REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je strokovnjak OZN za mučenje zrušil neutemeljene obtožbe proti Assangeu

Kako je strokovnjak OZN za mučenje zrušil neutemeljene obtožbe proti AssangeuJulian Assange, nekoč. Vir: Pixsell

Švedsko tožilstvo je opustilo preliminarno preiskavo očitkov o posilstvu proti ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, je sporočila namestnica glavnega švedskega tožilca Eva-Marie Persson.

Assange, ki očitke ves čas zanika, je trenutno v zaporu v Londonu, zaradi »nespoštovanja sodišča«.

Med pritožbenim postopkom se je namreč zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo, kjer je zaprosil za politični azil, vendar so ga od tam po nekaj letih, po spremembi oblastnikov v državi - pregnali.

Za najnovejšo odločitev švedskih organov pregona pa je zaslužen tudi Nils Melzer, profesor prava in posebni preiskovalec Organizacije združenih narodov (OZN), specializiran za preiskovanje posledic in žrtev mučenja.

Prav Melzer je na švedsko vlado naslovil več vprašanj v katerih je javno problematiziral številne ogromne luknje v preiskavi o domnevnem posilstvu.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je žrtev »psihološke torture« zaradi kolektivne obrekovalne kampanje, ki so jo zoper Assangea vodili mediji, sodniki in visoki politiki, je že pred nekaj meseci opozoril Melzer.

Na švedske oblasti je nato začel naslavljati javna, zelo neprijetna vprašanja potem, ko je 9. maja letos obiskal Juliana Assangea v zaporu v Londonu, in nato seznanil svet s svojo zaskrbljenostjo zaradi novih ameriških obtožb proti ustanovitelju WikiLeaksa.

Melzer je ponovno pozval Veliko Britanijo, naj ne dovoli izročitve Juliana Assangea ZDA, poročajo londonski mediji.

Melzer ob tem izpostavlja, da je bil »Assange že več let namerno izpostavljen vse hujšim oblikam krutega, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali kaznovanja, katerega kumulativne učinke lahko opišemo le kot psihološko mučenje

Švicarski profesor prava, neodvisni strokovnjak, Nils Melzer je obiskal Assangea v zaporu skupaj z dvema medicinskima strokovnjakoma za žrtve mučenja in zlorab.

Moja ocena je, da smo se lotili vseh preiskovalnih ukrepov, ki bi se jih lahko. Ampak dokazi niso dovolj močni, da bi vložili obtožnico

Assange je očitke o posilstvu sicer vztrajno zanikal, sedem let pa se je izogibal izročitvi na Švedsko, potem ko je leta 2012 našel zatočišče na veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu.

Švedski preiskovalci niso nikoli izprašali Assangea zaradi obtožb o domnevnem spolnem napadu, ki so bile v funkciji izročitve ZDA.

Maja letos so 48-letnika izgnali z ekvadorskega veleposlaništva, nakar ga je aretirala britanska policija.

Obsodili so ga na 50 tednov zapora zaradi kršitve pogojnega izpusta.

Še vedno je zaprt v celici zapora Belmarsh v Londonu.

Nils Melzer opozarja, da Assangea tam obravnavajo kot terorista.

»Moja ocena je, da smo se lotili vseh preiskovalnih ukrepov, ki bi se jih lahko. Ampak dokazi niso dovolj močni, da bi vložili obtožnico,« je dejala namestnica glavnega švedskega tožilca Perssonova na novinarski konferenci, na kateri je naznanila dokončno opustitev vseh obtožb zoper Assangea.

Švedsko pravosodje je tako naposled opustilo pregon ustanovitelja WikiLeaksa, ki so mu dolgih devet let očitali, da je leta 2010 v Stockholmu posilil žensko.

Julian Assange ob aretaciji v Londonu.
Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvidno naslednje leto. Začelo naj bi se 25. februarja.

Poleti so na Švedskem potekala nova zaslišanja, ampak niso zbrali dovolj dokazov.

