REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Premier zločinov: Izraelci protestirali proti Netanjahuju, priključitev okupiranih ozemelj bo napoved vojne

Premier zločinov: Izraelci protestirali proti Netanjahuju, priključitev okupiranih ozemelj bo napoved vojneSod smodnika: Netanjahu in Gantz. Vir: Twitter

Hamas, palestinsko gibanje, ki ima največji vpliv v palestinskem parlamentu je že sporočil, da bo priključitev okupiranih palestinskih ozemelj Izraelu za to organizacijo pomenila »vojno napoved«.

Medtem je več sto Izraelcev včeraj protestiralo proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju.

Zbrali so se pred njegovo rezidenco v Jeruzalemu.

Predsednik vlade Izraela se namreč sooča s sodnim procesom in obtožbami zaradi korupcije.

Tudi Izraelci protestirajo in zahtevajo odstop koruptivnega premierja. Vir: Twitter

Protestniki so se zbrali v protest zoper aretacijo sedmih demonstrantov, ki so imeli pred tem protest zoper nadaljevanja mandata Benjamina Netanjahuje kot predsednika vlade, čeprav je istočasno obtožen in se mora braniti pred sodiščem.

Protestniki so nosili transparente, na katerih je bil predsednik izraelske vlade opisan kot »premier zločinov«.

Med sedmimi privedenimi je bil tudi najvišji izraelski general v zračnih silah države Amir Haskel.

Izraelska policija je navedla, da je bil tudi protest dan pred tem »nezakonit«, ker so demonstranti blokirali ceste.

Trije demonstranti, vključno z upokojenim brigadnim generalom Amirjem Haskelom so čez noč ostali v priporu, toda sodišče v Jeruzalemu je danes odločilo, da ga morajo oblasti izpustiti na prostost.

Medtem pa se je oglasila tudi palestinska organizacija Hamas in obsodila »kriminalen« poskus priključitve okupiranih palestinskih ozemelj Izraelu.

To potezo so označili kot »napoved vojne palestinskemu ljudstvu,« kot je v imenu Hamasa dejal Abu Obeida, poroča Jerusalem Post.

Vojaško krilo gibanja Izzadin al-Quassam (Izadin al-Kasam) pa je sporočilo, da bodo Izraelci »obžalovali potezo« in da cilj odpora ostaja »odstranitev okupatorja iz zgodovinskih palestinskih ozemelj.«

Zeleno luč za priključitev ozemelj je Izrael sicer dobil od ZDA in Trumpove administracije, vendar je to v nasprotju z mednarodnim pravom in večina držav sveta izraelsko namero ostro obsoja.

S posledicami sta zagrozila celo Egipt in Jordanija.

Odpor palestinskih organizacij naj bi imel »več možnosti«, kako odgovoriti na izraelsko potezo, do katere naj bi prišlo že 1. julija.

Po drugi strani pa sta Benjamin Netanjahu in namestnik predsednika izraelske vlade Benny Gantz, ki je tudi obrambni minister (in bo na polovici mandata zamenjal Netanjahuja na čelu vlade Izraela) Hamasu sporočila, da bodo njihovi voditelji »prvi plačali ceno«, če se bodo odločili za »agresijo« proti Izraelu po poskusu priključitve okupiranih ozemelj.

Delite članek