REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iranski tanker izplul iz Gibraltarja, Teheran opozarja ZDA. Ali si Iran res želi vojne?

Iranski tanker izplul iz Gibraltarja, Teheran opozarja ZDA. Ali si Iran res želi vojne?Ameriška vojaška oporišča so vsepovsod. Vir: Twitter

Iranski tanker, ki so ga v začetku julija zasegle gibraltarske oblasti, je v nedeljo pozno zvečer izplul iz Gibraltarja.

Oblasti tega britanskega prekomorskega ozemlja so v nedeljo zavrnile zahtevo ZDA, naj pridržijo iranski tanker Grace 1, ker da krši ameriške sankcije proti Iranu.

Izplutje tankerja, ki se je med pridržanjem preimenoval iz Grace 1 v Adrian Darya 1, je potrdil iranski veleposlanik v Londonu Hamid Baeidinedžad, gibraltarska televizija pa je objavila posnetek, na katerem je videti, kako je ladja izplula.

S spletne strani za spremljanje pomorskega prometa marinetraffic.com je razbrati, da tanker pluje proti vzhodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gibraltarske oblasti so tanker zasegle 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije EU.

Gibraltarsko vrhovno sodišče je v četrtek odredilo izpustitev tankerja, ker so gibraltarske oblasti od Teherana dobile zagotovila, da tanker tovora ne bo izkrcal v Siriji.

Ameriško pravosodno ministrstvo je nato v petek zahtevalo zaseg iranskega naftnega supertankerja, ker da krši ameriške sankcije, ko tovori nafto za iransko revolucionarno gardo.

V ZDA so pred časom iransko gardo razglasili za teroristično organizacijo. A v Gibraltarju so to v nedeljo zavrnili.

Tamkajšnja vlada je naposled sporočila, da ne morejo zahtevati tovrstne sodne odredbe, ker ameriške sankcije proti Iranu - v EU ne veljajo.

Iran / ZDA

Iranske oblasti so danes Američane opozorile, naj ne poskušajo znova zaseči iranskega tankerja.

»Iran je poslal potrebna opozorila ameriškim predstavnikom po uradnih kanalih (...), naj ne naredijo takšne napake, saj bi imela hude posledice,« je na novinarski konferenci izjavil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi.

Odločitev gibraltarskega sodišča o izpustitvi tankerja je označil za udarec ameriškemu »unilateralizmu«.

»Američani niso prav uspešni s svojimi enostranskimi sankcijami, ki nimajo pravne podlage. Morali bi dojeti, da ustrahovanje in unilateralizem danes v svetu ne vodita nikamor,« je dodal Musavi.

Tanker je sicer pred pridržanjem v Gibraltarju plul pod zastavo Paname, a mu je ta nato odrekla pravico do plovbe pod to zastavo, ker naj bi ladja sodelovala ali bila povezana s financiranjem terorizma.

Zdaj pluje pod iransko zastavo.

Ladjo so tudi preimenovali iz Grace 1 v Adrian Darya 1.

Medtem je glede zaostritve odnosov med Washingtonom in Teheranom, ameriški portal CNM News objavil najnovejšo novico: »Iran se je premaknil nevarno blizu ameriških vojaških oporišč. Pridružite se gledanju naše strokovne okrogle mize, ki vam bo razkrila, zakaj je vojna z Iranom dobra ideja

Ob tem so objavili tudi tvit - zemljevid s številnimi ameriškimi vojaškimi bazami, ki obkrožajo ozemlje Irana.

K tvitu sodi tudi hudomušno besedilo: »Iran si želi vojno. Poglejte, kako blizu so namestili svojo deželo k našim vojaškim bazam.«

Delite članek