REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Američani sestrelili sirsko vojaško letalo, nakar so izbruhnili spopadi med njihovimi zavezniki

Američani sestrelili sirsko vojaško letalo, nakar so izbruhnili spopadi med njihovimi zaveznikiVir: Wikimedia

Pentagon je v nedeljo potrdil, da je koalicijsko lovsko letalo F-18 super hornet nad Sirijo sestrelilo vladno lovsko letalo ruske izdelave suhoj SU-22, ki je napadlo pripadnike zmerne sirske opozicije. Televizija CNN medtem sporoča, da je Iran že v soboto izstrelil rakete na cilje Islamske države (IS) zaradi terorističnih napadov v Teheranu.

Pentagon sporoča, da so sile na strani sirskega režima napadle položaje Demokratičnih sil Sirije pri mestu Tabka na severu države. Pri tem so ranile enega od upornikov, druge pa pregnale. Koalicijska letala so zaustavila napredovanje pro-režimskih sil in Američani so poklicali Ruse naj posredujejo pri ustavitvi bojev.

Nekaj ur kasneje je priletelo sirsko vojaško letalo SU-22 in bombardiralo položaje upornikov, nakar ga je prestregel ameriški lovec F-18 in ga sestrelil. Pentagon je ob tem sporočil, da je misija koalicije poraz IS v Siriji in Iraku, ne iščejo pa spopadov s sirskim režimom, Rusi ali pro-režimskimi silami. Obenem pa ne bodo oklevali z obrambo koalicijskih partnerjev.

Vodstvo koalicije v Bagdadu je sporočilo, da so ukrepali za kolektivno samoobrambo partnerjev in si ne želijo spopada z Rusijo ali sirsko vlado predsednika Bašarja Asada. Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis pravi, da doslej še niso sestrelili sirskega letala, vendar pa so vedno trdili, da bodo branili sile, ki jih novačijo, urijo in jim svetujejo v boju proti IS.

CNN pa medtem poroča, da je Iran izvedel povračilni ukrep za dva teroristična napada IS v Teheranu 7. junija. Teroristi so napadli parlament in mavzolej ajatoli Homeiniju, pri čemer je umrlo najmanj 16 ljudi. Iran je napovedal maščevanje in v soboto je na cilje IS na vzhodu Sirije izstrelil rakete. Uvodoma ni bilo poročil o škodi ali žrtvah.

Delite članek