Washington ga sicer obtožuje izdaje vladnih skrivnosti in mu grozi izročitev ZDA.

Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvidno naslednje leto. Začelo naj bi se 25. februarja.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 175 let zapora.

Obtožbe zoper Assangea nikoli niso bile zares utemeljene.

Vendar pa obtožbe zoper Assangea nikoli niso bile zares utemeljene.

Po doslej objavljenih informacijah, izjavah, policijskih zapiskih je bila zgodba taka: 11. avgusta leta 2010 je sedaj že znana Anna Ardin Assangea povabila na Švedsko, v kraj Today, 40 kilometrov od Stockholma, kjer bi naj na nekem seminarju predaval o vojni in vlogi medijev.

Ardinova mu je tudi dovolila, da je prespal v njenem stanovanju.

Ardinova, ki sama sebe označuje za radikalno feministko in borko proti vsakršni diskriminaciji, se je čez nekaj dni predčasno vrnila domov. Skupaj sta odšla na večerjo in nato v njeno stanovanje. Tako Assange kot Ardinova priznavata, da je pri spolnem odnosu Assangeu počil kondom.

Vendar to tedaj ni bil problem, kajti malce kasneje je Ardinova za Assangea priredila poslovilno zabavo.

Assange se je nato udeležil predavanja pri švedskih sindikatih.

Tam je k njemu pristopila Sofia Wilén, mlada Švedinja, ki je Assangea ves čas fotografirala. Šla sta v kino in nato k njej domov.

Oba sta povedala, da je Assange zvečer imel kondom, ni pa ga imel jutro za tem. A tudi to v tistem trenutku ni nakazovalo nobene težave.

Sofia je Assangeu tudi kupila karto za vlak, s katerim se je vrnil v Stockholm. A Assange se je v Stockholm vrnil k - Ardinovi.

Julian Assange, veleposlaništvo Ekvadorja Vir:Pixsell
Julian Assange, v času, ko je živel na veleposlaništvu Ekvadorja
Na Švedskem je spolni odnos brez kondoma, če se ženska s tem ne strinja, opredeljen kot posilstvo.

In ko ga je Sofia iskala, je prišla z Ardinovo v stik po telefonu.

Teden dni kasneje, 20. avgusta 2010, sta obe odšli na policijo. Zanimalo ju je, ali lahko policija prisili Assangea, da opravi testiranje za HIV.

Po njunih izjavah pa je lokalni policist presodil, da sta obe žrtvi posilstva oziroma spolnega nadlegovanja.

Na Švedskem je namreč spolni odnos brez kondoma, če se ženska s tem ne strinja, opredeljen kot posilstvo.

Sramoten pregon Assanga bo zato še dolga leta visel kot temna senca nad sicer "svobodoljubno" Švedsko.

Tožilec je kasneje zadevo zavrnil, toda Ardinova se je obrnila na medije.

Med drugim je dejala, da Assange ne razume besede »ne« in da se je sicer sporazumen spolni odnos proti koncu sprevrgel v zlorabo.

Ker je najela odvetnika, so novembra istega leta švedske oblasti sprožile preiskavo in so nato zahtevale izročitev Assangea.

Trojček: Sofia W.

Švedski mediji so ob tem razkrili, da je Ardinova na začetku leta 2010 objavila na svoji spletni strani navodila oziroma »sedem korakov, kako se lahko ženske s pravnimi sredstvi maščujejo nezvestemu moškemu«.

V koraku številka sedem naj bi zapisala: »Imej vedno pred očmi cilj. Naj moški trpi tako, kot si ti.«

Sramoten pregon Assanga bo zato še dolga leta visel kot temna senca nad sicer »svobodoljubno« Švedsko.

WikiLeaks je ob poročilih iz Švedske opozoril na porazno dejstvo, da, »medtem ko ves svet ve, da je Julijanovo ime oprano krivde na Švedskem, on sedi v celici v zaporu Belmarsh, verjetno se niti ne zavedajoč novic. Zapor je namreč danes preklical vse obiske.«

Delite članek