REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaupna depeša: Trump je odstopil od jedrskega sporazuma z Iranom zato, da bi lahko »pljunil na Obamo«

Zaupna depeša: Trump je odstopil od jedrskega sporazuma z Iranom zato, da bi lahko »pljunil na Obamo«Donald Trump in Barack Obama

Donald Trump je odstopil od jedrskega sporazuma z Iranom zato, da bi lahko »pljunil na Obamo«. Tako je nekdanji, sedaj že bivši veleposlanik Velike Britanije v ZDA zapisal v svojem tajni depeši, ki je pricurljala v medije, poroča Independent.

Veleposlanik Velike Britanije Kim Darroch je zapisal, da je poteza ameriškega predsednika enaka »diplomatskemu vandalizmu« in da je bila sprožena na podlagi »osebnih razlogov.«

Te besede je veleposlanik zapisal maja leta 2018, ob neuspešnem obisku takratnega zunanjega ministra Velike Britanije Borisa Johnsona, ki je poskušal prepričati Donalda Trumpa, da naj ZDA ostanejo udeležene v sporazumu JCPOA, na podlagi katerega je mednarodna skupnost izvajala nadzor nad jedrskim programom Irana.

Obama in Trump

Policija naj bi medtem odkrila tudi tistega, ki je sporne dokumente izročil novinarjem. Zunanji minister Jeremy Hunt je medtem tudi že kritiziral pomočnika policije Neila Basuja, ki je novinarje posvaril, da bi lahko bili obsojeni zaradi tiskanja depeš.

Trump je z odstopom od JCPOA naredil 'dejanje diplomatskega vandalizma, najverjetneje zaradi ideoloških in osebnih razlogov – ker je bil to sporazum Obame.'

V depeši z dne 8. maja je zapisano, da je Donald Trump z odstopom od sporazuma z Iranom naredil »dejanje diplomatskega vandalizma, najverjetneje zaradi ideoloških in osebnih razlogov – ker je bil to sporazum Obame.«

Pri tem naj bi bile med osebjem Bele hiše resne delitve in različna mnenja o tem, kaj narediti zatem, ko bodo ZDA odstopile od dogovora. Pri tem niti Pompeo niti Pence nista uspela pojasniti, zakaj naj bi Trump odstopil od sporazuma, razen da je šlo za Trumpovo predvolilno obljubo.

Zaradi objave zaupnih depeš o delu ameriškega predsednika Donalda Trumpa je sicer britanski veleposlanik v ZDA Kim Darroch medtem že odstopil, saj, kot je dejal, od izbruha škandala ne more več predstavljati britanskih interesov v ZDA.

Države, sankcije Iran

V eni od depeš iz leta 2017 je Darroch ocenil, da ne verjame, da bo Trumpova administracija »postala bistveno bolj normalna; manj disfunkcionalna, manj nepredvidljiva, manj razdeljena, manj diplomatsko okorna in nesposobna«.

Trump je nato britanskega veleposlanika na doslej še nikoli viden način napadel na Twitterju, kjer je med drugim zapisal, da o njem "nima dobrega mnenja", da je »neumen človek« in da se z njim ne bo več ukvarjal. Ob tem tudi najverjetnejši prihodnji predsednik britanske vlade – Boris Johnson – veleposlanika ni želel zaščititi, pač pa ga je raje z dvoumnimi odgovori o tem, ali ga bo zaščitil ali ne raje»vrgel pod avtobus«, kot so ocenili v Veliki Britaniji.

Darroch je zapisal, da ne verjame, da bo Trumpova administracija 'postala bistveno bolj normalna; manj disfunkcionalna, manj nepredvidljiva, manj razdeljena, manj diplomatsko okorna in nesposobna'.

Prav po mlačnem odzivu Johnsona, trumpovega "prijatelja" je Darroch dokončno sprejel odločitev, da odstopi.

So pa se medtem oglasili nemški, francoski in drugi diplomati in izrazili solidarnost z odstopljenim veleposlanikom. Diplomati teh držav pa so v medijih zapisali, da so tudi v njihovih depešah o Trumpu zelo podobne oznake.