REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brutalno, nehumano in ponižujoče: s psihološko torturo nad Juliana Assangea

Brutalno, nehumano in ponižujoče: s psihološko torturo nad Juliana AssangeaJulian Assange, nekoč. Vir: Pixsell
'Assange je že več let namerno izpostavljen vse hujšim oblikam krutega, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali kaznovanja, katerega kumulativne učinke lahko opišemo le kot psihološko mučenje,' piše v poročilu OZN.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je žrtev »psihološke torture« zaradi kolektivne obrekovalne kampanje, ki so jo zoper Assangea vodili mediji, sodniki in visoki politiki, trdi Nils Melzer, profesor prava in posebni preiskovalec Organizacije združenih narodov (OZN), specializiran za preiskovanje posledic in žrtev mučenja.

Nils Melzer, ki je 9. maja letos obiskal Juliana Assangea v zaporu v Londonu, je izrazil skrajno zaskrbljenost zaradi novih ameriških obtožb proti ustanovitelju WikiLeaksa.

Melzer je ponovno pozval Veliko Britanijo, naj ne dovoli izročitve Juliana Assangea, poročajo londonski mediji.

47-letni Assange zaradi zdravstvenih razlogov prejšnji teden ni mogel sodelovati v video konferenci na zaslišanju o zahtevi za izročitev Združenim državam.

Julian Assange je v tako slabi koži, da komaj govori.

»Julian je preveč bolan in slaboten, da bi se iz zapora lahko udeležil obravnave preko video povezave«, je opozoril njegov odvetnik Gareth Pierce, poroča New York Post.

RT je ob tem v svet posredoval tudi apel Assangeovega švedskega odvetnika, ki je obiskal ustanovitelja WikiLeaksa prejšnji teden v londonskem zaporu in nato javno opozoril, da je »Julian v tako slabi koži, da komaj govori«.

»Julianovo zdravje je bilo v petek tako na psu, da z njim ni bilo mogoče vzpostaviti normalne konverzacije«, je po obisku v zaporu Belmarsh povedal njegov odvetnik Per Samuelson.

Odvetnik Samuelson je obiskal Assangea za rešetkami Belmarsha v Londonu, kjer ustanovitelj WikiLeaksa prestaja 50-tedensko kazen, ker naj bi kršil pogoje varščine.

Julian Assange, aretacija Vir: Pixsell
Julian Assange, aretacija. Vir: Pixsell

Švedska je zavrnila Samuelsonov poskus odložitve Assangeovega zaslišanja glede izročitve, čeprav on v tem času ni bil ničesar obtožen.

Švedski preiskovalci niso nikoli izprašali Assangea zaradi obtožb o domnevnem spolnem napadu, ki so bile v funkciji izročitve ZDA leta 2012, zaradi česar je bil ustanovitelj WikiLeaksa prisiljen iskati politični azil v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Julian Assange, veleposlaništvo Ekvadorja Vir:Pixsell

»Poleg fizičnih bolezni, Julian Assange kaže vse simptome, značilne za dolgoročno izpostavljenost psihičnemu mučenju, vključno s ekstremnim stresom, kronično tesnobo in intenzivno psihološko travmo,« je poudaril švicarski profesor prava.

Melzer ob tem izpostavlja, da je bil »Assange že več let namerno izpostavljen vse hujšim oblikam krutega, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali kaznovanja, katerega kumulativne učinke lahko opišemo le kot psihološko mučenje

Švicarski profesor prava, neodvisni strokovnjak, Nils Melzer je obiskal Assangea v zaporu skupaj z dvema medicinskima strokovnjakoma za žrtve mučenja in zlorab.

Z Assangeom so se pogovarjali zasebno in opravili podrobno zdravniško oceno njegovega zdravstvenega stanja.

»Očitno je, da je zdravje Juliana Assangea resno prizadeto zaradi skrajno sovražnega in izredno arbitrarnega okolja, ki mu je bil izpostavljen že vrsto let,« poudarja Melzer.

Assange - poziv
Tudi v Sloveniji so bili že novembra lani protesti zoper izročitev Assangea.

