REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izraelski premier Netanjahu obtožen: podkupoval naj bi medije in sprejemal draga darila

Izraelski premier Netanjahu obtožen: podkupoval naj bi medije in sprejemal draga darilaSara in Benjamin Bibi Netanjahu Vir: Screenshot YouTube

Izraelski državni tožilec Avičaj Mandelblit je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja uradno obtožil korupcije zaradi podkupovanja, poneverb in zlorabe zaupanja, je danes sporočilo pravosodno ministrstvo.

Obtožen je tudi, da je od milijarderjev prejemal luksuzna darila v zameno za osebne in finančne usluge ter da si je v dogovoru z založnikom do vlade kritičnega časnika Jediot Ahronot skušal zagotoviti naklonjeno pisanje.

Obtožbe se nanašajo na tri različne primere korupcije. To bi lahko imelo za premierja z najdaljšim stažem v zgodovini Izraela resne politične posledice. Netanjahu obtožbe zavrača kot politične.

Elovič je od države za ugodno poročanje o predsedniku vlade na svojem portalu prejel milijardo šekelov oziroma 280 milijonov dolarjev.

Netanjahu trdi, da so obtožbe »poskus državnega udara zoper predsednika vlade.«

Pri tem je seveda res, da v Izraelu že po drugih predčasnih volitvah politične stranke niso uspele sestaviti vlade in da Izrael zelo verjetno čakajo še – tretje predčasne volitve v istem letu.

Znano je sicer, da se je Netanjahu želel obtožb rešiti prav s sklicevanjem na imuniteto in položaj predsednika vlade.

To bi se mu lahko posrečilo, če bi lahko oblikoval vlado, ki bi ga zaščitila z zakonom, toda to mu za zdaj še ni uspelo.

Prva obtožba ima oznako »primer 4000.«

Netanjahu trdi, da so obtožbe »poskus državnega udara zoper predsednika vlade.«

Benjamin Bibi Netanjahu naj bi namreč naročil odločitve regulatorjev telekomunikacijskih omrežij v prid največjega telekomunikacijskega podjetja v državi Bezek, v zameno za pozitivno poročanje o njem na novičarskem portalu Walla, ki je v lasti večinskega delničarja podjetja Šavla Eloviča.

Elovič naj bi ob tem prejel milijardo šekelov oziroma 280 milijonov dolarjev.

Netanjahu je obenem opravljal tud vlogo ministra za telekomunikacije, zato mu to ni bilo težko doseči.

V zameno je imel Netanjahu od februarja leta 2012 »na stotine zahtev«, včasih tudi »na dnevni bazi«, v katerih je zahteval pozitivno poročanje o svojem delu na tej spletni strani.

Na volilni dan je želel da portal objavi, da »Arabci odhajajo na volitve v kolonah.«

Darila so Netanjahuju in njegovi soprogi dotekala kar neprestano, njihova vrednost pa je bila preko 200.000 dolarjev.

V naslednjem »primeru 1000« je Netanjahu med leti 2011 in 2016 sprejemal darila od tujih poslovnežev, med drugim tudi drage cigare in šampanjec, vse to pa se je spremenilo v pravo »linijo za oskrbo.«

Tako so darila dotekala kar neprestano, njihova vrednost pa je bila preko 200.000 dolarjev.

Darila sta še posebej rada pošiljal hoolywoodski producent Arnon Milchan in avstralski poslovnež James Packer.

Cigare naj bi zahteval Netanjahu, njegova soproga pa naj bi naročala predvsem šampanjec, so ugotovili tožilci.

V zameno za darila je Netanjahu Milchanu pomagal pri zahtevah za izdajo vizumov za ZDA, včasih celo tako, da je kar sam poklical takratnega zunanjega ministra ZDA Johna Kerrya, da bi bili vizumi res izdani.

Netanjahu, Ganc in Odeh
Ključni politiki v Izraelu: Netanjahu, Ganc in Odeh.

Sprejel je tudi davčno zakonodajo, ki je ustrezala Michanu, kljub temu, da je celo finančni minister izrazil svoje rezervacije zaradi v zakonodaji predvidenih izjem.

V naslednjem, »primeru 2000« pa je Netanjahu naredil dogovor z Arnonom »Noni« Mozesom, lastnikom izraelskega časnika Jediot Ahronot, da bi ugodno poročal o njem.

Kot protiuslugo pa naj bi Netanjahu poskusil uveljaviti zakonodajo, ki bi omejila poslovanje konkurenčnega časnika Israel HaYom. V to naj bi Netanjahu vsaj želel prepričati Mozesa. Vse kaže, da je ostalo bolj pri besedah, kajti ta časnik, ki naj bi bil tarča Netanjahujevega napada je v lasti Sheldona Adelsona in ga imajo večinoma za zastopnika stališč Netanjahuja.

Kot protiuslugo pa naj bi Netanjahu poskusil uveljaviti zakonodajo, ki bi omejila poslovanje konkurenčnega časnika Israel HaYom.

Netanjahu se je z Mozesom kljub temu srečal in o tem pogovarjal večkrat med leti 2008 in 2014.

Mozes naj bi mu predlagal zaposlitev piscev, ki bi pisali v korist Netanjahuja in napadali njegove politične nasprotnike.

Izboljšanje poročanja pa je Netanjahu evfemistično imenoval kot »obračanje šahovske table.«

Obtožbe so prišle v trenutku, ko se Izrael nahaja v izjemno težki situaciji.

Največji rival Netanjahuja in nekdanji načelnik generalštaba izraelske vojske Benny Gantz je moral priznati, da ne bo uspel sestaviti vlade.

To ni uspelo niti Netanjahuju in bo zato Gantzu odslej še težje.

Če v treh tednih poslanci ne izberejo novega predsednika vlade, pa bi se Izrael lahko znašel pred novimi, tretjimi predčasnimi volitvami letos.

Delite članek