REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kmalu vojna z Iranom? Vsi zanikajo priprave na vojno, vendar pospešeno evakuirajo svoje državljane

Kmalu vojna z Iranom? Vsi zanikajo priprave na vojno, vendar pospešeno evakuirajo svoje državljane

Ameriški predsednik in zunanji minister Irana sta vsak na svoj način zanikala, da se v Perzijskem  zalivu kuha nova vojna.

Donald Trump je dal jasno vedeti, da ga John Bolton želi zaplesti v vojno, da pa se on temu izogiba.

Bahrainski zunanji minister je v zahtevi po evakuaciji navedel 'nestabilno situacijo in nevaren razvoj dogodkov'.

Kljub temu pa vse več držav evakuira svoje državljane, pa tudi vojake iz Bližnjega vzhoda. Zadnja država je Bahrain, ki je svojim državljanom ukazal, da naj takoj zapustijo Irak in Iran in to zaradi naraščanja napetosti v regiji.

Bahrainski zunanji minister je sporočilo o tem podal preko državne agencije v soboto popoldan. Navedel je »nestabilno situacijo in nevaren razvoj dogodkov ter grožnje, ki ogrožajo varnost in stabilnost.« 

Bahrain je majhna država, ki ji vladajo suniti, čeprav je prebivalstvo večinoma šiitsko, leži pa ob obali Savdske Arabije. Njeni predstavniki redno obtožujejo Iran, da »razpihuje nemire« v tej državi.

Posnetki, objavljeni na spletu kažejo iranske izstrelke, ki bi lahko bili uporabljeni proti ameriškim ladjam. Tarče bi lahko bile tudi komercialne ladje in letala.

Iranski zunanji minister Javad Zarif sicer trdi, da Iran »ne išče vojne«.

Nameščanje bomb Vir:AP

»Vrhovni voditelj je dejansko dejal, da vojne ne bo, zato ker ne iščemo vojne in ker nihče v regiji ne boleha za halucinacijami o tem da bi se bili sposobni zoperstaviti Iranu,« je opozoril Zarif.

Tudi ZDA so evakuirale vse nediplomatsko osebje iz Iraka.

Obenem pa je dejal, da kljub temu, da si Donald Trump ne želi vojne, »nekateri, ki sedijo okoli njega« to želijo.

Medtem iz Iraka prihajajo informacije iz naftnega sektorja, kjer trdijo, da je tudi Exxon Mobil začel z evakuacijo naftnih polj v bližini Basre. Evakuirali naj bi predvsem tuje državljane.

Tudi ZDA so evakuirale vse nediplomatsko osebje iz Iraka.

Stratfor objavlja tudi zemljevid, iz katerega je razvidno, kje operirajo droni oziroma brezpilotna letala upornikov iz Jemna, ki napadajo savdske naftovode in bi lahko ogrozili tudi ameriško vojsko.

Ameriški Stratfor ocenjuje, da bi bila v primeru vojne ogrožena četrtina svetovne dnevno potrebne nafte.

Ameriški Stratfor ocenjuje, da bi bila v primeru vojne ogrožena četrtina svetovne dnevno potrebne nafte. 

Obenem so ameriške oblasti opozorile komercialne letalske družbe, da bi njihova letala lahko bila napačno označena kot sovražna, pri preletih čez Perzijski zaliv.

Pred 30 leti so ZDA res iransko letalo imele za sovražno ob zadnji pomorski bitki s Teheranom in ob tem ubile 290 ljudi.

ZDA so v regijo poslale tudi letalonosilko Abraham Lincoln, pa tudi več strateških bombnikov B-52.

Ob tem pa sta tudi Nemčija in Nizozemska ustavili trening iraških vojakov v Iraku in napovedali, da bosta deloma evakuirali veleposlaništva v Bagdadu.

Tudi Slovenija, zanimivo, pripravlja evakuacijo slovenskih vojakov iz Libanona. ZDA ocenjujejo, da namerava Iranska revolucionarna garda vzpostaviti tudi stalno vojaško prisotnost v Libanonu.

Omenjene evakuacije so zagotovo znak, da se bliža nekaj nevarnega in da ZDA pričakujejo neke vrste destabilizacijo v regiji.

Do vseh teh napetosti prihaja po skrivnostnih napadih na savdske tankerje v Perzijskem zalivu. Zahodni mediji že obtožujejo Iran, češ da stoji za napadi, Iran pa to zanika.

So pa omenjene evakuacije zagotovo znak, da se bliža nekaj nevarnega in da ZDA pričakujejo neke vrste destabilizacijo v regiji, opozarja Ted Say, nekdanji ameriški diplomat in svetovalec Britansko-ameriškega varnostnega sveta.

»Edini primeri, ko ameriška vlada evakuira veleposlaništva se dogajajo takrat, ko pričakujejo nestabilnost, nasilje ali vojno«, poudarja Say in dodaja, da ZDA tega ne ukažejo, razen v primerih »zelo resne situacije.« 

Zemljevid, ki ga objavlja Stratfor pa kaže, da imajo sile pod nadzorom Irana pod nadzorom velik del kopnega v področju morebitnih operacij.

In kljub pomirjujočim besedam zato »evakuacije govorijo jasneje« kot napovedi politikov, da vojne ne bo. 

Ameriške sile medtem že izvajajo manevre skupaj z japonskimi, filipinskimi in indijski ladjami ...

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek