REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sporočilo ZDA Iranu: reši vas lahko samo jedrsko orožje

Sporočilo ZDA Iranu: reši vas lahko samo jedrsko orožjeAli Hamnej in indijska "jedrska" raketa Agni

Odločitev ZDA o odstopu od veljavnega jedrskega sporazuma z Iranom je ponovno opozorila na izkušnje drugih jedrskih držav o tem, da so pogajanja z ZDA lahko uspešna le – če že imate jedrsko orožje.

V analizi instituta Baker, ki jo objavlja Forbes je sporočilo ZDA, ki so ga s svojim nezakonitim dejanjem (poleg tega da so enostransko odstopile od veljavne mednarodne pogodbe, so ZDA prekršile tudi veljavno resolucijo VS OZN, ki so jo leta 2015 same podprle) poslale Iranu, predstavljeno na zelo jasen način.

 »Doseganje spoštovanja zahteva bolečino. Iranski jastrebi sedaj trdijo, daje bomba edina 'racionalna možnost.' To pomeni daje potrebno ponovno začeti z jedrskim oboroževalnim programom, tokrat skritim globoko pod zemljo, da bi bil zaščiten pred protibunkerskimi bombami in celo jedrskimi izstrelki. Iz iranske perspektive je jedrsko orožje pravkar postalo nujnost.

Umirjeni iranski predsednik, ki je s svojo politično dediščino stavil na dogovor z ZDA, je bil razkrit kot tepec in impotentnež, ki je ostal brez sredstev, s katerimi bi lahko zaščitil nacionalne interese države

Islamska republika je obkrožena s sovražnimi silami, ki moledujejo ZDA, da naj jih napade. Eden od teh sosedov – ki je sam jedrska država – je dokazal, da takšno orožje s seboj prinaša zaščito pred kaznovanjem tudi s tem, da je bombardiral iranske baze in pri tem ubil na desetine Irancev. Umirjeni iranski predsednik, ki je s svojo politično dediščino stavil na dogovor z ZDA, je bil razkrit kot tepec in impotentnež, ki je ostal brez sredstev, s katerimi bi lahko zaščitil nacionalne interese države, pospešil njeno gospodarstvo ali dosegel vsaj simbolično maščevanje zaradi masakriranja svojih vojakov.

Jastrebi v Iranu kot na izvor vseh teh problemov in ponižanja kažejo na jedrski sporazum, ki je sedaj porinjen na obrobje zaradi ameriške verolomnosti, ki so jo napovedovali že dolgo časa nazaj. Sedaj zahtevajo ponoven začetek. Strateška napaka Irana je bila, tako trdijo, da se je pogajal, še preden je imel jedrsko orožje. Teheran bi moral slediti uspešno strategijo Severne Koreje, ki se pogaja šele potem, ko je izpopolnila bombe in njihove transportne sisteme.

Pri tem sploh ni dvoma o tem, da se je Iran držal svojih zavez, ki jih je dal leta 2015. Svoje jedrske naprave je odprl inšpekcijam, uničil večino svojih centrifug, svoje zaloge urana je predal Rusiji in ob tem celo z betonom zalil sredico reaktorja, ki bi lahko proizvajal plutonij, potreben za izdelavo jedrskih bomb. Iranski jastrebi sedaj trdijo, da so bila vse to - dejanja bedakov.

Strateška napaka Irana je bila, tako trdijo, da se je pogajal, še preden je imel jedrsko orožje

Tri leta potem, ko je Iran uničil lastno jedrsko infrastrukturo – in uničil svoj glavni vir strateške moči – si je Amerika premislila. Iranu sedaj manjka vsaj minimalen 'vzvod pritiska', s katerim bi lahko preprečil ponoven pritisk sankcij na svoje gospodarstvo. Brez omejitev ne bo mogel prodajati niti nafte, ki je najpomembnejša gospodarska žila nacionalnega proračuna. Za Teheran je rezultat političnega kompromisa impotenca, ki ji verjetno sledita inflacija in eksodus.

Medtem pa je vodstvo ZDA začelo na vse pretege hvaliti severnokorejskega voditelja, mladega moža, ki je prevzel tveganje nase in je prva leta na svojem položaju uporabil zato, da je testiral jedrske bombe in rakete. On je sedaj postal 'časten' mož. In vse dokler Iran ne bo dosegel tega, kar je dosegla Severna Koreja, nikoli ne bo sposoben odvrniti napada na svoje enote v tujini ali v samem Iranu. Z bombo v rokah pa se bo Iran lahko pogovarjal iz pozicije moči,« piše na spletni strani časnika Forbes Jim Krane