REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zgini!« Kamere ujele izraelsko policistko, ko je ustrelila mladega Palestinca v hrbet iz »čiste zabave«

»Zgini!« Kamere ujele izraelsko policistko, ko je ustrelila mladega Palestinca v hrbet iz »čiste zabave«Zločin brez kazne? Vir: Screenshot YouTube

Izrael in svetovno javnost je pretresel nov primer nasilja nad neoboroženim Pelestincem.

Izraelska policistka je bila namreč posneta, kako je ustrelila mladega Palestinca v hrbet in to - »iz zabave«.

Pretresljiv trenutek, ki ga je ujela kamera, je v hipu obšel svet, poroča britanski Daily Mail.

Domneva se, da je posnetek, ki je zdaj pricurljal na plano, nastal na kontrolni točki al-Zaim izven Jeruzalema.

Na njem je videti, kako graničarji  kričijo v arabščini na palestinskega mladeniča: »Poberi se od tukaj! Zgini! Pojdi ven!«

Ko se je mladenič mirno oddaljeval z rokami dvignjenimi v zrak, je ena od njih, policistka, 20 sekund pozneje naperila puško in odhajajočega zadela v hrbet.

Mladenič je padel, sliši se tudi, kako kriči od bolečin …

Slaba tolažba pa je, da ga je obmejna policistka menda zadela z nabojem, ki je ovit z gobico, cinično poročajo svetovni mediji.

Mladenič se je zvijal od bolečin, posnetek pa je predvajala tudi izraelska televizija.

Tiskovna agencija Channel 13 pa je medtem poročala, da so policisti še naprej kričali na mladeniča, ko je ta odhajal, in mu ves čas dajala nasprotujoče si ukaze.

Ta je zaradi tega postal nekoliko paničen, na kar je »eden od policistov« naperil puško, streljal in zadel golorokega Palestinca v hrbet.

Channel 13 je nato sporočila, da je policija dejala, da mladenič ni bil huje poškodovan, čeprav je izraelski časnik Haaretz poročal, da je bil »hudo poškodovan«, piše Washington Post.

Izraelska policija je pozneje objavila sporočilo, v katerem je poudarila, da je bila policistka po incidentu umaknjena z dolžnosti, drugi policisti iz njene patrulje pa so že premeščeni na nove dolžnosti.

Tiskovni predstavnik policije Micky Rosenfeld je povedal tudi, da je izraelsko pravosodno ministrstvo prav tako že preiskalo incident, ki se je zgodil pred približno letom in pol.

»Takoj ko se je izvedelo za incident, je bila obmejna policistka umaknjena z dolžnosti. Odstranjeni so bili tudi drugi policisti, ki so bili tam, nekateri pa so bili premeščeni,« je pritrdil.

Ministrstvo za pravosodje je v nedeljo v Tel Avivu sporočilo, da bo kmalu objavilo, ali bo sploh vložilo obtožnico zoper nekdanjo obmejno policistko.

Poudarili so, da je bila preiskava končana po štirih zaslišanjih, toda izognili so se odgovoru na vprašanje – kdaj natančno bodo sprožili sodni pregon zoper osumljeno storilko.

Izraleska policistka je civilista, Palestinca, iz zabave ustrelila v hrbet. Vir: Screenshot YouTube

Javnost je izvedela tudi, da je preiskovalni sodnik že lani sklenil preiskavo s sklepom, da je osumljena očitno ustrelila Palestinca le »zaradi zabave«.

V nedeljo je Palestinska osvobodilna organizacija (PLO) kritizirala Izrael zaradi incidenta in pozvala Organizacijo združenih narodov k ukrepanju.

»Ta posnetek kaže obseg slepega sovraštva in cionističnega rasizma,« piše v pismu PLO, ki so ga naslovili na OZN.

Izraelska skupina za človekove pravice B'Tselem je navedla, da je za ta in podobne incidente kriva kultura nekaznovanosti.

Tri milijone Palestincev živi na ozemlju poleg več kot 400.000 Izraelcev v naseljih, ki so po črki mednarodnega prava nezakonita, opozarja Daily Mail.

Delite članek