REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skorumpirani politik noče in noče odstopiti, kljub obtožnici na 77 straneh, ki jo je podkrepilo 333 prič!

Skorumpirani politik noče in noče odstopiti, kljub obtožnici na 77 straneh, ki jo je podkrepilo 333 prič!Obtožnica na 77 straneh je javno objavljena in izraelskega premierja bremeni podkupovanja, zlorabe zaupanja in prevar.

Izraelski generalni državni tožilec je uradno vložil obtožnico zoper premierja Benjamina Netanjahuja, ki ima zdaj 30 dni časa, torej najkasneje do 1. januarja, da vloži pritožbo, s katero zahteva imuniteto pred sodnim pregonom.

Navaja se tudi, da obstaja seznam 333 prič, ki bi jih tožilec lahko poklical, da pričajo pred sodiščem.

Obtožnica na 77 straneh je javno objavljena in izraelskega premierja bremeni podkupovanja, zlorabe zaupanja in prevar.

Tiskovna agencija AP poudarja, da se je prvič v zgodovini Izraela zgodilo, da je aktualni premier obtožen za neko kaznivo dejanje in predvideva, da je malo verjetno, da bo Netanjahu iskal, v tem primeru pa skoraj da ni možnosti, da bi mu Kneset (parlament) odobril imuniteto pred kazenskim pregonom.

V obtožnici se navaja, da bodo izraelskemu premierju sodili na okrožnem sodišču v (vzhodnem) Jeruzalemu.

Benjamin Bibi Netanjahu ima zdaj 30 dni časa, torej najkasneje do 1. januarja, da vloži pritožbo, s katero zahteva imuniteto pred sodnim pregonom. Vir: Twitter

Navaja se tudi, da obstaja seznam 333 prič, ki bi jih tožilec lahko poklical, da pričajo pred sodiščem.

70-letni Netanjahu je obtožbe zanikal in prav tako zavrnil pozive, naj nemudoma odstopi.

Državni tožilec Avichai Mandelblit je na predsednika izraelskega parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu naslovil spis, v katerem je obtožnica proti premierju Netanjahuju.

Obtožnica zadeva tri primera, ki vsak nosi okroglo številko.

Netanjahujev krog naj bi dobil tudi vpliv na izbiro samih zgodb, ki bodo v ospredju poročil.

Najbolj resna je obtožnica v primeru 4000, ki premierja bremeni podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja.

Očitajo mu, da je kot premier poskrbel za sprejemanje predpisov, ki so šli na roko največjemu telekomunikacijskemu podjetju v državi Bezeq in njenemu lastniku Šaulu Elovicu, kar naj bi slednjemu prineslo za 250 milijonov evrov koristi.

V zameno naj bi podjetni Elovic, ki je premierjev tesen prijatelj, poskrbel za Netanjahuju naklonjeno poročanje portala Walla News v lasti omenjenega telekomunikacijskega podjetja.

Netanjahujev krog naj bi dobil tudi vpliv na izbiro samih zgodb, ki bodo v ospredju poročil.

Drug primer nosi število 2000, v njem Netanjahuju očitajo prevaro in zlorabo zaupanja.

Z lastnikom časopisa Yedioth Achronot naj bi se dogovarjal, da bo z novo zakonodajo oziroma predpisi oslabil konkurenco časnika, lastnik pa v zameno poskrbel za Netanjahuju naklonjeno poročanje.

Preiskovalci so s prisluhi prišli tudi do posnetkov pogovorov o tem, in sicer naključno preko preiskave Netanjahujevega pomočnika v ločenem primeru.

Sara Netanjahu Vir:You Tube
Sara Netanjahu ima rada drage reči ...   Vir:You Tube

V primeru 1000 Netanjahuja prav tako obtožujejo prevare in zlorabe zaupanja. Očitajo mu prejemanje dragih daril zase in ženo Saro ter ugodnosti od bogatih prijateljev v zameno za usluge.

»Moja zakonska dolžnost je, da vložim obtožnico. To ni stvar izbire,« je sklenil tožilec Mandelblit.

Tožilec Mandelblit je podlago za obtožnico zastavil že februarja letos v 57 strani dolgi vlogi.

V trenutku, ko je razgalil prve detajle iz obtožnice, je poudaril, da je v ravnanju premierja »našel dokaze, ki nakazujejo žalostna domnevna dejanja, za katera je obsodba zelo verjetna«.

»Zato je moja zakonska dolžnost, da vložim obtožnico. To ni stvar izbire,« je sklenil tožilec Mandelblit.

Toda Netanjahu kljub trdnim dokazom, vztraja, da gre za gonjo proti njemu, zato niti za živo glavo ne bo odstopil, čeprav trenutno vodi vlado samo s tekočimi posli, ker nove niti po drugih letošnjih volitvah septembra še nihče ni uspel oblikovati.

Nad Netanjahujem je senca preiskav sicer visela že dolgo časa, objava zajetne obtožnice pa je velik politični udarec voditelju izraelske vlade z najdaljšim stažem v zgodovini države, skupno več kot trinajst let.

Če bo obsojen zaradi sprejemanja podkupnin, mu grozi zaporna kazen do 10 let, in največ tri leta zapora zaradi zlorabe zaupanja in goljufije.

Delite članek