enotnosti.

Medtem pa ima država še en, tokrat vojaški problem.

Iran, ki je precej dober v izvajanju »asimetričnih« pritiskov v regiji je namreč izdelal poseben dodatek za rakete.

Ta dodatek, imenovan Labeik pa je zanimiv zato, ker vse že narejene nevodene rakete zemlja-zemlja spreminja – v vodene.

Štiri triangularno vodene lopatice, ki se montirajo na »neumne« rakete, so podobne enotam za vodenje raket na izstrelkih Fateh-110.

V Izraelu so celo ugotovili, kje v Libanonu naj bi stala tovarna, kjer sedaj izdelujejo takšne, vodene izstrelke.

To pa seveda dviguje napetosti tudi med Izraelom in Libanonom.

Netanjahu, Ganc in Odeh
Izraelski politiki Netanjahu (zgoraj), Gantz in Odeh (levo in desno spodaj).

Ta dodatek se montira na vsako raketo med motorjem in glavo projektila, na ta način pa je mogoče s premikanjem lopatic natančno voditi raketo proti cilju.

Dodatek naj bi bil kompatibilen s premerom 610 milimetrskih, težkih raket Zelzal.

Te rakete pa v napadih na izraelske cilje pogosto uporabljajo prav borci Hezbolaha na palestinskih okupiranih ozemljih in Libanonu.

Po ocenah vojaških strokovnjakov je Hezbolah uspel v zadnjih letih izdelati in uskladiščiti kar okoli 150.000 raket, ki so usmerjene proti Izraelu.

Po ocenah vojaških strokovnjakov je Hezbolah uspel v zadnjih letih izdelati in uskladiščiti kar okoli 150.000 raket, ki so usmerjene proti Izraelu.

Večina le-teh je za sedaj »neumnih«, kar pomeni, da po njihovi izstrelitvi vojaki več nimajo nadzora nad tem, kam natančno bodo rakete padle.

Toda izraelske strokovnjake je sedaj presenetila ugotovitev, da zakrilca na raketah z dodatkom delujejo po »invertnem« principu, pa tudi drugače so zakrilca izdelana drugače od vseh podobnih.

Dodatek za rakete
Preprost dodatek, ki povzroča veliko težav.

»Nova je aerodinamika zakrilc. So zelo posebna, tega ne v Iranu in ne v kakšni drugi državi doslej nismo videli. Da so se odločili za originalno obliko in ne za to, da kopirajo že obstoječe rešitve pa kaže na samozaupanje. Smisel te nove oblike in posebne aerodinamike pa je verjetno v povečanju manevrirnosti konvertiranih raket,« je ocenil izraelski vojaški strokovnjak Uzi Rubin za Times of Israel in s tem pohvalil potencialne rivale njegove lastne države.

Da so se odločili za originalno obliko in ne za to, da kopirajo že obstoječe rešitve pa kaže na samozaupanje.

Rakete brez vodenja so doživele svoj zenit v času druge svetovne vojne, ko je Rdeča armada s svojimi »katjušami« uničevala nemške armade na vzhodni fronti.

Te rakete so zaradi svoje velike moči in ogromnega področja, ki so ga lahko uničile, poskrbele za strah in trepet v vrstah nemške vojske.

Vendar je bila težava teh in podobnih raket predvsem v tem, da niso bile natančne.

Natančen izstrelek bi seveda lahko veliko bolj učinkovito dosegel isti cilj kot ogromna količina raket, ki bi povzročile tudi nepotrebno uničenje.

Raketa Hezbolaha
Nevodena raketa Hezbolaha

In prav zato se je Teheran lotil zanimivega projekta – da svoje stare, »neumne« rakete spremeni v natančna, vodena orožja.

Iran ima veliko starejših raket, izdelanih na podlagi sovjetskih modelov, na primer rakete Falaq-1, ki spominjajo na sovjetske BM-24.

Ob tem ima tudi vodene rakete Fateh-110, ki imajo domet preko 200 kilometrov in se vodijo s pomočjo satelitske navigacije. In nekatere še težje, ki predelave ne potrebujejo.

Vse to sedaj skrbi tudi Izrael. Izrael sicer ima protizračni sistem Iron Dome, ki uspešno sestreljuje iranske rakete, toda v primeru salv velikega števila raket, ki bi bile ob tem še vodene in bi spreminjale smer, ta sistem ne bi uspel sestreliti prav vseh in morda niti večine.

Gre za tipičen primer »asimetričnega« bojevanja, kjer na prvi pogled »slabši« nasprotnik lahko s preprosto rešitvijo naredi zelo veliko preglavic na prvi pogled močnejši državi.

Vojaški cilji, rafinerije, letališča Izraela in druga infrastruktura države bi se zato hitro lahko znašli na udaru novih, predelanih raket.

Gre za tipičen primer »asimetričnega« bojevanja, kjer na prvi pogled »slabši« nasprotnik lahko s preprosto rešitvijo naredi zelo veliko preglavic na prvi pogled močnejši državi.

Tovarna za projektile - Libanon
Izraelski posnetek, ki kaže, kje v Libanonu naj bi izdelovali vodljive rakete.

Vse skupaj je tudi slaba novica za Savdsko Arabijo, saj so bile nedavno v resnem napadu dronov temeljito poškodovane njene rafinerije za predelavo nafte.

Uradno naj bi jih napadli uporniki v Jemnu, v ZDA in Savdski Arabiji pa so prepričani, da je napad prišel iz Irana.

Vse skupaj je tudi slaba novica za Savdsko Arabijo, saj so bile nedavno v resnem napadu dronov temeljito poškodovane njene rafinerije za predelavo nafte.

Toda če bi »dodatki za nevodene rakete« prišli v roke upornikom v Jemnu, bi se lahko takšni ali še nevarnejši napadi na cilje v Savdski Arabiji še ponovili in precej dvignili ceno sicer nezakonite intervencije Savdske Arabije v Jemnu.

Intervencije, ki poteka že od leta 2015 in je povzročila pravo humanitarno katastrofo.

In na katero danes, tudi po zaslugi pandemije koronavirusa, ves svet neupravičeno pozablja.

Delite članek