REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Netanjahu zanikal obtožbe in zavrnil pozive k odstopu

Netanjahu zanikal obtožbe in zavrnil pozive k odstopuBenjamin Netanjahu, Izraelski premier, foto: Pixsell

Izraelska policija je danes zaradi obtožb korupcije več ur zasliševala izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in njegovo ženo Saro. Netanjahu je obtožbe že zanikal in zavrnil pozive k odstopu.

"Premier in njegova žena sta bila več ur na zaslišanju," je potrdil tiskovni predstavnik izraelske policije, ki ni podal dodatnih podrobnosti.

Po poročanju izraelskih medijev je bilo zaslišanje, dolgo pet ur, povezano z obtožbami, da je hotel večinskemu lastniku telekomunikacijske družbe Bezek Šavlu Eloviču ponuditi državne subvencije v zameno za pozitivno poročanje Elovičevega portala Walla.

Eloviča so skupaj z Netanjahujevim svetovalcem Nirom Hefecem aretirali sredi februarja. Tedaj so aretirali še pet drugih ljudi, med drugim Elovičevo ženo, ki pa so jo že izpustili. Po poročanju medijev, naj bi policija našla zapise pogovorov med Elovičevo in Netanjahujevo ženo, ki so podkrepili sodelovanje med obema možema.

Premierjevo soprogo so danes zaslišali na sedežu izraelskega preiskovalnega urada v Tel Avivu, premierja pa istočasno v njegovi rezidenci v Jeruzalemu.

Po navedbah policije je Netanjahu skupaj s soprogo Saro in sinom Jairjem od izraelskega in avstralskega milijarderja prejel cigare in nakit v vrednosti milijona šeklov (okoli 229.000 evrov) na način, ki predstavlja podkupovanje.

68-letni Netanjahu je po zaslišanju vse obtožbe zanikal in zavrnil pozive k odstopu. "Prepričan sem, da se ne bo nič zgodilo," je povedal v video posnetku, objavljenem na Facebooku. Zahvalil se je tudi "milijonom Izraelcev" za njihovo podporo.

Dodal je, da se že veseli ponedeljkovega srečanja z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Beli hiši. Trumpa je označil za "pravega prijatelja Izraela".

Premier je bil pred tem v povezavi z različnimi korupcijskimi primeri zaslišan že osemkrat, današnje pa je bilo prvo v tem primeru.

Policija je sredi februarja državnemu tožilstvu priporočila, naj tudi proti njemu vloži obtožnico v dveh ločenih primerih korupcije, ker da so našli dokaze o podkupovanju in kršitvi zaupanja.

Po navedbah policije je Netanjahu skupaj s soprogo Saro in sinom Jairjem od izraelskega in avstralskega milijarderja prejel cigare in nakit v vrednosti milijona šeklov (okoli 229.000 evrov) na način, ki predstavlja podkupovanje. V drugem primeru pa naj bi skušal pri nekem časopisu doseči ugodno pokrivanje v zameno za oslabitev tekmeca.

Delite članek