»Poleg fizičnih bolezni kaže vse simptome, značilne za dolgoročno izpostavljenost psihičnemu mučenju, vključno s ekstremnim stresom, kronično tesnobo in intenzivno psihološko travmo,« je dodal švicarski profesor prava.

Tudi v Sloveniji so bili že novembra lani protesti proti izročitvi Assangea, zdaj pa so se uporabniki socialnih omrežij obrnili tudi na vlado Marjana Šarca, med ostalim, z naslednjim vprašanjem: »Če Velika Britanija ubije Assangea, ker očitno ga bodo mučili do smrti, a bo Republika Slovenija uvedla sankcije zoper VB

Spomnimo, ZDA so zaprosile Veliko Britanijo za Assangeovo izročitev, potem ko je bil 11. aprila letos aretiran v veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu, kjer je prebil sedem let kot politični azilant v upanju, da se bo izognil izročitvi Švedski, ki naj bi ga izročila ZDA, kjer so zoper Assangea v zadnjih tednih vložili več obtožnic.

Združene države obtožujejo Assangea po 18 točkah obtožnice v skladu z Zakonom o vohunjenju.

V primeru obsodbe, bi Assangea v ZDA lahko obsodili celo na 175 let zapora, torej do smrti …

»Julianov primer je velikega zgodovinskega pomena. To si bomo zapomnili kot najhujši napad na svobodo tiska v našem času«, je jasen urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson, ki je zgrožen nad dejstvom, da je britanski državni sekretar za zunanje zadeve Jeremy Hunt zavrnil ugotovitve spoštovanega uradnika OZN Melzerja in se nanj spravil s skrajno neprimernim napadom.

'Asange je bil tako svoboden, da odide (z ekvadorskega veleposlaništva) kot nekdo, ki sedi v gumijastem čolnu sredi bazena z morskeimi psi', je zabrusil strokovnjak OZN britanskemu državnemu sekretarju za zunanje zadeve..

Hunt je namreč dejal, da sam ne bo nasprotoval Assangeovi izročitvi, ker naj bi bil med drugim Assange odgovoren za smrti ljudi - vendar pa že pri obsojeni Chelsei Manning ameriška sodišča niso ugotovila nikakršnih povezav njenih dejanj s smrtnimi žrtvami, torej za kaj takšnega ne bi mogel biti obtožen niti Assange, ki je od Manningove pridobljene dokumente le objavil.

Nils Melzer je ostro nasprotoval tudi tvitu Hunta, češ da je bil Assange že doslej »svoboden«, da odide z ekvadorskega veleposlaništva in se sooči z pravico.

Melzer je Huntu hudomušno odgovoril: »Z vsem dolžnim spoštovanjem, toda gospod Assange je bil tako svoboden, da odide kot nekdo, ki sedi v gumijastem čolnu sredi bazena z morskeimi psi. In kot sem napisal tudi v formalnem pismu, nam britanska sodišča niso pokazala nepristranskosti in objektivnosti, ki jo zahteva vladavina prava

»Kako nizko se je vlada Združenega kraljestva pripravljena spustiti, da bi opravila preganjanje Assangea v imenu Trumpove administracije?« se je nato vprašal Hrafnsson, islandski raziskovalni novinar, ki je nasledil ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea na mestu odgovornega urednika spletne strani, ki objavlja tajne dokumente, ki razkrivajo številne mračne skrivnosti številnih držav, predvsem pa ZDA.

Hrafnsson je nedavno objavil tudi dokumente britanskih sodišč iz katerih izhaja, da so »prepoznali« Juliana Assangea kot novinarja.

To je bil piker odgovor vsem, ki so zaničujoče komentirali Assangeovo početje, češ da on ni niti »n« od novinarja, kot se je v Sloveniji pred kratkim izjavila tudi Nataša Briški.

Odvetnica Jen Robinson pa je že takoj po dramatični aretaciji Juliana Assangea opozorila, da se »avstralski državljan (Julian Assange) sooča z izročitvijo v ZDA zaradi svojega založniškega dela v WikiLeaksu, za katerega je prejel nagradi @SydPeaceFound in @walkleys«, ter pozvala tudi vlado premierke Therese May k ukrepanju v smeri zaščite Juliana Assangea.

