REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Do 170 let zapora za Juliana Assangea: ZDA ga obtožujejo kršenja Zakona o vohunstvu

Do 170 let zapora za Juliana Assangea: ZDA ga obtožujejo kršenja Zakona o vohunstvuJulian Assange

Zgodilo se je točno to, česar s(m)o se mnogi bali že od začetka pregona Juliana Assanga – ameriško ministrstvo za pravosodje je vendarle razkrilo svoje dolgo skrivane karte in poleg obtožbe o kršitvi zakona o dostopu do računalniških podatkov sedaj Assangea obtožilo še za sedemnajst drugih kaznivih dejanj, med katerimi izstopajo zlasti obtožbe zaradi kršitve prastarega ameriškega Zakona o vohunstvu.

WikiLeaks: 'To je norost. To je konec novinarstva o nacionalni varnosti in prvega amandmaja.'

Omenjeni zakon je bil sicer sprejet v vojnih časih prejšnjega stoletja in je v primeru novinarjev praktično neuporaben, ker novinarje v ZDA  ščiti prvi amandma ameriške ustave.

Obenem novinarji svoja odkritzja sporočajo javnosti in ne »vohunijo«, zato tudi v ZDA takšne obtožbe niso bile zuspešne. Toda v primeru Assangea so že velikokrat prekršili pravila.

Sedaj ameriški tožniki Assangeu odrekajo – podobno kot tudi nekateri drugi, vključno z, presenetljivo, Društvom novinarjev Slovenije – vlogo novinarja.

Julian Assange in Wikileaks

Tako lahko po eni strani novinar postane praktično kdorkoli, ki objavlja v medijih, ne glede na izobrazbo in brez potrebe, da je član kakšnega združenja, hkrati pa tistemu, ki je objavil nekatera najpomembnejša novinarska razkritja v tem stoletju ameriško pravosodje (ob asistenci dela medijev) posebne pravice, ki mu pripadajo kot novinarju – vnaprej odreka.

Za vsako točko obtožnice sicer Assangea v ZDA lahko v primeru obsodbe čaka po 10 let zapora – skupaj torej 170 let.

Obtožnico je napovedala ameriška zvezna velika porota, obtožbe pa se nanašajo večinoma na dokumente, objavljene leta 2010, predvsem o vojnah v Afganistanu in Iraku. V obtožnici se trdi, da je Assange odkril nekatera imena vpletenih in jim tako ogrozil življenja.

Mnogi v ZDA ocenjujejo, da bi bila obsodba Juliana Assanga »smrtni udarec za prvi amandma.«

Julian Assange v veleposlaništvu Ekvadorja Vir: Pixsell

Assangea ob tem obtožujejo, da je »nezakonito pridobil in objavil informacije, ki se nanašajo na nacionalno varnost.«

»Pravosodno ministrstvo jemlje resno vlogo novinarjev  v demokraciji in se zanjo zahvaljujemo. Politika ministrstva nikoli in nikjer ni bila, da bi bili naše tarče zaradi poročanja. Toda Julian Assange ni novinar,« je dejal John Demers, vodja oddelka nacionalne varnosti v pravosodnem ministrstvu.

Skupaj z obnovitvijo najverjetneje »montiranih« obtožb za posilstvo na Švedskem tako Assangea po sedmih letih izogibanja pregonu v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu čakajo še zelo hude preizkušnje, ne samo v Londonu, pač morda celo na Švedskem in v ZDA.

»To je norost. To je konec novinarstva o nacionalni varnosti in prvega amandmaja,« so zapisali v Assangeovi organizaciji WikiLeaks.

Delite članek