REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Assange aretiran, velika zmaga za nasprotnike svobode govora

Assange aretiran, velika zmaga za nasprotnike svobode govoraJulian Assange | vir: WikiLeaks

Britanska policija je sporočila, da so danes po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu aretirali ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea.

Pred tem je ekvadorska vlada 47-letnemu Assangeu odvzela mednarodno zaščito.

Uradno zato, ker naj bi kršil pogoje azila, dejansko pa zato ker novi desničarski predsednik Ekvadorja ne mara Assanga in je naklonjen ZDA, ob tem pa je WikiLeaks, na katerega sicer Assange ni imel več neposrednega vpliva, nedavno javno razkril korupcijo oziroma nezakonitosti v delovanju - brata ekvadorskega predsednika.

Da bi lahko Assangea kmalu izgnali z ekvadorskega veleposlaništva, je WikiLeaks sporočil že pred tednom dni. Ob tem je navedel, da bi lahko Ekvador kot izgovor za izgon Assangea uporabil škandal okoli dokumentov INA, v katero je vpletena tudi družina sedanjega ekvadorskega predsednika, glede aretacije pa naj bi bil Ekvador že dogovorjen z Veliko Britanijo.

Dokumenti INA razkrivajo pranje denarja in primere korupcije, povezane z investicijskim podjetjem INA v davčni oazi, ki ga je ustanovil brat ekvadorskega predsednika Morena.

Dokumenti INA, ki jih je prejel ekvadorski poslanec in so bili objavljeni februarja, razkrivajo pranje denarja in primere korupcije, povezane z investicijskim podjetjem INA v davčni oazi, ki ga je ustanovil brat ekvadorskega predsednika Lenina Morena.

Pri WikiLeaksu so se takoj odzvali na dogajanje in poudarili, da je ekvadorsko veleposlaništvo povabilo britansko policijo v svoje prostore ter da je bil odvzem azila Assangeu nezakonit in v nasprotju z mednarodnim pravom.

Agencija Ruptly je objavila posnetke aretacije, na katerih je videti razburjenega Assangea, ki ga več moških s stopnišča v poslopje veleposlaništva dobesedno odnese v policijsko vozilo.

Britanski notranji minister Sajid Javid je ob potrditvi aretacije poudaril, da ni nihče nad zakonom. Ekvadorju se je zahvalil za sodelovanje.

Assange - policija pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu

Julian Assange je na ekvadorskem veleposlaništvu bival od leta 2012 in se s tem predvsem v strahu pred izročitvijo ZDA izogibal aretaciji.

Kot je pojasnil ekvadorski predsednik Lenin Moreno, so Assangeu azil odvzeli, ker je večkrat kršil mednarodne konvencije.

Po poročanju ruskih medijev naj bi Ekvador od Velike Britanije dobil zagotovila, da Assangea ne bodo izročili državi, kjer bi ga lahko doletela smrtna kazen – to pa bi lahko bile ZDA.

WikiLeaks je namreč z objavo številnih tajnih dokumentov razkril pravo ozadje delovanja številnih držav in njihovih tajnih služb - predvsem pa ZDA in Velike Britanije.

Veliko vprašanje pa je, ali so ta zagotovila tudi resnična, še posebej zaradi tajne obtožnice, ki jo imajo v ZDA že spisano zoper Assanga. Zato je aretacija Assanga velik udarec za svobodo govora.

WikiLeaks je namreč z objavo številnih tajnih dokumentov razkril pravo ozadje in nečednosti delovanja številnih držav in njihovih tajnih služb - predvsem pa ZDA in Velike Britanije.

Na Scotland Yardu so pojasnili, da so Assangea aretirali na podlagi naloga iz junija 2012, ki ga je izdalo londonsko sodišče, ker se tedaj ni udeležil tam predvidenega zaslišanja, s čimer je kršil določila pogojnega izpusta. Vse skupaj pa se je začelo zaradi povsem neutemeljenih obtožb o posilstvu, ki jih je Švedska medtem že zavrnila.

Assange je sedaj v policijskem pridržanju na eni izmed londonskih policijskih postaj, takoj ko bo mogoče, pa ga bodo privedli pred pristojno westminstrsko sodišče. To naj bi se zgodilo že danes. Grozi mu kazenski pregon zaradi kršitve pogojnega izpusta.

Odgovorna urednica Wikileaksa Kristinn Hrafnsson pa je v sredo sporočila tudi, da je Assange, vse odkar je v Ekvadorju predsedniški položaj leta 2017 prevzel Moreno, živel kot v Trumanovem šovu, saj da so ga stalno nadzirali. Prav tako naj bi osebje veleposlaništva fotokopiralo pravne dokumente Assangeovega odvetnika Aitorja Martineza.

Julian Assange

Po prepričanju WikiLeaksa so ZDA sodelovale z Ekvadorjem, dokumente, pridobljene na veleposlaništvu pa da so zelo verjetno delili z administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Pri WikiLeaksu so ob tem še zatrdili, da se jih je izsiljevalo s posnetki Assangea, ki da naj bi pristali v rokah neke skupine v Španiji, ta pa naj bi zahtevala tri milijone dolarjev, da se jih ne objavi.

Asaangeu, ki je objavil veliko zaupnih dokumentov ZDA, tudi o grozodejstvih ameriških vojakov in njihovih zločinih v Iraku in drugje po svetu, grozi izročitev ZDA. 

Assangeu, ki je odgovoren za objavo zaupnih depeš ameriških diplomatov in State Departmenta ter Pentagona, tudi o grozodejstvih ameriških vojakov in njihovih zločinih v Iraku ter drugje po svetu grozi predaja ZDA, kjer bi se moral soočiti z več obtožbami.

Pred sedmimi leti se je na ekvadorsko veleposlaništvo sicer zatekel v izogib izročitvi na Švedsko, kjer so ga obtožili posilstva, vendar so obtožbe o posilstvu na Švedskem medtem že umaknil.

Odvetnica Švedinje, ki je Assangea leta 2010 obtožila posilstva, je danes sporočila, da bo v imenu svoje klientke švedsko tožilstvo zaprosila, da vnovič odpre primer. »Storili bomo vse, kar je v naši moči, da vnovič odpremo švedsko preiskavo, da bi tako lahko Assangea izročili Švedski in mu tu sodili za posilstvo. Moja klientka ima upanje, vse dokler primer ne bo zastaral,« je dejala odvetnica Elisabeth Massi.

Vendar veliko indicev kaže, da je tudi ta primer »posilstva« povsem izmišljen in da gre verjetno za povsem klasično metodo tajnih služb, ki ob lovu na pomembne tarče uporabljajo tudi dekleta, ki svoje žrtve zvabijo v past.

 

Komentarji