Številni ugledni novinarji in znane javne osebnosti iz celega sveta pozivajo vlado Velike Britanije in vlado Avstralije k zaščiti človekovih pravic Juliana Assangea, ki so eklatantno kršene.

Nils Melzer je iz sedeža OZN v Ženevi v petek sporočil, da se »kolektivno preganjanje Juliana Assangea mora končati - zdaj

Nils Melzer je iz sedeža OZN v Ženevi v petek sporočil, da se »kolektivno preganjanje Juliana Assangea mora končati - zdaj

»Moja najnujnejša skrb je, da bi bil gospod Assange v Združenih državah dejansko izpostavljen resni nevarnosti nadaljnjih hudih kršitev njegovih človekovih pravic,« je sklenil Melzer, posebni poročevalec OZN za primere mučenja.

Melzer je tudi v intervjuju za ameriško neodvisno medijsko organizacijo Democracy Now (Demokracija zdaj) ponovil poziv, naj se Juliana Assangea - izpusti na prostost.

Televizijski kanal Democracy Now povzema tudi ključen sklep iz Melzerjevega poročila organom OZN: »V 20 letih svojega dela z žrtvami vojne, nasilja in političnega preganjanja, še nikoli nisem videl skupine demokratičnih držav združenih zato, da bi namerno osamile, demonizirale in zlorabile enega samega posameznika za tako dolgo časa.«

Melzerjeva izjava o torturi, ki ji je bil izpostavljen Assange. Vir: Twitter

V zadnjih dneh se vrstijo vse glasnejši pozivi za izpustitev Assangea, ob ocenah, da je pri njegovi aretaciji šlo za ugrabitev s strani britanske policije, ob tem pa se vrstijo tudi opozorila, da je ravnanje britanskega pravosodja vpeto le v zatiranje svobode mišljenja in govora.

Švedska je sicer v začetku maja ponovno odprla preiskavo o obtožbah o domnevnem posilstvu iz leta 2010, v ZDA pa se nizajo nove obtožbe zaradi zarote in vohunjenja.

Toda iz uredništva WikiLeaksa opozarjajo, da je Assangeovo zdravje zelo šibko.

»V sedmih tednih v Belmarshu se je njegovo zdravje še naprej slabšalo in dramatično izgublja na teži,« je objavil WikiLeaks.

»Odločitev vodilnih zapora, da Juliana naposled premestijo v bolnišnični oddelek govori sama zase,« so pristavili iz WikiLeaksa in poudarili, da je razlog Assangeovega pregona dejstvo, da je (med ostalim) objavil zaupne dokumente tudi o krvavi vojni v Jemnu, ki jo diktira zaveznica ZDA Savdska Arabija, ter da je bilo v tej vojni do sedaj ubitih več kot 70.000 ljudi.

Oglasil se je tudi Edward Snowden in svet znova opomnil na nevarnost, ker se »naravna človeška želja, da bi komunicirali z drugimi, zdaj izkorišča v izjemno velikem obsegu.«

Snowden opozarja na operacijo, v katero so domnevno upete velike zahodne korporacije kot so Google, Facebook in Twitter, ki naj bi socialna omrežja polagoma spremenile v »orožje« za nadzor nad posamezniki, kar je bila tema tudi na sestanku skrivnostne organizacije Bildeberg, ki pod svojo streho zbira vplivne svetovne voditelje.

Torej gre za snovanje celovitega nadzora v smeri zatiranja ne le svobodnega novinarstva, ampak tudi svobode misli in govora posameznika.

Ne nazadnje, o tem nam zgovorno priča ne le primer Juliana Assangea, ampak tudi samega posebnega preiskovalca OZN Nilsa Melzerja, ki je razkril, da je o torturi nad Assangeom spregovoril za številne vodilne britanske in ameriške medije, nato pa ugotovil, da intervjuji z njim bodisi sploh niso bili predvajani, bodisi so bili predvajani le v živo, ne pa tudi dostopni širši publiki, na svetovnem spletu ...

Ali, kot se glasi znan rek Edwarda Snowdena: »Ko se izpostavljanje zločina obravnava kot zločin, vam vladajo kriminalci.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek