REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarno: Izrael sirsko civilno letalo uporabil kot »ščit«, Sirija ga je z raketo skoraj sestrelila nad Damaskom

Nevarno: Izrael sirsko civilno letalo uporabil kot »ščit«, Sirija ga je z raketo skoraj sestrelila nad DamaskomVir: Insajder.com

Kako nevarne so razmere na Bližnjem vzhodu kaže zadnji primer iz Sirije, kjer so izraelska letala iz libanonskega zračnega prostora napadla cilje v Siriji.

Sirska protizračna obramba je nekatere izstrelke letal uspela sestreliti, ne pa vseh. Poleg ranjenih vojakov pa bi lahko bile žrtve tudi med civilisti.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je moralo civilno letalo s 172 potniki v Siriji prisilno pristati, da bi se izognilo protiletalskemu ognju.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je moralo civilno letalo s 172 potniki v Siriji prisilno pristati, da bi se izognilo protiletalskemu ognju.

Izraelsko letalstvo naj bi namreč civilno letalo s poletom izraelskih lovcev v njegovi bližini uporabilo kot »civilni ščit«, poroča Times of Israel.

Po poročanju agencije SANA so izraelska letala ciljala na okrožje al-Kiswah (območje zunaj Damaska), pa tudi Marj al Sultan in Jisr Bagdad.

Skupno so bili cilji najmanj trije vladni in iranski položaji v bližini Damaska ​​in zahodno od sirske prestolnice, poroča sirski observatorij za človekove pravice (SOHR), ki je opozoril, da je na enem od območij izbruhnil požar.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Hidai Zilberman je dejal, da je seznanjen s »tujimi poročili« o letalskih napadih v Siriji, vendar ni želel komentirati te zadeve v skladu z dolgoletno izraelsko politiko.

Na podoben način je leta 2018 sirsko protizračno letalstvo med odvračanjem izraelskih napadov po nesreči uničilo rusko transportno letalo. Kmalu zatem je Rusija v Siriji namestila sisteme S-400.

Tokrat so tudi prebivalci na tleh na nebu nad Damaskom 6. februarja videli več eksplozij, ko so rakete sirske protizračne obrambe uničevale izstrelke, ki so jih proti ciljem v Siriji poslala izraelska letala.

Moskva je izraelsko vojsko obtožila, da je med napadom civilno letalo uporabila kot ščit.

Moskva je izraelsko vojsko obtožila, da je med napadom civilno letalo uporabila kot ščit.

Ruska vojska je povedala, da je civilni Airbus-320 s 172 potniki na krovu med domnevnimi izraelskimi napadi poskušal pristati na letališču Damask, vendar je bil namesto tega prisiljen pristati na ruski letalski bazi v Hmeimimu.

Podatki o času poletov kažejo, da je šlo za letalo sirskega letalskega podjetja Cham Wings. Letalo je med napadom skorajda sestrelila sirska protizračna obramba, je povedal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

»Le zahvaljujoč hitrim ukrepom dispečerjev na letališču v Damasku in učinkovitemu delu avtomatiziranega sistema za spremljanje zračnega prometa je bil Airbus-320 preusmerjen iz nevarnega območja in je nato uspešno pristal na letališču v ruski letalski bazi Hmeimim,« je dejal ruski tiskovni predstavnik.

Delite članek