REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Netanjahu: Izrael že izdeluje zemljevide za aneksijo okupiranega Zahodnega brega!

Netanjahu: Izrael že izdeluje zemljevide za aneksijo okupiranega Zahodnega brega!Politika apartheida za Bližnji vzhod: Donald Trump in Benjamin Netanjahu. Vir: Twitter

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je potrdil, da je Izrael začel izdelavo zemljevidov delov Zahodnega brega, ki jih namerava aneksirati.

»Že zdaj smo v postopku kartiranja ozemelj, ki bodo po Trumpovem načrtu postala del države Izrael,« je Netanjahu naznanil na shodu v okviru predvolilne kampanje njegove stranke Likud v naselju Ma’ale Adumim.

Dodal je še, da ne bo trajalo dolgo, da bi izdelali take zemljevide, poroča Times of Israel.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump konec januarja razkril svoj »Bližnjevzhodni mirovni načrt«, je Netanjahu dejal, da bo v prihodnjih dneh predstavil svoj načrt za aneksijo doline reke Jordan in naselij na Zahodnem bregu.

Predlog, ki ga je Trump imenoval »dogovor stoletja« in »zmaga za Izrael in Palestino«, dejansko legalizira okupacijo in aneksijo, medtem ko ne upošteva nobene izmed vztrajnih palestinskih zahtev in na področjih meja, vojske in vprašanja statusa Jeruzalema ustreza le Izraelu.

Ne nazadnje, Trumpov načrt, ki predvideva »nove meje« med Izraelom in Palestino pomeni, da bi se ozemlje bodoče Palestine zmanjšalo, ozemlji Zahodnega brega in Gaze pa bi povezoval - tunel.

Trumpov načrt je zasnovan izrazito enostransko, saj se njegov snovalec mož Trumpove hčerke Ivanke, Jared Kushner v zvezi z omenjeno »vizijo za mir« sploh ni posvetoval s palestinskimi voditelji.

Vpogled v sporno »Vizijo konceptualnega zemljevida mira« ameriškega predsednika, ki je objavljena 28. januarja 2020.

Nato so palestinski voditelji seveda zavrnili sporni načrt, ki pomeni aneksijo 30 odstotkov Zahodnega brega ter dela doline reke Jordan.

Gre za ozemlje med izlivom reke Jordan v Mrtvo morje in Beit Šeanom na severu okupiranega Zahodnega brega, kar predstavlja slabo tretjino v vojni leta 1967 okupiranega ozemlja ob meji z Jordanijo.

Tega po sporazumu s Palestinci iz Osla nadzoruje izraelska vojska.

Nadzor, ki ga izvaja Izrael že zadnjih 53 let, bi se tako nadaljeval v nedogled.

Tam živi okoli 65.000 Palestincev, med njimi pa so že zrasla za večino mednarodne skupnosti nezakonita izraelska naselja.

Dolina Jordana z rodovitno zemljo velja za palestinsko žitnico, saj tam pridelajo večino hrane.

Izrael si želi priključiti dolino reke Jordan tudi zato, da bi presekal stik Palestincev z Jordanijo.

Trumpov načrt hkrati pomeni, da se palestinski begunci nimajo pravice vrniti se na ozemlje današnjega Izraela, od koder so bili pregnani, ob le pogojni vzpostavitvi palestinske države na preostankih zasedenih ozemelj, pri čemer bi Izrael ohranil vojaški nadzor nad celotnim palestinskim ozemljem, zračnim prostorom, mejnimi prehodi in ozemeljskimi vodami ter imel celo vrsto drugih pravic odločanja o palestinski državi.

Netanjahu je tako le par tednov pred volitvami volivcem obljubil aneksijo naselbin, v katerih živi že več kot 600.000 judovskih naseljencev, saj so zrastla večinoma na Zahodnem bregu, manjši del pa v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu.

Posamezne nezakonite judovske naselbine oziroma mesta imajo po več deset tisoč prebivalcev, ki so izraelski državljani z vsemi pravicami.

Tovrstne »Judovske kolonije« so sicer nezakonite po mednarodnem pravu, saj predstavljajo kršitev 49. člena Četrte ženevske konvencije, h kateri je pristopil tudi Izrael. Omenjeni člen v 6. odstavku okupacijski sili prepoveduje, da naseli del svojega civilnega prebivalstva na ozemlje, ki ga okupira.

Tudi Rimski statut iz leta 1998, ki predstavlja pravno podlago za ustanovitev in delovanje Mednarodnega kazenskega sodišča določa, da so takšne naselbine vojni zločin, na njihovo nezakonitost pa opozarja tudi svetovalno mnenje Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu, ki je osrednji sodni organ OZN.

Torej s stališča mednarodnega prava ni dvoma niti o nezakonitosti izraelske gradnje zidu na zasedenem Zahodnem bregu.

Iz Washingtona je nato sicer prišlo opozorilo, da se aneksija ne sme zgoditi pred volitvami v Izraelu, ki bodo v začetku marca.

To je najbrž razlog, da Netanjahu ni takoj razkril, ali je bilo kartiranje usklajeno z Belo hišo in ali je bila oblikovana skupna komisija, vendar je poudaril, da je prepričan, da bo Trumpova administracija podprla njegov načrt aneksije.

Kritiki politike Izraela so v zvezi z ravnanjem s Palestinci že pričeli vse pogosteje uporabljati besedo apartheid.

Nato pa se je pohvalil, da bo »predsednik ZDA Donald Trump priznal izraelsko suverenost v dolini Jordana, severnem Mrtvem morju in vseh naših skupnostih v Judeji in Samariji, potem ko končamo s kartiranjem.«
 
»Nič od tega sploh ni odvisno od privolitve Palestincev v 'sporazumu stoletja'. Vse to bomo storili v dogovoru z ZDA,« je sklenil Netanjahu.

Vendar pa je takšna aneksija okupiranega ozemlja mednarodnopravno prepovedana.

EU je ne priznava, kritiki politike Izraela pa so v zvezi z ravnanjem s Palestinci že pričeli vse pogosteje uporabljati besedo apartheid.

Delite članek