REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Presenečenje? Ekvador kršil zakonodajo, Assange žrtev »umora osebnosti«

Presenečenje? Ekvador kršil zakonodajo, Assange žrtev »umora osebnosti«

Ekvadorska komisija za človekove pravice (Human Rights Commission) je naznanila, da je bil odvzem azila uredniku in ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu nezakonit in da predstavlja kršitev členov 6, 41, 66.14 in 77 ustave Ekvadorja ter mednarodnih pogodb, ki obravnavajo vprašanja državljanstva, azila in poštenosti sojenja, zato komisija ocenjuje, da bo Ekvador kriv tudi kršitve mednarodnih konvencij.

Organizacija Free Press, ki se zavzema za osvoboditev Juliana Assangea, je pozdravila to novico in zahtevala, da se obravnava tudi tortura, ki ji je bil izpostavljen ustanovitelj WikiLeaksa, še posebej zadnje leto, ki so jo opredilili kot psihični teror.

Smatrajo, da mu ni mesto v zaporu, med tatovi, morilci in drugimi zločinci, ampak v bolnišnici ...

True Truth (prava resnica) pa je preko Twitterja objavila neke vrsto tiralico zoper ekvadorskega predsednika Lenina Morena, in ga obtožila, da je »izdajalec velike domovine, ter da je Juliana Assangea prodal za posojilo IMF v višini 4.200 milijonov dolarjev«.

Odzivov je še več.

Oglasil se je tudi Kim Dotcom, avtor projekta MEGA, ki živi na Novi Zelandiji in je eden od bolj znanih tehnoloških inovatorjev. Zaradi tega se je tudi sam že znašel pod lupo ameriških preiskovalcev.

Kim Dotcom: Spolni primer zoper Assanga je bila akcija CIE s katero so želeli dehumanizirati Juliana.

Glede poskusa obnovitve »švedskega primera« in obtožb o »posilstvu«, ki naj bi ga zagrešil Assange, je Dotcom zapisal: »Spolni primer zoper Assanga je bila akcija Cie, s katero so želeli dehumanizirati Juliana, da bi onemogočili podporo javnosti in ga izročili v ZDA preko Švedske. Prebral sem vse v zvezi s švedskim primerom. To so lažne obtožbe. Ni bilo nobenega nedogovorjenega seksa ali nasilnega ravnanja. Gre za vohunsko operacijo in nič drugega.«

Tudi Assange sam je trdil, da je šlo za »medeno past«, kot to v svojem žargonu označujejo pripadniki tajnih služb.

Jennifer Robinson, odvetnica Juliana Assanga je ob tem dejala, da so obtožbe ekvadorskih oblasti na račun Assangea, na primer o njegovih iztrebkih na zidovih »popolne laži« in da gre za izmišljene trditve, uporabljene kot povod za njegovo izročitev oblastem Velike Britanije.

Oglasil se je tudi slovenski filozof Slavoj Žižek.

Žižek in Assange Vir: RT

»Nisem bil presenečen. Zame je problem v tem, kako bodo ljudje preprosto sprejeli to kot rezultat dolge, sistematične kampanje umora osebnosti,« opozarja Žižek.

Govorice proti Assangeu so se spustile na neverjetno umazano osebno raven.

Po njegovi oceni je bl prvi korak v povezavi WikiLeaksa - neodvisnega novinarskega portala, znanega po objavah zaupnih dokumentov, ki nikoli ni objavil neresnične informacije - z Rusijo in Vladimirjem Putinom.

Naslednji korak je bil »umor osebnosti«.

Assange je bil po Žižkovi oceni naslikan kot aroganten, paranoiden in celo kot posiljevalec, kljub temu, da so švedske oblasti obtožbe zoper njega zavrgle leta 2017

»Govorice proti Assangeu so se spustile na neverjetno umazano osebno raven, češ da ne čisti lastnega stranišča, da smrdi in tako naprej. Si lahko zamislimo še karkoli bolj pritlehnega?« se sprašuje Žižek in istočasno označuje Juliana Assangea kot »žrtev poskusov, da ga dehumanizirajo, delegitimizirajo in ga zaprejo.«

 

Delite članek