REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Združena lista s prelomno odločitvijo podprla Ganca: »Naredili bomo vse, da zrušimo Netanjahuja!«

Združena lista s prelomno odločitvijo podprla Ganca: »Naredili bomo vse, da zrušimo Netanjahuja!«Netanjahu in Odeh

Izraelske arabske politične stranke, združene v Združeno listo, so prekinile svojo dolgoletno tradicijo političnega neopredeljevanja glede izbora predsednika vlade.

Podprle so Benija Ganca, voditelja Modro in bele stranke.

Do dramatične poteze je prišlo takoj zatem, ko so na volitvah arabske stranke dosegle 13 sedežev in v 120-članskem parlamentu iz strank, ki zastopajo diskriminirano arabsko-palestinsko manjšino v izraelski državi naredile tretjo politično silo, poroča Guardian.

Tega arabske stranke niso naredile vse od leta 1992, ko so podprle Jicaka Rabina, ki je v Oslu podpisal sporazume s Palestinci.

Vodja arabske Združene liste Ajman Odeh je dejal, da njihova poteza ni v toliki meri podpora politike Benija Ganca, pač pa bolj poteza, ki želi prispevati k temu, da bi se lahko znebili Benjamina Netanjahuja, sedanjega predsednika izraelske vlade.

Ajman Odeh: 'V času Netanjahuja smo postali nelegitimni v izraelski politiki'.

Proti slednjemu se bodo že kmalu pričele tri kazenske preiskave zaradi korupcije, pred katerimi bi ga lahko rešila le imuniteta, ki mu jo lahko podeli parlament.

»V času Netanjahuja smo postali nelegitimni v izraelski politiki. Zato tokrat predlagamo, da vlado sestavi Beni Ganc,« je dejal Ajman Odeh.

Poslanec Ahmed Tibi pa je dodal, da se je »zgodila zgodovina« in da bodo v njihovi stranki »naredili kar bo potrebno, da bi zrušili Netanjahuja.«

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je sicer začel posvetovanja o imenovanje mandatarja.

Najverjetnejša kandidata sta prav Benjamin Netanjahu in Beni Ganc, predsednik pa se lahko odloči tudi za koga tretjega.

Trump, Ganc in Netanjahu
Benjamin Netanjahu, Donald Trump in Beni Ganc.

Nobeden od njiju sicer po nedavnih predčasnih volitvah nima absolutne večine v parlamentu, odločitev pa naj bi bila znana prihodnji teden.

Predsednik ni obvezan predlagati tistega, ki je osvojil največ sedežev ali ki ga podpira največ strank.

Rivlin je sicer pred dnevi dejal, da bo naredil vse, da bi preprečil ponovne volitve.

Rivlin je dejal, da bo naredil vse, da bi preprečil ponovne volitve.

Upoštevaje vse zaveznike naj bi Netanjahuju na desnici uspelo sestaviti koalicijo s podporo 55 poslancev, Ganc pa ima na levici podporo 57 poslancev.

V obeh primerih je to sicer premalo za 61 sedežev potrebno absolutno večino v 120-članskem knesetu.

Ultraortodoksna Združena tora judaizma je dobila osem sedežev, enako kot nacionalistična Izrael bejtenu pod vodstvom nekdanjega obrambnega ministra Avigdorja Libermana.

Liberman, nekdanji zaveznik Netanjahuja, želi sestaviti vlado narodne enotnosti skupaj z Modro in belo stranko ter Likudom, a trenutno Gancu in Netanjahuju zavrača podporo za imenovanje za mandatarja.

Sredinska Modra in bela stranka je na volitvah osvojila 33 poslanskih sedežev v 120-članskem knesetu.

Stranka premierja Benjamina Netanjahuja Likud na drugem mestu je prejela 31 mandatov, tretja najmočnejša sila pa je postala Združena lista arabskih strank s 13 poslanci.

Na četrtem mestu je ultraortodoksna judovska stranka Šas z devetimi poslanskimi sedeži.

Delite članek