REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pirati iz ZDA: ukraden iranski bencin prečrpali v New Yorku!

Pirati iz ZDA: ukraden iranski bencin prečrpali v New Yorku!Zaseženi tanker z iranskim bencinom. Vir: Twitter

Manj kot mesec dni do predsedniških volitev v ZDA se ameriške pomorske sile resno trudijo s svojimi dejavnostmi doseči kakšen agresiven odziv držav, ki jih Združene države Amerike smatrajo za »odpadniške«, kar bi ZDA nato omogočilo »povračilno akcijo«, s katero bi bil bolehni in s Covidom-19 okuženi ameriški predsednik Donald Trump v javnosti videti kot odločen in velik državnik.

Ob tem, da je ameriška peta flota zaplula v Hormuško ožino blizu obal Irana, kjer poskuša izvajati nezakonite »sankcije proti Iranu«, tudi druge ameriške vojaške ladje na svetovnih morjih mrzlično prestrezajo tankerje, ki prevažajo iransko nafto in naftne derivate.

Ameriški rušilec Kidd s piratsko zastavo Vir:The Drive, Twitter
Ameriški rušilec Kidd iz zgodovinskih razlogov - v čast in zaradi nekdanjega poveljnika bojne ladje Arizona Issaca Kidda, ki je umrl med napadom na Perl Harbour - včasih razvije piratsko zastavo. Mornarji piratske zastave razvijajo tudi ob koncu uspešnih nalog in tej zastavi dodajajo še nekatere, s katerimi kažejo, kakšne naloge so posadke opravile. V zadnjem času pa ameriške vojaške ladje tudi dejansko počnejo to, kar so počeli mornarji, ki so pred stoletji pluli pod isto črno zastavo z lobanjo in prekrižanimi kostmi, znano tudi pod imenom Jolly Roger ... Vir: Twitter

Na ta način so prestregli tudi  dva tankerja podjetja Refinitiv in enega od njih poslali v New York, da bi iz njega prečrpali bencin.

S tem se bo za ta tanker končalo njegovo trimesečno potovanje.

ZDA so sicer uvedle s strani OZN neveljavne »sankcije« tako proti Venezueli kot proti Iranu in trdijo, da je bila iranska pošiljka namenjena prav Venezueli.

ZDA so sicer uvedle s strani OZN neveljavne »sankcije« tako proti Venezueli kot proti Iranu in trdijo, da je bila iranska pošiljka namenjena Venezueli.

Julija je namreč ameriško ministrstvo za pravosodje konfisciralo 1,1 milijon sodčkov goriva, v naporu, da bi prekinili trgovanje med obema državama, ki se nahajata pod ameriškimi sankcijami.

Podatki o gibanju ladij tudi kažejo, da so v New Yorku prečrpali 557.000 sodčkov bencina iz tankerja Maersk Progress, ki je sicer plul pod zastavo Singapurja.

Tanker je nafto natovoril v Sri Lanki 4. julija.

Poškodovani savdski tanker in ameriški patrioti v Bahrainu
Tudi tankerji, ki prevažajo savdsko nafto, so pred letom dni doživeli nenavadne eksplozije. Teheran je vpletenost v diverzije zanikal. Vir: Twitter

Drugi tanker z imenom Euroforce, ki prav tako prevaža s strani ZDA konfiscirano gorivo je medtem že od 9. septembra zasidran pred obalo Texasa.

Lastniki štirih pošiljk iranskega goriva na ameriških sodiščih izpodbijajo konfiskacijo in trdijo, da imajo pravico do nadzora nad gorivom, ki da je namenjeno končnim kupcem v Peru in Kolumbijo.

V Teheranu pa opozarjajo, da gre za navadno »piratstvo«, ki ga v modernih časih izvajajo kar - pomorske sile ZDA.

Američani se bodo tako v prihodnih dnevih vozili z iransko-venezuelskim bencinom, dobiček pa bo šel v blagajno ZDA.

V Iranu opozarjajo, da gre za navadno 'piratstvo', ki ga v modernih časih izvajajo kar - pomorske sile ZDA.

Vojska ZDA tudi s tem dokazuje, da se vlaganje v vojaško tehniko - splača.

Težava je, da ZDA niso več edine, ki na ta način izpopolnjujejo in uporabljajo svoj vojaški stroj.

Nekoliko težje problem za ZDA bi lahko nastopil tedaj, ko bo Iran, ob začetku veljavnosti velikega gospodarskega sporazuma s Kitajsko, pričel pošiljati svojo nafto in gorivo Kitajski, ki bi te tankerje lahko zaščitila - s svojim vojaškim spremstvom.

Delite članek